Szomszédok

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Szomszédok egy televíziósorozat.[1]

Bevezető[szerkesztés]

A Szomszédok egy magyar akciófilm sorozat. A filmben rendszeresen megjelenített öncélú brutalitás miatt a francia idegenlégió kantinjaiban vetítését megtiltották, hasonlóképpen a fehérorosz és iráni börtönökben. A sorozat egyszerű kelet-európai szappanoperának indult, a szereplők állandóan panaszkodtak, hogy milyen szegények.[2] A sorozat első pár része tökéletesen alkalmas volt az öngyilkosság kiváltására. A zenéje meg pláne.[3] A késő-kádári posványt felkavarni akaró producerek a nézettség növelése érdekében hamarosan koncepciót váltottak és a magyar valóságot híven ábrázoló pörgős akciófilm forgatásába kezdtek.

Első évad (rendszerváltás előtt)[szerkesztés]

Alma elpanaszolja Takinak, hogy egyre szegényebb. Etus Gábor Gábortól kér kölcsön pár forintot, hogy vizes zsemlét vehessen a sarki közértben. A teljes anyagi ellehetetlenülés szélén vergődő Feri végső kétségbeesésében csirkefarhátat lop Lenke közértjében, akit a veszteség három napi nem evéssel kénytelen pótolni. Eközben Almának egyre többet kell fizetnie, hogy a presszóban dolgozhasson, Julcsi pedig kutyájának levágására és elfogyasztására kényszerül. Juli majdnem megfullad az uszodában, mert onnan korábban anyagi okok miatt elbocsájtották az úszómestert. Ádám egy kivonulás során a saját vérét ömleszti át egy éhezéstől rosszul lett koldusba, ezért főnöke fizetésmegvonással bünteti. Problémájával Matyihoz fordul, de az lehetetlen vagyoni helyzete miatt a szüleitől kölcsönkért pénz nem tudja visszaadni Vágásiéknak, így Takácsék és Ádám is hoppon maradnak.

Második évad (Rendszerváltás után)[szerkesztés]

Feri egy jól irányzott rúgással megszabadul a villanyszámlástól, majd feltöri annak az utcán hagyott autóját. Az Eset tanúja Taki, aki megzsarolja Feri feleségét, hogy feldobja az Önmagát prostituáló Julcsit a rendőrségen, amennyiben a zsákmányt nem felezi el Matyival. Alma felrobbantja a presszóból fizetés nélkül távozó szemétláda tolvajok kocsiját, emiatt illegalitásba kell vonulnia. Ádám zsoldosként csatlakozik a rendőrség különleges osztagához és részt vesz egy gyerekszabadítási akcióban. Gábor Gábor kokaint vásárol egy nigériai neppertől, ám menekülni kénytelen, amikor Julcsi bosszúból felgyújtja a lakását. Matyi egy skinheadbanda tagjaként részt vesz egy csapat kutyapecér elleni merénylet megszervezésében, miközben Vágásiék olajszőkítésbe kezdenek a tetőn.

Takácsék[szerkesztés]

Lenke[szerkesztés]

Lenke néni alapember a Szomszédokban. Ő a szocreál Holle anyó, a jóság, a béke és a szeretet, kábé mint a Coca-Cola Mikulás, csak piacgazdaság nélkül. Lenke genealógiájának feltáráshoz elengedhetetlen tudni, hogy ő még az ánti-világban, a Horthy korszak úri Magyaroszágán szocializálódott, és ez automatikusan jelenti a második világháború – mint kapcsolt áru – átélését. A globalizációs szembeszéllel dacolva Lenke képviseli a korábbi lassú tempót, lassan jársz, tovább érsz, valamint a szerény, materialista istenhitet(?), ami a jósága és tisztessége fejében mindig valami égi segedelemért vagy közértes prémiumért fohászkodik. Horthy korszak nevelte, a Kádár-korszak etette, a rendszerváltás temette (el): pályájának íve tömören így vázolható fel.

