Töpörtyű

Az Unciklopédiából

„...egyszerűen hozzátartozik a mindennapjaimhoz. Nem tudok úgy lefeküdni,
hogy fogmosás után el ne rágcsálnék egy két-zamatos tepertőt.”

~ Madonna

A töpörtyű, mint olyan az aprított szalonnának, hájnak a zsír olvasztása során összezsugorodott maradványa – mondta Hegel Feuerbachnak egy csütörtök délelőttön.

Szereted[szerkesztés]

A töpörtyű hivatalosan is a világ 23. legjobb étele. A teljes lista sajnos titkos, a töpörtyű helyezését is csak azért hozták nyilvánosságra, hogy eltereljék a figyelmet a Watergate-botrányról. Az emberek sokat gondolkoztak azon, hogy mi értelme pont a 23. helyezettet ismerni, népszerű téma volt ez a 70-es években, sőt Argentínában olyannyira összekülönböztek a különböző elméletek támogatói, hogy majdnem kitört a polgárháború (a konfliktus csúcspontja a hírhedt 76-os töpörtyű menet volt, amely több sertéséletet követelt). Azóta sem ment ki a divatból, máig fenntartja státuszát ez az egzotikus étek, amit mi sem jelez jobban, mint hogy az úgynevezett Emo szubkultúra képviselői is általában töpörtyűt nassolnak a szomorúság és a szűk nadrág okozta vérkeringési zavarok ellen.

Története[szerkesztés]

Kevesen tudják, de a töpörtyű feltalálása a görög Pitagorászhoz fűződik. Híres tételét először nem körökre, hanem zabkására próbálta alkalmazni, de olyannyira sikertelen volt hogy inkább búvárkodni kezdett. Aztán egy szép napon, mikor éppen oxigénhiány okozta eszméletlenségből ébredt a parton, gondolatai az étel és a geometriai alakzatok körül forogtak, ekkor fogalmazódott meg benne a sertészsírkockák zsírban való kisütésének gondolata. Évekig tökéletesítette a technikát a korabeli agrárszakemberek segítségével, és végül kreálmányának az ambrózia nevet adta, amit később az istenek eledeleként emlegettek. A zsírfoltokkal vigyázni kellett, mert akkoriban mindenki fehér tógában járt, és még nem voltak intelligens fehérítőszerek. Később a Római időkben a töpörtyű vesztett népszerűségéből, mivel a rómaiak egyfolytában azzal voltak elfoglalva, hogy olivabogyókat dugdossanak a bal orrlyukukba.

A töpörtyű újrafelfedezése a 13. században történt, amikor XVCXXVV. Lütyő pápának látomása volt egy csípős tavaszi hajnalon. Álmában Pitagorásszal és Jézussal ugróiskoláztak, a kimerítő játék után Pitagorász töpörtyűvel, Jézus pedig boroskólával kínálta, és mivel Lütyő pápa éppen másnapos volt, a zsírtól csillogó töpörtyűt választotta. Még aznap délelőtt rendeletbe adta a szerzetesrendeknek a töpörtyű feltalálását, a győztes rendet pedig egy hévízi wellness hétvégével jutalmazta meg. A mennyei étel sikeressége azóta is töretlen, köztudott hogy a vegetáriánusok is a töpörtyűt meg a fogba ragadt húscafatokat hiányolják legjobban az életükből.

Tepertő[szerkesztés]

Bizonyos személyek (mint pl. Madonna, a híres aneszteziológus és énekesnő) a „tepertő” kifejezést használják, de tudvalevő, hogy ez nagyon helytelen. A kilencvenes évek elején jelent meg ez az elnevezés, de mivel akkor mindenki furcsa ruhákat meg hülye kalapokat hordott, később a tepertő szó kimondását súlyosan illegálisnak nyilvánították, szóval ha a kedves olvasó fennhangon olvasta a szöveget, álljon fel a géptől, térdeljen a szoba közepére, és tegye a tarkójára a kezét, mert másodperceken belül megérkezik lakására a Kiszel Tünde speciális kommandócsoport. (Madonnát is elkapták a fenti idézet elhangzása után. Tök komoly.)

A libatöpörtyű fenomenológiája[szerkesztés]

Hasonlóan az olyan fantasztikus dolgokhoz mint pl. a hajlítós ceruza vagy a moncsicsi, a libatöpörtyűt is a szükség hozta létre. Abban a sötét évben merült fel az ötlet, amikor eltűntek a disznók. A libabarát csoportok eleinte heves tüntetéseket szerveztek, de aztán inkább elmentek meginni egy sört, mert senkit nem érdekeltek.

A sertéstöpörtyűhöz hasonlóan készül, azonban elkészítés közben ajánlott releváns mennyiségű alkoholt bevinni szervezetünkbe, mivel az élet nehéz. Fogyasztása inkább ünnepnapokon ajánlott, vidéken pl. előszeretettel dobálják az ifjú párra az esküvő után, de karácsonyfadíszként is megállja a helyét. Uborkával együtt enni szigorúan tilos.

Kakaós töpörtyű[szerkesztés]

A kakaós töpörtyű – nem töpörtyű. Bebizonyítjuk:

Hozzávalók:

30 dkg porcukor
30 dkg darált háztartási keksz
18 dkg margarin
1 mandulaaroma
14 dkg nyers gríz (búzadara)
6 evőkanál tej
kakaópor

A hozzávalókat összegyúrjuk, és a kész masszából formátlan, töpörtyű nagyságú gombócokat csípünk ki. A kakaóporba forgatjuk. A hűtőbe tenni.