Toalett filozófia

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A toalett filozófia egy nagyon elvont és mélyenszántó szakértelmet kívánó tudományág, amely az egész világon elterjedt. Ám hiába a nagy terület, ha keveseknek adatik meg a filozófikus jellem, éppen ezért nem találkozhatunk, csak elvétve toalett filozófusokkal.

Felépítése[szerkesztés]

A szekta helyszíne, a porcelán istennő szobrával

A filozofikus és vallási irányzat rituális szertartásaik színhelyévé a porcelán istennő templomát választotta magának. Hol lehetne ugyanis jobban elmélkedni a világ dolgairól, ha nem a WC-n? Az erős fények és a víz csobogása, az ellazultág ideális helyszíne a meditáláshoz.

Tanítása[szerkesztés]

A tanítás maga a mulandóságról szól. Szent könyveiket pont ezért egyszer használatos wcpapír gurigákra (ún. Szent Gurigákra) nyomtatják a főpapok és a kegytárgy árusok. Ezzel az a céljuk, hogy lelkes használóik, híveik letépnek egy szeletet a szent tekercsből, elolvassák, majd elhasználás közben elmélkedhetnek a rájuk írt magvas gondolatokon. A főpapok ezzel arra szeretnének rámutatni, hogy még a szent tekercsek sem örökkévalóak. (No meg aztán igencsak jövedelmező üzlet, ugyanis viszik mint a cukrot, ráadásul olyan nincs, hogy túl sokáig kitartana egy Szent Guriga...)

Gondolatok[szerkesztés]

A toalett filozófia tanítása a mulandóság mellett rövid, tömör, és lényegretörő információkkal látják el a tudásra szomjazó hívőket. Általában olyan dolgokat tudhatnak meg itt az ájtatoskodók, amelyek az égvilágon semmi haszonnal nem kecsegtetnek, de persze ezt a főpapok gondosan titkolják. A buzgó hívőknek pedig eszük ágában sincs ellenszegülni eme nagyszabású vallási csoda ellen.

Hierarchikus rendszere[szerkesztés]

A toalett filozófiának nincs jól kiépített, kőbe vésett hierarchikus rendszere, mint mondjuk azt a kereszténység megszervezte (Lásd még: Inkvizíció). Vannak bizonyos főpapok, de ezek csak annyiban térnek el a hétköznapi hívőktől, hogy ők forgalmazzák a Szent Gurigákat (természetesen csakis öncélú haszonnal), illetve még a Főpapi rangjelzés is megilleti őket[1]. Főpap igazából bárki lehet, aki érez magában egy kis motivációt, de mivel az irányzat amúgy is kevés hívőt vonz, nem nagyon akadnak vállalkozó szellemű önkéntesek[2]. Ezért van tehát az is, hogy a toalett filozófia tanítása nagyban függ a földrajzi helyzettől és az adott körzet főpapjaitól.

Duchamp alkotása iránt a szekta minden elismerését fejezi ki[3]

A filozófikus és vallási irányzatnak mindössze egyetlen egy szentje van, akit viszont nagyon nagy tisztelet övez: Gubacsi Tivadar. Az ő nevéhez fűződik a vallás megalapítása[4]. A kivételesen nagy hatalmú főpapok árusítják (persze csillagászati összegen) azokat a speciális tekercseket (az ún. Sugalmaztatott Szent Gurigákat), amelyeken Gubacsi Tivadar aranykeretbe foglalt szent ikonjai találhatóak. Ezek a gurigák azonban rendkívül ritkák, és csak a legmódosabb hívők engedhetik meg maguknak.

Szent helyei[szerkesztés]

A toalett filozófia irányzatának nem igazán vannak szent helyei, mindössze nagyobb figyelemmel kitüntetett területei. Ilyen például a Gubacsi Tivadar emlékház, a világ legnagyobb wc ülőkéje, illetve az a gyár, ahol a világon az első Szent Gurigákat nyomtatták.

Vallási rituáléikba nincsen kötelezően beiktatva a szent területek felkeresése.

Kegytárgyaik[szerkesztés]

A Szent Gurigákon kívül rengeteg más csecsebecséje van még a szektának. Ezek forgalmazásával főként a kegytárgy árusok foglalkoznak. Portékáik közt fellelhetőek a miniatűr, nyakba akasztható wc ülőkék, a kellemes illatú wc tisztító és ferőtlenítőszerek, a kabala pumpa, és természetesen az elmaradhatatlan toalett filozófus medál[5].

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. Ami igazából nem biztosít semmiféle hatalmat, csak jól hangzik...
  2. Még az öncélú gurigaforgalmazás ellenére sem!
  3. mult-kor.hu
  4. Persze azt kevesen tudják, hogy Gubacsi Tivadar neve egy álnév. Az irányzat kifundálója valószínűleg nem merte felvállalni eredeti nevét, nehogy kapcsolatba hozzák őt ezzel a szégyenletes hulladékkal.
  5. Erre az apró fémmedálra a következő van gravírozva: “Tiszteletbeli toalett filozófus”. Ennek köszönhetően ismerik fel egymást már messziről a filozófusok.