Taki[szerkesztés]

Takács István (szűkebb körben Taki bácsi) a Lantos utca 8 kedélyes világlátású és jókedvű fuvarosa. Először rádiós, aztán taxisofőr, de szinte mindenkit ingyen fuvarozgat, ha egy kicsit is ismeri.[4] Fiatalos és lendületes stílusát Lenke néni sem győzi elégszer letörni. Bár többnyire ezek csak próbálkozások maradnak, mert Taki bácsi a Gábor Gábor mellett hajlott kora ellenére a sorozat Sunnyboy-a, már csak a szörfdeszka hiányzik a hóna alól. A vidékies életből egy betonszarkofágba költözés sem képes letörni Taki bácsi happy hardcore arcát. Lenke néni folyamatosan „Öregezi”, holott ugyanolyan korú lévén százszor fiatalosabb Taki: egy tűzpiros kockalada letűnt fenegyereke, aki még 60 évesen is bármelyik huszonéves kiscsajt el tudná vinni egy körre és aki ennek ellenére szelíd, kedves, türelmes Lenke nénivel, az emberiségért tett jótéteményeiért pedig beállhat a béke Nobel-díjas aspiránsok sorába.

Alma[szerkesztés]

Takácsék unokája, presszóban dolgozik, többszörös fizetésért sem hajlandó otthagyni ezt a helyet, mert ő szereti a verekedő részegeket, meg a rablókat is. 30 éves kora fölött is a nagyanyjánál lakik, mert nem akar tőle elszakadni. Alma vonzó külsejét illetően is komoly vitákba tudnánk keveredni Horváth Ádámmal, ezért nem csoda, ha János örömmel fogadja a rendszeresen kispolszkikkal érkező csábítást.

Szelényi János[szerkesztés]

Erdész, főmérnök, bajuszkirály. Egy újabb, egészen életszagú szexuális kapcsolatokkal megáldott szereplő a sorozatban. János az egyetlen, bevallottan félrekefélő karakter az elsőn. Szereti (az) Almát, de a fákat (és a fád építész hölgyeket) jobban. Feleségül veszi az emelet állítólag legokosabb nőjét, aki ennek a feltételezett ténynek 13 év alatt semmiféle jelét nem mutatja - aki ráadásul indulatosan dühbe jön, amikor 35 évesen, férje a nagyszüleitől való elköltözésre biztatja.

Vágásiék[szerkesztés]

Jutka[szerkesztés]

Feri felesége, emellett rajz és énektanár. Személyében érződik a 80-as évek diszkrét, ártatlan tanárábrázolása, hiszen ebben a minden butító, nyugati nőidelológiától mentes időben a sorozat szerint nők rajzon, éneken és testnevelésen kívül esetleg az igazgatónak főzött kávékban szorgoskodhattak egy iskolában. Jutka – szakpárjának köszönhetően – tudja a helyét, és a feleslegesség érzetének kompenzálására olyan órákat igyekszik tartani, amit egy közepesen értelmes felsős már biztosan nem tud komolyan venni. Ő pontosan az a rendes tanárnéni, akivel nem ciki dumálni útközben a kettes sor végén, és Bélabácsi dögunalmas magyarja után itt még át lehet olvasni egyszer az anyagot Hável témazáró matekdogája előtt. A magnózást Mozart alatt nem tűri, de már azért sem szól be, ha ki sem nyitjuk a tökfölöleges lila énekfüzetet.

Feri[szerkesztés]

(Disznó)Vágási Feri eredetileg lelenc gyerek, majd főállású keccsölő, mellette (?) nyomdász, de a számítógép lefagyásakor szerelőt [5] kell hívnia. [6]. Komoly számítógépes munkája közben általában csak a dos prompt látszik, egyetlen program sem fut. Ha lenne tízezer forintja, megvenné a számítógépéhez azt az "új, eredeti mikroszoftwindózkilencvenöt programot", mert nincs kedve illegálisan beszerezni. Minden vágya, hogy karácsonyra összegyűjtsön annyi pénzt, hogy beszálljon az internetbe. A gép cseréjekor olyan gépet vesz, amelyen már beépített internet is van. Sokak szerint Csák Máté törvénytelen fia és Chuck Norris féltestvére. Sokan úgy ismerik mint a Gazdagréti Batman, aki éjjelente rosszfiúkat üldöz, megvédi Lenke néni közértjét a rablóktól vagy gyereket ment a derékig érő vízből.

