Szél

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Képünkön a szél látható, amikor nem fúj

„Aki szelet vet – szeles.”

~ Közmondás

A szél a levegő azon része, amelyik siet. Régies neve: légsodor. Köztudomású a tény, hogy a szél az árnyékos helyek felől fúj a napsütötte helyek felé. Egyes tájékozatlan egyedek megpróbálnak áltudományos, termodinamikai összefüggésekkel operáló elméleteket felállítani a szél okáról, pedig az igazság az, hogy a szél általában nyaralni megy, vagy legalábbis üdülni. Miután hónapokon keresztül rendíthetetlenül dolgozik a szélerőműben, ennyi azért kijár neki is.

Van olyan szél is, amelyik azonban nyaralás közben sem tud kikapcsolódni, nem képes kivonni magát a monoton munka nyomása alól, és elkezd körbe-körbe fújni. Az ilyen szelet nem szeretik az emberek, mert felborítja a piknik-kosarat. Többek között ilyen szél a hurrikán, a ciklon, és a tornádó. A lényeges különbség, hogy a hurrikán nagyon fúj, a ciklon nagyon körbe megy, a tornádó meg még nem határozta el magát véglegesen.

A szelek alkotmányos monarchiában élnek, vezetőjük az uralkodó szélirány. Ettől eltekintve nem sokat tudunk róluk, sőt, közelebb áll az igazsághoz az az állítás, hogy semmilyen kézzelfogható, szilárd ténnyel nem rendelkezünk ezzel a légnemű anyagmozgással kapcsolatban.

Lásd még: Idő

Fúúúúú!