Svédasztal

Az Unciklopédiából
Esküdni mernék, hogy az az izé a gombák közül rám kacsintott!
Salátaizével.jpg
Kaszinótojás.jpg

Talán az első és legfontosabb attribútum: van szendvics! Az eredeti elnevezés - stjööre brod[1] - vajas kenyeret jelent. Az első antigravitációs kísérleteket egy kisebb félrefordítás megakasztotta, és csaknem tragédiát okozott.[2] A szóban forgó kísérlet abból állt, hogy a svéd kutatók által kifejlesztett technológia leírásában szerepelt a stjööre brod, mint a kísérlet egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme. A stjööre brodot egy macska hátára kellett kötözni. Mivel a macska mindig a hátára esik, a stjööre brod pedig a vajas felére esik, ha egy olyan macska esik le valahonnan, amelynek a hátára egy stjööre brod van kötözve, a macska és a stjööre brod megáll a levegőben és lassan forogni kezd: a gravitáció ugyanis nem képes egyikkel sem elbánni.

A fordítás során azonban a stjööre brodot büféasztalként fordították, ezért más országokban egy asztalt kötöttek a macska hátára, és úgy lökték le... A kísérlet pár tucat macskával később azért sikerült, de a büféasztal, illetve a svédasztal kifejezés már megragadt nyelvünkben.

A svéd családoknál még ma is az a szokás, hogy a ház háziasszonya az összes ételt előre elkészíti, és kora reggel kirakja őket egy svéd[3]asztalra. A svéd családokban minden családalkotó elem eltérő időpontban ér haza munkahelyéről, azaz az egyes kocsmák más és más időpontokban zárnak.

A svédasztal tartalma megérkezéskor az, ami az elkészítéstől a megérkezésig terjedő időszakban nem kelt önálló életre, azaz nem mászott le az asztalról. Így érthető, hogy a tejtermék hozzáadásával[4] készített ételek ilyenkor már a hátsó ajtó macskabejáróján keresztül próbál kiszökni a szabad levegőre.

Története[szerkesztés]

A tálalási mód eredete vagy a XIV. vagy a XVIII.[5] századig nyúlik vissza.

A kevésbé tehetős svédek közös összejöveteleikre mindig hoztak magukkal valamilyen ételt, amit letettek egy nagy kerek és nagyon svéd asztalra. Hazánkban ezt a kedves szokást batyusbál néven ismerjük. A házigazda csak a pálinkát és a rendezvényt biztosította.

A hozott ételek kezdetben tökfőzelékből, savanyú káposztából és száznapos kacsatojásból álltak, mert ezeket már senki sem bírta volna tovább enni az év összes többi napján. Már az is nagy megkönnyebbülést és hihetetlen változatosságot jelentett, hogy más káposztájával kellett megbirkózni, és nem a lassan családtaggá váló sajátjukkal, ami már kezdett hallgatni a nevére és lábhoz hozta a papucsot...

Ennek a véletlenszerű elrendezésnek nem lebecsülendő előnye volt az is, hogy a napi rendszerességgel bekopogtató ételmérgezések felelőseit még a CSI:Stockholm helyszín(l)elői sem tudták beazonosítani...

A gazdag svéd bútorkereskedők[6]és nemesek az újpálinka ünnepén az aquavit buffet nemes hagyományának hódoltak: a terem oldalán egy nagyméretű svéd asztalra pakolták ki az ételeket.

Az aquavit buffet az aqua vitae kifejezésből származik, ami annyit, jelent az élet vize, ami valamennyi megrögzött névtelen svéd alkoholista számára a pálinkát jelentette.[7]

Az aquavit buffet tekinthető az állófogadás ősének is, mert akkoriban még nem ment valami jól a lapra szerelhető székek összeállítása, így ezek az ünnepségek mentesek voltak mindenféle ülőalkalmatosságtól.[8]

Elsőre talán különös, de a svédasztalon csak olyan ételeket tálaltak, amelyek elfogyasztásához csak villa vagy kanál kellett, a kést száműzték.[9]

A svédasztal gyakoribb összetevői[szerkesztés]

Külföldön[szerkesztés]

Figyelem, az a meztelen , akit a svédasztalon teleraknak mindenféle étellel, nem képezi a svédasztalról a magunkhoz vehető ételek részét, csupán tálalási és dekorációs célokat szolgál![10]

A svédasztal elképzelhetetlen hal, vagyis hering, kárász, fej nélküli hekk, és nagyon laza(c) nélkül. A tőlünk északabbra didergő emberek igen nagy szeretettel fogyasztanak el uszonyosokat, így a fentiek mellett gyakran az asztalra kerülhet a svédek nagy kedvence, a frissen kifogott búvár. Ebből búvárlevest készítenek, ami a hideg teleken elfogyasztva kétszer melegíti át a testet és lelket, egyszer amikor lemegy, egyszer pedig amikor visszajön... Rossznyelvek szerint az első svédasztalok úgy készültek, hogy előző este a reggelről megmaradt búvárlevesből fogyasztott a háziasszony...

