Szerkesztő:Gizmóka/Átmentett lapok

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Isten[szerkesztés]

Mások szerint egy olyan figura, akit a különböző vallások meglehetősen eltérően képzelnek el, és ez jó ürügyet szolgáltat nekik arra, hogy gyilkolásszák egymást, amikor épp nem pénz-, területszerzési okokból, bosszúból vagy más okokból gyilkolásszák egymást. Isten többnyire láthatatlan, ez azért jó neki, mert így mindenki azt állít róla, amit akar, lehet a fehérbőrűek szerint Isten fehérbőrű, a feketék szerint fekete, a férfiak szerint férfi, a nők szerint nő, az Alfa Centauriról származó hatlábú űrlények szerint pedig Isten egy, az Alfa Centauriról származó hatlábú űrlény. Ezek az eltérések további okokat szolgáltatnak a háborúzáshoz, ami Istent nagyon szórakoztatja, mert arrafelé nincsen se internet, se tévé.


Isten nevével kapcsolatban sokáig komoly teológiai viták zajlottak szerte a világon. Egy nemrég megjelent mű szerint végre sikerült megfejteni ezt a nehéz kérdést. Isten neve: „Szenteltessék Meg.” Erre a bizonyítékot a Szent Könyvben találták meg, így hangzik: „Miatyánk, ki vagy a mennyekben, Szenteltessék Meg a Te neved”. A már említett forrás („Biff Evangéliuma”) külön kiemeli, hogy mekkora előny, hogy Jézus nem örökölte ezt a nevet, mivel nem tett volna jót a píárjának. Bár Jézusra meg azt mondta valami római fószer, hogy Feszíttessék meg!, aminél a megszenteltetés csak jobb lehet, akármi is az.

Isten(ek) a különböző vallásokban[szerkesztés]

Miféle cölibátus, ember?!

Az ókori egyiptomiaknak állatfejű isteneik voltak, ami egyrészt ötletes volt, másrészt hasznos, mert egyrészt dekoratívak voltak és jól mutattak a templomok falán, másrészt azok se tévesztették össze őket az emberekkel, akik nem tudtak olvasni, ami akkoriban macerás volt, mert többezer hieroglifát kellett tudni hozzá.

Az ókori görögöknél az istenek gyakorlatilag a szappanopera-szereplők és bulvárlap-sztárok szerepét töltötték be, mindenki utált mindenkit, mindenkinek törvénytelen gyereke volt és mindenki megcsalt mindenkit mindenkivel. Ezenkívül megvolt az a hasznuk, hogy a háborúkat is rájuk lehetett kenni és nem kellett olyasmit hazudni, hogy Trójának tömegpusztító fegyverei vannak.

Az ókori ateisták nem hittek semmiféle istenben, ezért róluk nem is maradt fenn semmi.

A keresztények olyan istenben hisznek, aki egy istenben három személy, az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Azt nem tudni pontosan, hogy a Szentlélek tulajdonképpen micsoda, valami madárféle lehet (esetleg denevér, vagy repülő mókus mindenesetre repülni tud). Isteni hármasságok már az ókori Egyiptomban is voltak, ott egy istenből, egy istennőből és a gyerekükből állt mindegyik háromság, de persze rendes hímsoviniszta keresztény nem engedheti meg magának, hogy ilyesmiben higgyen, ezért lett kitalálva a Szentlélek. Isten írta a Bibliát, nagyrészt saját magáról, mert akkor ezt még nem tiltotta wikipédiás irányelv.

A zsidók meg a muzulmánok ugyanebben az istenben hisznek, csak ezt a szentháromság-dolgot nem erőltetik, mert ők legalább bevallják, hogy nem értik.

A wicca vallás szerint két isten van, illetve egy isten és egy istennő, ami megmagyarázza, miért van aránylag kevés wicca vallású a Földön: az isteneiknek jobb dolguk is van, mint híveket meg mindenfélét teremteni maguknak. ;-)

A hinduk szerint egy Legfelsőbb Lény van, neki van rengeteg különféle megnyilvánulása (hindu szóval: avatár, wikipédista kifejezéssel: zoknibáb).

A panteizmus hívei szerint Isten egyenlő a világmindenséggel, tehát mindenben ott van; mindazonáltal ha legközelebb látsz valakit a vécécsésze előtt hajlongani, ne rögtön arra gondolj, hogy éppen Istennek ezt a rendkívül ötletes megnyilvánulását imádja.

A jedi vallás hasonlóságot mutat a fentebb említett legtöbb vallással. Lényege, hogy midi klórián részecskék keringenek szerteszana a magukat „lovagoknak” nevező arcokban, akik így érzik egymás erejét, meg minden. Az, hogy hogyan is kerül a midi klórián a keringésbe, az tök nem egyértelmű, a jedi vallás szent digitalizált alapműveiben pl. anjakínja szkájvolker esetében ez a momentum teljesen zavaros. Az ő és egy bizonyos Józsua születése közti hasonlóság (apjuk egyik esetben sem ismert, de legalábbis mindenki összevissza fantáziál róla mindent) komoly dolog, már-már felveti a plágium problematikáját. Ez is egy bizonyíték arra, hogy még a szent emberek sem tökéletesek, nem beszélve a csonka családban felnőtt gyerekek sérült pszichéjéről.

A kalapácsos vallás képviselői abban hisznek, hogy Isten a kalapácsban rejtőzik. Így valahányszor az ujjukra ütnek, hangosan fohászkodnak hozzá: Az istenit!

Az umrumbhubanok vallása szerint is van Isten, habár nem biztosak, hogy igaz-e, hogy biztosan igaz-e az, hogy ez így van-e.

A dracoisták a dracói képben megjelenő Istenükben hisznek.

Isten a különböző filozófiákban és művészeti elméletekben[szerkesztés]

Az egzisztencialisták (Kierkegaard, Heidegger, BéDéBlogger) az istent a semmi egyik összetevőjének tekintik: "A Semmi két részből áll. Az egyik neve Valami, a másiké Isten."

Egyes művészet- és lélektanfilozófiai felfogások szerint isten azoknak a hiányoknak az összessége, amelyek a gonosz fondorkodása okán a való életből kiszorultak.

Cecil M. Jeopardy, a Madagaszkár melletti kis szigeten élő és bengáli nyelven alkotó filozófus szerint isten nem egyéb, mint a komplex létezés együtthatója, azaz egy tényező abban a képletben, amely a valós és az imaginárius világ közti kölcsönviszonyt fejezi ki.

Tsúszó Sándor, a művészeti ismusok nagy elmélkedője szerint istent az különbözteti meg az összes létező és képzetes lénytől, hogy egyedül őbenne összegződik elválaszthatatlan egységbe a Jelenség és Lényeg. Azaz isten minden megnyilvánulása egyben lényegét is kifejezi, ugyanakkor lényege nem egyéb, mint maga a megnyilvánulás.

Lásd még[szerkesztés]

Ha felkeltettük érdeklődésedet, és ha magad is szeretnél vallást alapítani, olvasd el tanácsainkat.


Symbol opinion vote.png Megjegyzés:[szerkesztés]

Akiket a tömjén füstje megcsapott.

Értelmező szótár[szerkesztés]

Mongól[szerkesztés]

A magyar kripliválogatott legújabb vereségének közvetlen kiváltó oka.
Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.