Szergej Pipopkin

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szergej Pipopkin, Szergej Andrejevics Pipopkin (1727. március 29., Moszkva, - 1761. augusztus 9., Krasznodar) orosz zeneszerző, zongorista. A 18. század egyik legnagyobb meg nem értett tehetsége.

Születése:

Anyja Jelen Krasznadova, apja Ivan Pipopkin. A kis Szergej hat ujjal született, ebből ítélve a szülőorvos már akkor megmondta: „Ebből a gyerekből nagy ember lesz.”

Gyermekkora:

Pipopkin 6 évesen tanult meg zongorázni az utca végén lévő kocsmában. Szülei tudta nélkül szökött el oda, ahol pár hónap múlva már csodájára jártak virtuozitásának. Nem csak a zongorához értett: még hatévesen úgy tanult meg furulyázni, hogy soha senki nem mutatta meg neki, hogy is kell. A tanulmányait az általános iskola 7. osztályában felfüggesztette, és ezután már csak a zenére koncentrált. A napi betevőjét újságárusként kereste.

Munkássága:

17 éves korától a helyi kamarazenekart kísérte zongorán, és írt annak zeneműveket. Legkiemelkedőbb műve az "Élet szép" című humoros daljáték. Előszeretettel írt még dalokat az alkoholról is, a tőle megszokott minőségben és stílusban. 1744-ben jelentkezett az akkor még létező Orosz Cári Zeneakadémiába, ahova éppen cenzúrázatlan művei miatt nem vették föl. Két év múlva másodszor is jelentkezett, ám ezt a választ kapta: vagy többé nem ír ilyen szövegeket, vagy mehet Isten hírével. Pipopkin makacsságát jellemzi, hogy kitartott a szövegei mellett, és az utóbbi verziót választotta. Ezután Dél-Oroszországot járta fellépéseivel, kocsmáról kocsmára járt, ahol az alkoholt istenítő zeneműveivel hatalmas sikert aratott.

Magánélete:

Halálosan, ám reménytelenül szerelmes volt egy orosz varrónőbe, Jelenába, aki azonban nem szerette viszont. Pipopkin előszeretettel fogyasztott alkoholt, ami orosz ember lévén nem meglepő. Egy feljegyzés szerint a vodkát tartotta ihletadónak, csak egy fél decis után volt képes alkotni. Legkedvesebb időtöltése a vadászat volt, amit csak és kizárólag íjjal űzött. Egyszer lelőtt véletlenül egy az erdőben bóklászó erősen ittas urat, amiért halálbüntetést szabtak ki Szergejre, de azt egy a bíróságon dolgozó barátja intézkedése nyomán visszavonták.

Halála:

34 évesen két hobbija, az alkohol, és a vadászat okozta halálát. Néhány üveg vodka után úgy döntött, vadászni indul. Észre is vette egy termetes vadkan csapásnyomát, amit követni kezdett. Megtalálta az állatot, és kifeszítette íját, ám rosszul célzott. A nyílvessző csak megsebesíteni tudta a vaddisznót, amely így nekirontott, és halálra nyársalta. Minden bizonnyal párzási időszak lévén túl ingerült volt a vadkan, és ezért viselkedett így. Pipopkin halála az egész dél-orosz társadalmat megrázta, az azóta már nem működő krasznodari színiskola, amelynek haláláig tiszteletbeli elnöke volt, pedig felvette nevét.