Matyi[szerkesztés]

Vágásiék gyereke, de négyéves kora után sem hajlandó beszélni, és még akkor is karon ülő. Szerencsére lecserélik egy beszédképes változatra, ezután már angolt és úszást is tanul.

Janka néni[szerkesztés]

Jutka nagynénje, Feri első számú főellensége. Masszív alkoholista, egyedülállóan gonosz és kiállhatatlan természettel rendelkezik.[7] Janka a hívatlan vendégek Mozartja. Mindig a legalkalmatlanabb pillanatokban tűnik fel (általában pénzt kunyerálni) Vágásiéknál. Szemtelenül tudja magát ottfelejteni, legtöbbször Feri söre bánja ezeket az önfeledt tivornyákat. Olyan elragadóan tud gonosz lenni, hogy ha éveken át molesztált volna gyermekeket a pincében, miközben azt hazudja nekik, hogy atomháború dúl odakint, azt is megbocsátanánk neki. Janka Jutkáék sznob orvos családjának megtűrt eleme. ”Régi cseléd vagy a háznál, mindig emberül szolgáltál”. Petőfi szavai akár a mumifikálódott vén kurva, orvosprofesszorné Zsuzsa szájából is elhangozhattak volna, ugyanis a vénlány szentül meg van győződve arról, hogy jóságos Janka csak azért olyan kedves és negédes vele, hogy kibekkelje még Zsuzsa haláláig az időt, és a felmarkolja a család pénzét. A karakter finom iróniájához hozzátartozik persze, hogy állítása cseppet sem áll messze a valóságtól.

Mágenék[szerkesztés]

Juli[szerkesztés]

Kozmetikus, de természetesen neki sincs pénze. A Gábor&Juli Stúdióban dolgozik, mint társtulajdonos, ahol az Arkangyal üzletpolitikai újításait torpedózza meg rendre Fruzsival és Vica-cicával (Gábor ágyasa és műköröm építő). Hangjára a kőből víz fakad, a hímivarsejtek sietősebbre veszik a dolgot, a férfiak farka áll, mint sörszagú bajor faluban a májusfa. Julitól kapjuk meg a legdepresszívebb újévi bölcsességparádét (a Szomszédok Ezópusz óta máig egyedülálló a szájbarágott erkölcsi prédikációkat tekintve), vérgőz, halálsikoly, Apeh-ellenőrök tűnnek fel eme plasztikus víziókban, amit nem átall a mulatni vágyó nézők arcába vágni. Júliánk jobb életre vágyik, korholja is folyton urát, Ádámot, hogy ugyan ne játsza már itt a jóságos Gríndokit, éhbérért, vörös lobogós Barkaszért, váltson valami jobban fizető állásra. Hiába, Ádám az egészségügy John Wayne-je. Julinak így marad a Velencei tavi beutaló és a sóhajtozás, hogy bárcsak Hufnágel Pistihez…stb. Egy programozási hiba miatt képtelen a "Hagyjon békén, férjem és két gyerekem van" mondat kimondására.

Ádám[8][szerkesztés]

Budapest minden balesetéhez ő érkezik meg, akár munkaidő után is. A Hippokratészi eskün kívül nem ismer se istent se embert. Mágen a „Hogyan ne menedzseld magad” önismereti témájú könyv ihlető figurája. Adott egy tehetséges, lelkiismeretes orvos, aki mentőzik, hogy álruhás Mátyás királyként még a sokadik PHD-je után is részegek gyomrát mossa, csak mossa, mint Ágnes asszony. Ezért semmilyen plusz juttatást, szakmai elismerést nem fogad el, csak a hepaj kedvéért krúzol a vöröskeresztes Nysával Budapest utcáin. A következő irracionalitás ebből következik, miszerint a Nagy Fehér nem fogad el hálapénzt senkitől. Ha valaki pedig borítékot csúsztat a zsebébe azt a feladónak nem sokkal később levélbombaként küldi vissza. Mágenheim egy igazi jószándékú lúzer, leginkább a Rendőrakadémia tömegpusztító balfaszához, a billiárdütőkkel mindenkit szexuálisan ártalmatlanná tevő Sweetchuck-hoz hasonlítható. Természetesen őt sem fizetik meg és egy programozási hiba miatt képtelen a "Hagyjon békén, feleségem és két gyerekem van" mondat kimondására.

