Unciklopédia:Idézd forrásaidat

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Unciklopédia egyik legalapvetőbb szabálya, hogy Idézd forrásaidat azzal kapcsolatban, amit írsz, hogy az olvasók ellenőrizni tudják a cikket. (Igen, tényleg vannak olvasók, akik nem azért jönnek az Unciklopédiára, hogy hálásan felcsipegessék az általad elpotyogtatott tudásmorzsákat, hanem hogy szaglásszanak és kötözködjenek; az ilyenekkel szemben egyébként a legjobb eljárás, hogy kedvesen ráveszed őket, hogy regisztráljanak, aztán ha megtették, onnan már a hatalmunkban vannak, az őrületbe tudjuk kergetni őket a szerzői jogokkal, képlicenszekkel, szabályzattal, satöbbivel.)

Ha egy külső forrást használsz fel egy cikkhez, ennek megnevezése elméletileg alapvető udvariasság is, gyakorlatilag valószínű, hogy ők is lopták, szóval teljesen mindegy.

A forrásidézés menete[szerkesztés]

Forrást idézni kb. úgy kell, mint szellemet idézni, azaz elsötétített szobában, lehetőleg úgy, hogy a fekete terítővel leterített asztalon egy kristálygömb áll. (A kristálygömböt célszerű csak ilyenkor elővenni, különben családod, ismerőseid stb. még azt fogják hinni, hogy Harry Potter-rajongó vagy. Bár nem tudom, abban van-e kristálygömb, mert én nem olvastam.)

Kórus: Mi sem. Olvassa valaki egyáltalán?

A forrás idézéséhez erősen a kristálygömbre kell meredni, koncentrálni, és azt kántálni, hogy „Forrás! Forrás!” (Vigyázz, mert ha nem figyelsz, könnyen „forgás”-t mondhatsz helyette, az pedig más hatást vált ki; rengetegen eltévesztették már, többek között ezért forog a Föld azóta is.)

Kórus: És a mi gyomrunk is, ha Politikust látunk.

Persze ha Forrást mondasz, azzal is melléfoghatsz, lévén többjelentésű szó; ha véletlenül vízforrás jelenik meg hívásodra, akkor minden elázik, ráadásul ha hévízforrás, akkor még német turisták is be fognak költözni az otthonodba. Forrást idézni tehát kockázatos dolog, emiatt is érthetetlen, miért ragaszkodnak hozzá az irányelvek kitalálói.

Persze a megidézett forrásokban se mindig lehet bízni, vannak egy páran, akik direkt azt élvezik, ha hülyeséget mondanak, ilyenkor azért fontos idézni őket, mert legalább van kire kenni, ha butaságot írtál.

Ne hagyd magad elragadtatni az általános fogalmazásoktól, mint „vannak, akik azt mondják...”. Kik mondják, hol és mikor? Az nem válasz, hogy Ők mondják. A Wikipédia nem szereti Őket. Az Unciklopédia a Sok embert sem szereti, és a Sokan másokat sem. Az Unciklopédia a Hangokat sem szereti. A Hangokra egyébként sem érdemes hallgatni; láthatod, szegény Jeanne D'Arc is hogy végezte.

Kórus: Neoliberális és neobolsevista hangokra, "közvéleményre", onlinefórumokra, rejtélyes kilétű Hírszerzőkre szabad azért hivatkozni, azok mindig és egyedül mértékadóak.

A forrásokat jellemzően a cikk végén a ==Források== részben szokás felsorolni. Ez azért is fontos, mert ha később mégis kiderül, hogy sunyi vízforrás, akkor ott nem áztatja el az egész cikket. A PNG formátumú képek például teljesen elmosódnak, ha vízzel öntik le őket.

Kórus:
Jajh, de friss rózsáid elhervadandnak,
forrásid, zöld fáid kiszáradandnak.
Tavaszod, vígságod téli búra vál,
Régi jó világod méltatlanra száll.

Ez vár reád, ha forrásokat nem idézendsz. Ha viszont idézendsz, a Paradicsomban fogunk lakmározni valamyennyien. Paradicsomot. És sóletot babsalátával. És lajhárt. És mirrhát. És zsenge gyökereket, és gyönge szekereket, és bálnát, és bolhát, és elefántot, és egeret, és zebrát, és zodiákust, és a zakkant Zarak Lordot, és zizit, és zuzmót, és zúzát, és Zsédát, és más ilyen csecse csemegéket, és kolbászt, és kaviárt, és klaviatúrát, és konjunkturalizmust, és kriptokommunizmust, és koedukácionalizmust, és ... (: Ápolók be. Függöny)

Lásd még[szerkesztés]