Unciklopédia:Lapvédelmi irányelvek

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez az irányelv a Wikipédiából származik, a lényegével egyetértünk, és az Unciklopédiában is érvényesnek tekintjük.

A véleményedet vagy módosító javaslataidat elmondhatod az oldal vitalapján, vagy a Kocsmafalon.

Az adminisztrátorok képesek lapokat „védetté” tenni, ami azt jelenti, hogy ezután azokat csak adminisztrátorok lesznek képesek szerkeszteni, képek esetén pedig azokat felülírni.

Ezt a lehetőséget csak korlátozottan szabad alkalmazni, mivel a lapokat zárolni káros dolog.

Mire használjuk a védett lapokat[szerkesztés]

Közel állandó védelmet használunk a következő esetekben:

 • A gyakran látogatott oldalak vandalizmus elleni védelmére, mint például a Kezdőlap.
 • Az Unciklopédia logójának védelmére.
 • A Copyright és a felhasználási feltételeket tartalmazó lapok védelmére.
 • Egyes, rendszeradminisztrációval kapcsolatos lapok védelmére.
 • A MediaWiki [1] névtérben található, gyakran használt üzenetek védelmére.
 • Azoknak a felhasználói lapoknak és allapoknak a védelmére, amelyek állandó vandalizmus célpontjai.
 • Átmeneti védelmet használunk a következő esetekben:
 • Kérésre egy szerkesztési háború megállítására, időt hagyva a feleknek, hogy lehiggadjanak.
 • Egy olyan lap vagy kép védelmére, ami folytonos vandalizmus áldozata lett, vagy egy eltiltott felhasználó szerkeszti folyamatosan.
 • Egy lap megváltoztatásának megakadályozására, miközben egy hiba keresése folyik a szoftverben.

Az, hogy egy lap bizonyos változatát védelemmel látjuk el, nem jelenti az adott lapverzió bárminemű támogatását, vagy az azzal való egyetértést.

A vitalapokat és a felhasználói vitalapokat nem védjük le, csak kivételes helyzetekben.


 1. A MediaWiki névtér tartalmazza az Unciklopédia felületének szövegeit. Ezen lapok teszik lehetővé az angol nyelvű feliratok lefordítását nemzeti nyelvekre. (Nagy részüket csak az adminisztrátorok tudják közvetlenül írni, de minden módosítási szándék jelezhető a lapokhoz tartozó vitalapokon.) A névtereket automatikusan el lehet tüntetni a csővarázzsal: az [[Unciklopédia:Homokozó|]] formában felírt hivatkozás esetén a szövegben nem fog látszani a névtér.

A lapok levédésének módja[szerkesztés]

Amennyiben ez lehetséges, a lapvédelmet olyan adminisztrátornak kell elhelyeznie a lapon, aki azon nem végzett jelentős módosításokat és a vitalapján sem nyilvánított még róla véleményt. Az adminisztrátorok lehetőségei nem jelentenek szerkesztői privilégiumokat; az adminisztrátoroknak munkájukat a nagyobb közösség szolgálatában kell végezniük. A lapok levédésekor az adminisztrátoroknak nem szabad előnyben részesíteniük a lap egyik vagy másik verzióját, hacsak az egyik verzió nem vandalizmus eredménye. Ez utóbbi esetben az adminisztrátornak lehetősége van a nem-vandalizált változat levédésére.

Ezenkívül, mikor a védelem egy szerkesztési háború miatt szükséges, az adminisztrátor dönthet úgy, hogy annak a szerkesztőnek a változatát részesíti előnyben, aki jobban betartotta a visszaállításokra vonatkozó szabályokat. Általában az átmenetileg védett lapokat nem szabad hosszú időn át védelem alatt hagyni és a hozzájuk tartozó vitalapokat nyitva kell hagyni.

Nem szükséges levédeni a felhasználókhoz tartozó CSS és JS lapokat, mint például user/monobook.css, user/cologneblue.js stb. Az ilyen lapokat ugyanis csak a hozzájuk tartozó felhasználó tudja szerkeszteni.

Védett lapok szerkesztése[szerkesztés]

A védett lapok szerkesztését korlátozó irányelv nem vonatkozik a „közel állandó” védelem alatt álló lapokra. Ezeknél a lapokon a sysopoknak körültekintően, a közösségi konszenzus és az adott lapra vonatkozó útmutatók figyelembevételével szabad változtatni. Némely esetben, az ilyen szerkesztések komoly változtatást jelenthetnek egy kiemelten fontos lapon és könnyen válhatnak ellentmondásossá. Emiatt az adminisztrátoroknak mindig érdemes először egyeztetni a megfelelő vitalapokon.

Lásd még[szerkesztés]

Védett lapok listája