Julcsi[szerkesztés]

Idegesítő első számú Mágen gyerek. Arrogáns, beképzelt és nagyképű. Közeli kapcsolatban áll Etussal. Ő a család "büszkesége" és (Flóra megjelenéséig) anyuci szeme fénye. Ebből kifolyólag pedig sokáig a sorozat egyik legellenszenvesebb karaktere. Természetesen minden más nőnél okosabbnak, szebbnek és felsőbbrendűnek hiszi magát, ami a viselkedéséből is meglátszik. Szélsőséges feminista, aki előszeretettel cserélgeti a fiú barátait - ezt a pozitív tulajdonságát valószínűleg Etustól tanulta -, akik a sorozatban csak és kizárólag "lovag"-ként vannak említve.

Flóra[szerkesztés]

Idegesítő másodszámú Mágen gyerek. Általában mindig akkor szólal meg, mikor senki sem kérdezte. Egyenes úton halad arra a szintre, ahová Julcsi is eljutott.

Etus / A Művésznő[szerkesztés]

A család szeme fénye és vitathatatlanul az egész sorozat legidegesítőbb karaktere. Erősen férfigyűlölő, érzelmektől mentes, deviáns viselkedésű, pofátlanul szemtelen nőszemély. Etus családi állapot rovatában az „évtizedekkel ezelőtt megözvegyült” szerepel, s ezt az állapotát őrzi is, bár férfi háreme a sorozat előrehaladtával csak nőttön nő. Virág doktor, a mogorva fül-orr-gégész, a vállalkozó Károly, Gyula az ószeres és/vagy régiségkupec, aki alkalmanként kolumbiai drogbárónak öltözik, Józsi a zöldséges, akinek a fogsora állapotán lehet lemérni a Bokros-csomag szédítő pofonjait. Említést érdemel még Ernő, aki taxishiénaként kezdte, majd Etusnak kiszolgáltatott homelessé avanzsált (tündöklése és bukása ezópuszi tanulságokat hordoz). Megrendelésre nem dolgozik, mert ő nem gyárt giccset. Ezzel ellentétben mindig valami nagy összegű megrendelésen dolgozik, persze pénze soha nincsen. Ha lenne is, odaadná a gyerekének. Ezért szinte minden részben panaszkodik. Szemüvegei elég feltűnőek. Virág doktor reménytelen, nagy szerelme, akinek sohasem viszonozta az érzelmeit.[9]

Mellékes nézőbosszantók[szerkesztés]

Sümeghy Oszkár[szerkesztés]

Operaénekes, bariton aki gyakran okoz "kellemes" pillanatokat állandó skálázásával és áriájával a Lantos utca népének. Sümeghy életén lehet a legjobban lemérni a magyar magaskultúra mélyrepülését: a szocialista parnasszusról egészen a gazdagréti azbesztkatlanig jutott Drága Művészünk, akinek nagyságára már csak Kutya úr, és az érett Horthy-korszak dizőzeinek fonnyadt maradványaként fennmaradt [10] Lillácska emlékszik a hajdani tapsvihartól mámoros időkből.

Hegyi Bernát[szerkesztés]

Nyugdíjas színházi intéző (gondnok? problémamegoldó?), a Lantos utca 8 közös képviselője és házörző "Kutya úrja". Gyakran mélázgat Sümeghyvel a "régi szép időkről" amikor még színházi felügyelőként tevékenykedett, néhány korsó sör vagy éppen Mimike (postai alkalmazott, Kutya úr barátnője) és/vagy Lillácska társaságában. Kutya úr takarékosságból jelesre vizsgázna, ugyanis előszeretettel főzi villanyrezsón a kávét és a kaját a lakóház közös olvasószobájában, természetesen a lakók kontójára, de neki szabad. Legfontosabb közös képviselői tevékenységei közé tartozik a kártyázás, dominózás, sakkozás Sümivel vagy éppen koslatás Mimike után a posta hivatalban.

