Trabant

Az Unciklopédiából
Trabant.jpg

„– Mi a különbség egy Trabant és egy Ford között?
– ???
– A Trabanttal meg lehet fordulni, de a Forddal nem lehet megtrabantulni.”

~ Iózanparasztiész

„Egy gondolat (tra)bánt engemet...”

~ Petőfi Sándor

Jelentése[szerkesztés]

Napjainkban a "trabant" szó jelent minden olyan három-négy kerekű járműnek tűnő alkalmatosságot, ami régi, büdös, ronda és felborul. Az igazi jelentése pedig csak és kizárólag egy típusát jelöli a guruló három-négy kerekű járműveknek (amik soha nem téveszthetők össze belső égésű motorral üzemelő autókkal). A Trabant ugyanis abban forradalmi, hogy egyszerre belső és külső égésű.

A külső égésű hajtóerő[szerkesztés]

A külső égés egy olyan aligha újra megtervezhető hajtóerő, ami arra apellál, hogy a vezető számára égés megjelenni bárhol egy Trabant jellegű tákolmánnyal, ezért igyekszik mindenhonnan gyorsan távozni. Így a külső égés egy a lelkekbe ivódott sebességnövelő faktor, ami vetekszik a hasmenés erejével, és a glükopszihotikus paránytranzformáció által elérhető sebességgel.

Tervező[szerkesztés]

A Trabantot tervező (később az MTA által rendszertanilag is a sertésekhez átsorolt) egyént, Trab Antalnak hívták. Az eredetileg virágkötészettel foglalkozó mesterember idült alkoholizmusának, és súlyos epilepsziájának köszönhető a Trabant, vezetők és gyalogosok számára okozott számos meglepetése, és kiaknázhatatlan furcsasága.

Trab Antal Felsőszentlapátpusztán született, egy űrlények (magyarok) lakta keletnémet tanyán. Élete első pár évében malacólakat pucolt. A munkája során felszabadult szagok miatt később úgy döntött, hogy beiratkozik a virágkötészeti fűiskolába, mert ott jobb illatok vannak mint szagok. Törekvéseit siker koronázta, és élvezte az új szakmát, amíg a rengeteg levelek által elszenvedett kisebb vágások és karcolások hatására meg nem utálta a világ összes növényét.

Ekkor mélységes csalódottságában és masszív gyűlöletétől sarkallva tervezett egy gépet, ami minden növényre káros hatással van, és a közvetlen szennyezésen kívül 6A-s üvegházakat hozhat létre. Miután tervével végzett, és elkészült a gonosz szerkezet első prototípusa, a próbák alkalmával kiderült, hogy a gép, fő működése mellékhatásaként "halad". Persze ez a "haladás" még nem volt az igazi, mivel a konstrukció nem rendelkezett un. kerékkel. (Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor a rezgő hívásjelzésre állított telefon lebucskázik az asztalról.)

Trab Antal, a Trabant feltalálója fulladás következtében vesztette életét Háton, amikor az egyik modell alatt fekve javítani próbálta azt, és egyenest a torkába folyt az étcsokoládé.

A Trabant és a kerék[szerkesztés]

Miután kombinálták a kerék-technikával, a Trabant, rezgő haladásához képest háromszoros sebességgel is képes volt "száguldani", ami a lovak futásához képest ugyan még szinte mínusz teljesítmény, de a szerkezet nagy előnye, hogy nem kellett olyan dolgokkal etetni, amit a szegénység miatt maguk a gazdák is megettek volna a lovak helyett. Népszerűségét is ennek köszönhette, továbbá annak, hogy végső elkeseredésükben sem tudták megenni a vezetők ezen járműveiket, az üléseket borító kárpitokon kívül.

Érdekességek és furcsaságok[szerkesztés]

Az első Trabantok sebességváltója a tetőn volt elhelyezve, így minden váltásnál ki kellett mászni az autó ablakán. A korabeli közúti szabályozások úgy próbálták biztonságossá tenni ezt a műveletet, hogy a vezetőnek a váltáshoz az előírásnak megfelelően meg kellett állnia. A szabályozás egyetlen szépséghibája az volt, hogy a váltás előtt a sebesség nullára csökkentése közel feleslegessé tette a sebességváltást. A sebességváltó utastérben való elhelyezése az első cabrio modellek idején vált elfogadottá.

Állítólag egyes titkosított dokumentumok szerint a Trabant terveit az amerikai titkosszolgálat csempészte Kelet-Európába, hogy a hidegháború alatt így tegye tönkre a Szovjetunió csatlósait.

Az első alkalommal megrendezett Trabant gyorsulási versenyen egy kunsági gulyás nyert, aki a pulija hátán állva állt rajthoz. A Trabant-gyorsulási versenyekre azóta tilos ebeket bevinni.

A Trabant fejlesztése napjainkban is folyik. Antal leszármazottai az eredeti tervek birtokában olyan járművön dolgoznak, aminek az üzemanyaga a hangos káromkodás és az ezzel járó vérnyomás emelkedés, valamint égési mellékterméke a vodka és a jó meleg étcsokoládé.