Technopolisz

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Itt találhatóak a legnagyobb és legerősebb gőzmozdonyok. Már csak ezért is érdemes a várost megismerni...

„Na, ide egyszer még el szeretnék jutni...”

~ Peter von Bergerjerstörter

Technopolisz egy nagyváros, valahol a mechanikus világ surrogó rengetegében. Itt fontos leszögeznünk, hogy Technopolisz egy hely, de a nevét a köznyelv is átvette, és fogalomnak, illetve konkrét épületegyüttesek nevének definiálja: íme[1]

Történelme[szerkesztés]

Technopoliszt nem is olyan régen alapították, nincsen még egy évszázada se, hogy először említik írásos emlékek [2] , amelyből kiderül, hogy Techopolisz egy nagyváros. De hogy honnan, azt maga az írója sem tudhatta. Azóta egyre sűrűbben és sűrűbben találkozhatunk vele különböző okiratok lapjain, de nevét még a köznyelv is átvette, és ma is ismerjük fogalomként. Egyes források szerint Techopoliszt maga az ipari forradalom hozta létre, így nem csodálkozhatunk, ha ugyanezek a források Technopoliszt a világ mechanikus központjának tekintik. [3]

Gazdasága[szerkesztés]

Techopoliszról, lévén rettentően távol [4], a tudomány igen keveset tud. Azonban még Magyarországra is eljutott néhány lenyűgöző mechanikai áttörés, amelyeknek Technopolisz a bölcsője. Így talán nem meglepő, hogy a várost ma is a világ vezető gazdasági hatalmai közé sorolják.

Fő termelési cikkei:[szerkesztés]

 • Járművek – Bizonyos elképzelések szerint ők találták fel a kereket (noha a város nem idősebb 87 évnél), de egyesek tőlük származtatják a robbanómotorok működési elvének kifundálását.
 • Élelmiszer – Technopolisz közismerten kitűnő minőségű hagymát, uborkát, és dinnyét előállító gyárairól is közismert lett.
 • Ragasztó - Hihetetlenül jó ragasztót képesek előállítani, ami tartósabb, mint a vasbeton, gyorsabban szárad, mint a pillanatragasztó, és erősebb, mint a hegesztett vas, ugyanakkor rugalmasabb, mint az edzett acél. Nem csoda, hogy az egyik ismertebb ragasztótípus a város nevét viseli: Technokol. (Habár ez a ragasztó nem a híres városban készül.)
 • Fegyverek – Lévén, hogy vezető gazdasági hatalom, ezért nem csoda, ha a védelmükre is gondolnak. Ezek a fegyverek nem atomműködésűek, hanem valami sokkal pusztítóbb és erősebb anyaggal működnek.

Fejlődési irányzatai[szerkesztés]

Techopolisz a mechanikus világ egyik leghíresebb nagyvárosa, így elvárható, hogy ebben az irányban is fejlődjön tovább. Ennek Technopolisz teljes mértékben meg is felel, és mivel ott az áramot nem ismerik, ezért mechanikus szerkezeteket építenek. De kemény 87 év alatt sikerült a mi mai tudományos, mikroelektronikai és mesterséges intelligenciáinkat messze túlszárnyalni, méghozzá csupán mechanikai megoldásokkal. Olyan mechanikai megoldásokat ismernek, amik a múlt nagy tudósainak, Einsteinnek, Teslának, Edisonnak, vagy magának Polhemnek, a mechanika atyjának sem jutottak még csak az eszébe se. Kár, hogy a mai világ az elektronikus irányzataival még csak tudomást sem vesz Technopolisz mechanikai fejlettségéről.

