Tuba betyár

Az Unciklopédiából
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?
Betyar.jpg

Tuba betyár (neve ismeretlen), kb. 1935-1942 között tevékenykedett (az évszám bizonytalan).

Földesurakat, tehetősebb polgárokat lopott meg Mike faluban és környékén. Gyalogbetyár volt. Családja két személyből állt: feleségéből, Böske asszonyból és a kisfiából (a fiú neve ismeretlen).

Tartózkodási helye legtöbbször egy Mike falu határában levő kis területen volt. Ezt a helyet Kokenyának nevezték. A terület az ottani gróf birtokában állt. Itt pásztorok tanyáztak, pl. kanászok, juhászok és gulyások. Ezek az emberek voltak azok, akik jó barátságban voltak a betyárral. Ezenkívül figyelmeztették őt a csendőrök járásáról is.

Egy meleg nyári napon meglátta őt az egyik helybéli és bejelentette egy hivatalos személynek, a jegyzőnek. Miután megtörtént az intézkedés, még aznap egy teljes csendőrszakasz vágtatott lóháton a betyár tanyája felé. A csendőrkapitány felszólítására sem válaszolt, helyette inkább kiugrott a birkaakol ablakán és elkezdett futni szélsebesen. A kapitány viszont ellőtte a térdét, így már sehova sem tudott futni. Bevitték a faluba, az ottani tűzoltószertárba a családjával együtt.

Az elkövetkezendő időt börtönben töltötte. Elszállították Kaposvárra a megyei bíróságra, ott elítélték. A hallomásból 8 évet kapott, de a börtönben való magaviselete miatt nem kellett a kiszabott időt letöltenie.

Mikor letöltötte a büntetését, eltervezte, hogy nem lesz többé betyár, hanem megjavul.

Helyette drótosként és köszörűsként tartotta el a kis családját.

Így is halt meg (születési és elhalálozási dátuma ismeretlen).

Symbol opinion vote.png Megjegyzés:: tartozunk a színigazságnak azzal, hogy a Wikipédiából az ilyeneket törlik.
Sajnos.