Gábor Gábor[szerkesztés]

Kreatív nevű vállalhatatlanozó, piperetta-független filmes pénzzsonglőr. Általában sokat markol, de keveset fog. Pénzben. Nőben. Kamerában. A stúdió ad hoc női és Oli szakszervezetével szemben te(l)hetetlen. Sokak szemében ő a magyar Jockey Ewing. Persze messze nem olyan gazdag, hiányzó anyagi fedezetét azonban szellemmel, leleménnyel és stílussal pótolva nemcsak hasonló, de jobb végeredményt kapunk amerikai megfelelőjénél. Céltudatból vállalt modorossága ellenére Gábor úr az intellektuális hódítás pápája. Casanovaként elcsábít, Rocco Siffrediként magévá tesz, Peter Northként befejez. Ja, és az egészet még Pierre Woodmanként végig is fotózza. Univerzális karaktere alá körként képzelhetjük a sorozat összes többi férfialakját, hogy belőlük kinőve egymagában törjön kis nyílként az ég felé.

Kerei Gusztáv[szerkesztés]

Az arkangyalok karában első hely illeti meg a Quak kapitány-állú szarrágó csinovnyikot, Kereit, akinek pitiánersége és a „szar sem elég büdös” mentalitása görbe tükör sok-sok jószándékú magyar honfitársunknak. Kereinek már az óvodában is besúgó volt a jele, ez egy alattomos, alávaló, kisstílű szemétláda, kisstílű ambíciókkal. A sorozatbeli színrelépése első pillanatától fogva fenekedik a Lantos utca 8. közös képviselői posztjára. Ő a disszonáns hang Taki bácsi fütyülős jókedvében, az arzén Kutya úr kávéjában, és a szálka leendő szerelme, Janka szemében. Kerei Gusztávnak nincs múltja, nincs jövője, csak a konstans jelen, mert teljes vértben pattant ki Kádár János fejéből, amikor az a magyar népet leszoktatta az ingviselésről, a késsel-villával evésről, és a nyelvtanulásról. Kerei a nemzet rossz lelkiismerete, a kellemetlen alak, aki mindig belekotnyeleskedik abba is, amihez az égvilágon semmi köze.

Rozsomák[szerkesztés]

Leánykori nevén Rozmár úr, Kafka visszafordított karikatúrája, egy ember, aki szeret tisztafosó lenni. Rozsomák bölcsője a KSH-ban ringott, s bár neve ismerős lehet a természetbúvároknak, vagy az X-Men fanoknak, a történet szerint egy nagymúltú felvidéki család nevét viseli. Lelke rajta. Ő a sokadik közös képviselője a 8-as számú lépcsőháznak. Adminisztratív intézkedései megölik az embert a betonfalak között. A lakók adatai takaros kis kartotékrendszerben vannak nála nyilvántartva. Az ember itt adat, szám és statisztikahalmazzá válik, ezen embertelen rendszer kazánkovácsa pedig Rozsomák. A természetben előforduló egyetlen ellenfele Sümeghy, akitől Rozsi lényegében folyamatos életveszélyes fenyegetéseket kap. Hatalomra kerülése első lépéseként kurta kocsmát csinált a lépcsőház olvasószobájából a lakók felháborodására és Janka néni legnagyobb örömére. De a Szomszédok népe anarchoszindikalista közösség, amely prímán igazgatja magát a Tanács vagy a Jóisten beleszólása nélkül is, ezért gyorsan kiebrudalták Rozsomákot közös képviselői posztjáról.