Találmányok:[szerkesztés]

Mivel nem ismerik az elektromosságot, ezért olyan hajmeresztően ötletes megoldásokkal oldották meg azokat a hiányokat, amihez a mai ember elektromosságot használ, hogy az egyszerűen hihetetlen. Íme néhány, de csak az ismertebbek közül, mert a jelentősebbeket Technopolisz kormánya titkosította:

 • Vasrudas izzólámpa: Ez a tökéletesen funkcionáló szerkezet így néz ki: Egy belül üreges, nagyon vékony falú vasrúdba olyan szabálytalan, bütykös kavicsokat lőnek, amik jóval tartósabbak a vasnál. Ahogyan ezek a kavicsok végigszántják a vascső belső felületét, ezzel súrlódást generálva a vörös izzásig hevítik a csövet, ami így fényt szolgáltat. A csövet üvegburokkal veszik körbe az oxidáció és a véletlen balesetek ellen.
 • Távkerék: Ez a fajta távolsági kommunikáció igen egyszerű. Technopolisz alatt sűrű rácsot, bonyolult labirintust alkotnak a távkerék-folyosók bonyolult járatai. A módszer egyszerű, az ember elővesz az utcán bárhol egy speciálisan súlyozott aprócska távkereket, és egy papírcsíkon rácsavarja az elküldeni kívánt üzenetet, majd azt a közeli távkerék továbbító nyílásba dobja. A kerék néhány percen belül megérkezik a címzetthez, lakjon bármilyen távol is a városban. Ehhez persze professzionálisan kiszámított elosztási rendszer kell, ugyanis a lehetőségek limitáltak, és a felhasználása igen széleskörű.

Erőmű:[szerkesztés]

Technopolisz külvárosa különösen sivár. Csak néhány panelház akad itt-ott...

A városnak rengeteg mechanikai energiára van szüksége ahhoz, hogy benne minden tökéletesen működjön, így a város mellett egy óriási erőműt emeltek, amiben több ezernyi tehén húzza az igát felváltva. Az ott megtermelt centripetális energiát hosszú fogaskerekek és egyéb bonyolult szerkezetekkel a város elosztó központjaiba továbbítják, ahonnan a házakba is eljut.
A forgás állandó mértéke a háztartásokban átlagosan 20 körforgás/perc, de ez egy arányszám. Mivel a forgatási erő az erőkarral növelhető, így sokan élnek ezzel a kis csalással, ami viszont jelentősen megterheli az erőmű intenzitásának hatásfokát.

Látnivalók[szerkesztés]

Így végzik az elektromos eszközök Technopoliszban...

Ha valaki egyszer Technopoliszba téved, márpedig elég hosszú odáig az út ( a leggyorsabb gőzmozdonnyal is talán egy év), így nem sok turista büszkélkedhet azzal, hogy járt a híres városban. De ha még ezeket nem látta az ember, akkor érdemes hozzáadni ezeket a bakancslistához:

 • Óriásragasztó-szobor a város kikötőjében – A város kikötőjében áll a hatalmas arany-stiftesragasztó, amelyet Techopolisz vezetősége a város 50. évfordulójára emelt. A város abban az évben különösen termékeny volt ragasztóexportálásból.
 • Hagymagyár – Mindenképpen érdemes megnézni Technopolisz egyik külvárosában működő hagymagyárát, ahol sok érdekes dolgot lehet látni, többek közt azt is, hogyan rakják össze héjanként a hagymát.
 • A régmúlt idők múzeuma – Ez a múzeum a már nem használt mechanikus technikáknak ad otthont.
 • Az elektromos múzeum – Habár a technopolisziak nem rajonganak a technológiáért[5], azonban mégis megtekinthetőek ebben a múzeumban a legújabb elektrotechnikai ketyerékek és úttörések. Láthatunk itt egy vadiúj 2001-es gombos mobiltelefont, egy nagy, lézerágyús monitort, és még egyéb érdekfeszítően izgalmas elektromos eszközt. A múzeum viszont annyira népszerűtlen, hogy nem működik belépőrendszer, becsületkasszával működik; évente össze is szokott gyűlni vagy 10 forint.

Lábjegyzet[szerkesztés]

Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. A legelvetemültebbek még egy képregény nevét is innen lopták!
 2. Bözsi néni szakácskönyve: „…süssünk hozzá egy friss hagymát a technopoliszi hagymagyárból…”
 3. Forrás: ?
 4. Vagy közel, de mivel nem tudunk róla semmit sem, ezért tökmindegy.
 5. Inkább rajonganak a technikáért!