Szerkesztő:Verőce/Szócikknek túl gyenge

Az Unciklopédiából

Figyelem! Gyenge humor!

Az államférfi olyan férfi, aki kellő érettséggel, felelőséggel és hatalomvággyal rendelkezik (vagy a nép úgy gondolja, hogy azzal rendelkezik) ahhoz, hogy elmondhassa magáról: Az állam én vagyok! Nőkre a magyarban még nem találtak hasonló kifejezést, ezért a németből átvéve Államférfiinnek nevezik őket (nagybetűvel, mint a németben minden főnevet). A kifejezést továbbá olyan nők is használják magukra, akik valamilyen sérülés következtében elvesztették álluk egy részét, majd egy lelkes férfidonor adott hozzá új sejteket. Államúr formában arra utal, hogy a Mura német nyelvterületen megállt, a magyar szakasz így kiszárad.

Ki az államférfi?[szerkesztés]

Hogy ki államférfi és ki nem, arra egyszerű a szabály: akiről vannak utcanevek átnevezve, és nem költő, író, zeneszerző, festő, egyéb művész, tudós, orvos, állat (kacérgiliszta) vagy élettelen dolog (röppentyű), az államférfi. Ugyanakkor akiről nincs utca elnevezve, az államférfi se lehet.

Egykori államférfiak[szerkesztés]

  • Rajk László, aki az ötvenes években ellenség volt, hisz aki nincs velünk az ellenünk van, majd harminc évig a proletárdiktatúra mártírja, ma ismét elsüllyedt a köztudatban.
  • Károlyi Mihály, akinek egyetlen utcáját frissen nevezték át ferdítették el Károlyi utcára.