Veres úr[szerkesztés]

A gonosz megtestesülése. A sorozat egyik legszemetebb karaktere. A tipikus magyar kisvállalkozó mintapéldája. A láthatóan valamelyik méregdrága budai hegy oldalába telepedett műhelye valósággal okádja magából az ügyeskedő, minden kiskaput megtaláló, számlát nem adó, trükkösített órával és váratlan extra felárakkal dolgozó, járművébe a saját udvarán jövedékiadó-mentes tüzelőanyagot töltő taxisok javított gépjárműveit. Megfelelő ellenérték fejében vizsgapadja akár a dízelmozdonyt is villanynak hitelesítené. Kék munkaköpenye olyan rangot sejtet, akár küzdősportokban a fekete öv, és láthatóan kocsihoz már évek óta nem nyúl, egy szaros csavart is a csicskásaival húzat meg. Veresúr annyira „vállalkozósunyin” tud nézni, hogy a „Hagyja itt Takikám már ezt a roncsot” mondatai mögött az öreg Lada kárpitja alá rejtett 100 milliós drogszállítmányt, vagy magukat a Seuso-kincseket sejtjük.

Góliát[szerkesztés]

Egy igazi, fényre sötétülő fizikai magánszaki, aki egyszemélyben testesíti meg a sorozat lumpen-modorosságát. Roppant életszerűen tilos nála káromkodni az urizáló keccsölés közben, viszont gurtnival a nyakában simán nekiáll áriázni bármelyik lépcsőfordulóban, amire általában az épp akkor véletlenül arra járó Sümeghy daltárs csicsereg vissza. Sablonosan vicceskedő szófordulatai, tréfásnak szánt megjegyzései még az őt amúgy kedvelő Feri idegeit is rendszeresen kikezdték. Sunázásilag különösen gerjedt Jutka tornatanár kolleganőire. Jellegzetes hangsúlyok, valamint az apuskám, manus, dohányt, sörIKE szófordulatok. Minden ezeket használó fazon elől meneküljünk amerre látunk, ha kedves az életünk!

Béla bácsi[szerkesztés]

Hakapeszi Maki egészen különleges mefisztói alku részeként lemondott a csokoládéról, ennek fejében a Sötétség Hercege elvágta marionetthuzalait, és mindennél gonoszabb terv keretében a gazdagréti paneláltalános örökös nyugdíjas Janus Pannoniusává tette. A mefisztói alku igazi különlegessége, hogy alanya viszonylag csekély árat fizet a csokoládéval, ugyanis láthatóan lubickol új szerepében. Visszataszítóbb és kiállhatatlanabb, mint a Zsebtévében valaha. Béla bácsi a magyar-történelem-könyvtár-szabad bölcsészet végzettségével afféle élő lexikon a hitvány, műveletlen és gyáva tanári kar szemében. A köztünk élő múlt, aki a huszadik század minden pillanatát végigélve valamennyi nemzeti ünnepen egyedüliként jogosult felvilágosítani a szándékosan félreképzett kollégákat és a tudásra szomjazó kisgyermekeket a valójában hogyvoltról.

Kenéz Úr/Elvtárs[szerkesztés]

A sorozat egyetlen felvállalt komcsija. Bélabácsihoz hasonlóan az öregből is áradt valami megfoghatatlan brezsnyevi báj. A nyolcvanas évek végének konstans elvtársozása, és a három lépés szigorú megtartása után az MDF hatalomra kerülésével hirtelen úrrá változott Kenéz végre visszaereszkedik a köznyomdászok kasztjába, amire Feri kedélyes beszélgetésekkel és baráti hátba veregetésekkel reagál. Kenéz morog, dúl-fúl, haragszik a világra, a kapitalistákra, sőt saját magára is.

Géza bácsi[szerkesztés]

Kenéz elvtárs finom ellenpólusa, nyakas és egyenes munkássá lett parasztemberként ő képviseli a konzervatív értékeket. Finoman jelzett kisgazdasága miatt az ellenállómúltja bizonyára az ötvenes években minden hajnalban félretett, elsőnek elkészült napilapig vezethető vissza, amivel is szertartásosan segget törölt a hamisítatlan nyomdászhumorral „Szabad Nép-félórának” csúfolt reggeli szarás után.

Hável[szerkesztés]

A krisztusi szenvedéstörténet modern adaptációjának egyszemélyes megformálójaként Hável igazgató karaktere felvállaltan hozza a magyar pedagógusról alkotott összes sötét sztereotípiát. Hisztis, életképtelen, töketlen, tehetségtelen, gyengekezű megalkuvó, aki a hat cukorral ivott kávé alatt minden szünetben igyekszik megváltani a világot, hogy aztán kezdődő órái bármelyikén kicsit mindig rosszabb hellyé tegye azt. Szerencsére hiányzik belőle mindenfajta agresszió, így a hisztirohamai végét kísérő könnytelített pillantásait, malacszerű alakjának sípolós levegővételét Jutka minden esetben vigasztalással egybekötött homloktörölgetéssel honorálja.