A halak és az ecetes lében pácolt búvárok mellett kagylók, csigák korallállatkák és tengeri uborkák is megjelenhetnek. [11]

Tálalt különlegesség még a tojássárgája svéd[12] kaviárral, az ecetes bőrpénztárca -ami az ecetes tál fölé hajoló családtagok mellényzsebéből kerül bele.

A hidegkonyhai készítmények. [13] szintén gyakori közszereplők a svédasztalon.

Japánban annyi a különbség a más országokban látottakhoz képest, hogy az egész svédasztalt rárakják egy körbe körbe száguldó futószalagra, hogy a kedves vendég még véletlenül se tudja követni, hogy:

 • Mit vett az előbb a szájába.[14]
 • Az előtte elhaladó tányér tartalma a tőle jobbra ülő vendégektől vagy a konyhából származik-e.[15][16]
 • Ne tudja ellenőrizni az étel oldalán a fogyasztási idő lejártát.[17]

Magyarországon[szerkesztés]

Attól függően, hogy a vendéglátóhelyre hány éttermi csillag zuhant, a felhozatal igencsak változó minőségű lehet.

A felvágottak mellett megjelenhetnek a hazai svédasztalon a jó esetben majdnem másfél köbcenti tartalmú minidzsemek, minivajak, kaszinótojások[18], a tavalyi szezonból féltve megőrzött antik majonézes-heringes-csirkés saláták és a környéken megerősített járőrszolgálatot ellátó kisebb-nagyobb csótányok.

A svédasztal alatt[szerkesztés]

A svédasztal alatt hever egy csomó merevrészeg svéd, néhány finn is, de nem sok vizet zavarnak. (Már vodkát se zavarnak).

Lásd még[szerkesztés]

Svéd asztal

Továbbá[szerkesztés]

Van szendvics is!


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Vidékiesen: Smörgåsbord.
 2. A fél ország megdöbbent!
 3. Nem szeretnénk reklámozni a céget, elég annyit tudni, hogy a háziasszonynak tálalás előtt természetesen csavarhúzót és kalapácsot kell ragadnia, hogy elkészítse a lapra szerelt svéd asztalt.
 4. Ami természetesen nyomokban tojást, mogyorót és szezámmagot tartalmazhat.
 5. Attól függően, melyik forrást tartjuk hitelesnek, a magyar utalásokat vagy az angol Wikipédiát. Különben is, mit számít az a négyszáz év, amit különben is elloptak a nagy naptárhamisítási akció keretében?
 6. Ők azok akik a lapra szerelt bútorokból szedték meg magukat.
 7. Az aqua vitae ezzel szemben a bor vizezésére utal: a kocsmárosok számára magát az életet, és a biztos megélhetést jelentette, ha erősen vizezték a bort...
 8. A másik ok az volt, hogy még ők sem tudták vagy akarták kifizetni a svéd székekért kért árat. A költségcsökkentés első áldozata így mindig az az öt pár deszka, ötven csavar, és egy-két meghökkent mókus volt, akivel egy átlagos svéd széket tartalmazó csomag kinyitásakor néztek szembe.
 9. Ki akarna késeket egy olyan teremben, ahol ötven-száz csontrészeg svéd az evőeszközeikkel gesztikulálva megpróbálja újrajátszani és ezúttal megnyerni a svéd-marokkói fűszerháborút?!
 10. Egyébként ember legyen a talpán, aki meg tud különböztetni egy mellbimbóudvart egy halvány parizertől!
 11. Ők abban az esetben jelennek meg az asztalon, ha a svédasztalt olyan vitorláson vagy tengerjáró hajón szolgálják fel, ami kalózhajónak, avagy jéghegynek ütközik, és gyorsított eljárásban a tenger fenekére süllyed.
 12. Tudod, csavarhúzót és kalapácsot hozzál magaddal...
 13. Tekintve, hogy Svédország dicsekedhet a világon a legtöbb jéghideg konyhával, ez nem túl meglepő.
 14. Rizsborecetben pácolt borjúszemgolyót, de ez most igazán mellékes.
 15. A következő körnél te is diszkréten a tányérra köpnéd azt a borjúszemgolyót, nem?
 16. Persze, szigorúan csak azért, mert a rizsborecet kicsit megpimpósodott.
 17. Az nem kelt gyanút, miért van a szusi oldalára fehér ólomfestékkel rányomtatva, 1883.12.32?
 18. Feltéve, hogy szakavatott kezek már a környék összes Orbán-bulláját felavatták.