Csaba[szerkesztés]

Örökérvényű jellem, a meztelen csiga, amely egyetlen intézményből, rendszerből, hatalmi gépezetből sem hiányozhat. A gimnáziumban ő volt az, aki ki sem látszott a tanárok seggéből, és önkéntes titkárként segítette az életüket. A legundorítóbb emberhez is fenntartások nélkül képes odadörgölőzni, ha attól bármiféle előnyt remél. Béla bácsinál gusztustalanabb lényt ugyebár nehéz elképzelni. Az öreg még a "Béla bácsi, kér egy kávét?" kérdésre is kizárólag selypítve, nyammogva, biggyesztett szájjal, tudálékos hangnemben kioktatással képes válaszolni. Az ilyen ocsmány ősvarangy nem csak a diákok, hanem egyöntetűen mindenki rémálma. Amíg azonban a tanárok rendszeresen érzékeltetik ezt vele, addig Csaba nyíltan belebújik a valagába, és csontig benyal neki. Az a legundorítóbb az egészben, hogy Béla bácsi nincs semmiféle funkcióban, pusztán az öregkorát övező érdemtelen tiszteletben lubickol savanyú pofával. Csaba pedig minden bizonnyal ezen tisztelet cseppjeiből szeretne magának is összeharácsolni, hiszen a tisztelet az, amiben az ilyen csúszómászó, gerinctelen férgek sosem részesülnek.

Dénes bácsi[szerkesztés]

Erdész, majd nyugdíjas erdész. Gyakorló alkoholista, mindig van elrejtve egy kevéske pálinka. Sajnos egyszer sem találkozik Janka nénivel.

Panni[szerkesztés]

A naiv Julcsi még naivabb álbarátnője. Az agya helyén is fehérmáj van, így aztán bárkinek bármennyiért eladja magát, aztán nagy szemekkel pislog, hogy ő azt nem úgy gondolta, meg különben is színésznőnek készül, és csak gyakorolt. Nagy előszeretettel hódítja el Julcsi pasijait, aztán, ha rápacsált, szintén álbarátnője kebleire borul. Sajnos ő meg Gábor Gáborral nem találkozik...

Julcsi pasijai[szerkesztés]

Egytől egyig a Szín- és Filmművészeti Főiskola (ma már Egyetem) hallgatói, később már csak nézői. Persze nem is csoda: Julcsi mellett csak tettetni lehet, így ők is itt gyakorolnak a Rómeó és Júliára...

Klarissza[szerkesztés]

Talán a legidegesítőbb szénalapú létforma az egész sorozatban, tudás nélkül élő emberi lény, aki lesz... szóval összeházasodott egy gazdag férfival. Szerencsére a sorozat készítői a végére börtönbe juttatják a férjet és Klarissza elszegényedik.

Albert[szerkesztés]

Klarissza férje, mellesleg a sorozat legjobb szereplője, ugyanis egyszer látni, akkor is ájultan.


  1. Volt.
  2. Más is szegény. De nem mind nyávog.
  3. A villamos megállójában állva ne használjuk csengőhangnak, mert hosszasan kell majd magyarázkodnunk a kiérkező helyszínelőknek, hogy semmi közünk a tömeges villamos alá ugráshoz.
  4. Kivéve Siklósiékat és Labancékat.
  5. Ma meg papot.
  6. Nem tudjuk, hogy egy nyomdász mér' ne hívhatna számítógépszerelőt. És már sose fogjuk megtudni.
  7. Amióta Rumcájsz elhagyta Manka miatt.
  8. Ő az univerzális házi orvos. Vö. Doctor. House.
  9. Virág doktor nyilvánvalóan vak. A vak is láthatja.
  10. Műtárgyak vagy régi kacatok szoktak fennmaradni.