Suttyó koktél

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Magyar suttyók, nem szlovákok

A suttyó koktél – egy népi ital.

Vannak olyan suttyók, akik meg is isszák.

Gondolatfelhő.gif

Ez a szócikk: ízlés dolga.


Hozzávalók[szerkesztés]

  • 1 liter sör
  • 1 liter bor
  • 1 liter pálinka
  • szeletelt kolbász (vegetáriánusoknak répa)
  • tej vagy tejszín

Elkészítés[szerkesztés]

Öntsük össze a bort meg a pálinkát egy alkalmas edénybe (dézsa, veder, analitikai mérőlombik), majd keverjük fel egy fakanállal. Fedjük le és hagyjuk állni két-három fertályórát. Ezután öntsük bele a sört és ízlés szerint fűszerezzük a kolbásszal vagy a répával. Merőkanállal merjünk a poharakba, és csak közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt.

Ha fémkanállal keverjük, a kanál felületén végbemenő reakciók miatt fontos vitaminok és ásványi anyagok bomlanak el, ezért ez nem ajánlatos. A műanyag kanál megfelelő, de nem pótolja a pörköltes fakanál zamatát, mely az italon oly jól érezhető.

Fogyasztás[szerkesztés]

Húzóra, vagy apránként, élvezve az ízeket, de a hatás ugyanaz. Ivás után illik jóízűt böfögni, egyes elitebb helyeken az asztal alá hányni. Ínyencek szerint legjobb, ha előtte nyalunk egyet a piros paprikából, lehúzzuk az italt, majd harapunk egyet a szalonnából (vegáknak hagymából). Innen alakult ki a tequila sóval és citrommal történő fogyasztása.

Hatások[szerkesztés]

A suttyó koktél hatása

Az első hatások azonnal érezhetőek. A fogyasztó sűrű szitkozódása és köhögése egyenesen arányos a koktél minőségével. 10-20 másodperccel fogyasztás után kezdődik az émelygés, mely 3-5 órán át tarthat, és szinte kivétel nélkül hányáshoz vezet (többnyire vastag vörös sugárban). Az okádás általában folyamatos és 40-80 percen át tart. Ezután spontán hányás a bal orrlyukon keresztül még lehetséges, de a gyakori fogyasztóknál kialakul egy reflex, mely segít ezt elkerülni és a rókát a száj felé továbbítani. A lecsengés akár 8 órán át is tarthat, ezután a szörnyű másnaposság elkerülhetetlen (hányás ilyenkor is előfordul).

Története[szerkesztés]

Eredetéről nagyon keveset tudunk, csak a XIX. század közepén kezdődtek kutatások, amikor az angol teaházakban is megjelent "Shoot-You Cocktail" néven. Az elmúlt 150 évben több elmélet is napvilágra került, és mindegyikre találtak bizonyítékot.

A Kolombusz-elmélet[szerkesztés]

Eszerint Kolumbusz Kristóf hozta be a Suttyó koktélt Európába, mert tévedésből (vagy nem) rumot öntöttek egy félig teli boroshordóba. Az elméletet az döntötte meg, hogy már Mátyás király is ivott a koktélból, tudni illik, több forrás is megerősítette, hogy ebbe halt bele.

A viking-elmélet[szerkesztés]

Ezt az elmélet nem támasztják alá szilárd tárgyi bizonyítékok, sőt, mondhatni teljesen légből kapott, de az erős skandináv lobbi miatt ezt is ide szokták venni. A lényege egyszerű: a Suttyó koktélt a részeges vikingek találták ki, miután bejárták fél Európát, és már hülyére itták magukat. Az általuk megismert összes finomságot (kolbász, vér, sör) összeöntötték, majd megalapították Kijevet. Innen indult világhódító útjára e nemes ital.

Változatai[szerkesztés]

Alkesz suttyó koktél[szerkesztés]

Elkészítése ugyanaz, mint az eredeti receptnél, de sör helyett Tesco-vodkát, bor helyett Spar-vodkát, pálinka helyett még több pálinkát tesznek bele. Ilyenkor mindegy, milyen kanállal keverjük meg, mert csak a bor és a sör tartalmaz vitaminokat. Költséghatékonysága teszi ezt a változatot a profi suttyók kedvenc italává, kezdőknek csak sok kísérővel (sör), vagy vénásan ajánlják. Ínyenceknek sehogy.

Egészséges suttyó koktél[szerkesztés]

A mai táplálkozási szakértők szerint fontos, hogy sok gabonafélét fogyasszunk, így elősegítendő az emésztést. Ebben a változatban sör helyett búzasör, bor helyett rizsbor, pálinka helyett tetszőleges gabonaszesz szerepel a receptben. Ha nem tudunk lemondani a kolbász nyújtotta kellemes mellékízről (ami teljesen érthető), használjunk szójakolbászt, bár ez bizonyítottan impotenciát okoz, illetve bebarnítja a hajat (a barna hajat bezöldíti). És az íze is pocsék.

Diétás suttyó koktél[szerkesztés]

Története a Nagy Fogyás idejére (i. sz. 2000-2007 körül) vezethető vissza. Ekkor több suttyó bezárta magát egy házba, és egymást diétára kényszerítették (a barmok). Itt fejlesztették ki a koktél ezen változatát. Receptjét a Magyar Királyi Levéltárban őrzik és 2112-ig titkosították, hogy majd akkor, újabb 200 évre titkosítsák. Ennek oka, a koktél roppant hatásfoka: egyetlen pohár az ivóvízrendszerbe jutva, képes lenne egy Nyú Jork méretű világváros teljes lakosságát, tartósan berúgatni, majd életük végéig másnapossá tenni. A suttyók, akik kipróbálták, a mai napig seggrészegek, kijózanodásuk a tudomány jelen állása szerint nem lehetséges.

Finom suttyó koktél[szerkesztés]

Ilyen nem létezik, ez egy városi mítosz, melyet azok a gyáva suttyók találtak ki, akik soha nem próbálták ki a koktélt, de azt állítják, hogy igen. Ha valaki azt mondja nekünk, hogy szerinte a koktél finom, azt verjük orrba egy cumisüveggel, majd hívjuk meg egy suttyó koktélra a legközelebbi bárba.

A Zalán-féle VBK[szerkesztés]

Se nem V, se nem B, se nem K.

Elkészítése egyszerű: ha valaki kér tőlünk egy VBK-t, öntsünk egy pohárba egy rész Vilmost és egy rész barackpálinkát. Adjuk a delikvensnek, a hatás a fent leírtakhoz hasonló.

Ha egy koncert után, egyik ismerősünk lakásán folytatjuk a mulatozást, a recept kissé változik: nyissuk ki a hűtőt, öntsünk össze mindent, amit találunk (sör, Sangria, Hubertus, tej, csokiöntet, baracklé, stb.) és spékeljük meg egy félbevágott paradicsommal. A fogyasztáshoz érdekes szokás kapcsolódik: fel kell ajánlanunk az italt valakinek, aki erre - a szokásnak megfelelően - nemet mond, ezután hagyjuk látható helyen a poharat (ebédlőasztal közepe, konyhapult), és mikor már úgy érezzük, hogy mindenki csodájára járt, észrevétlenül igyuk meg. A többi résztvevő csodálkozni fog, vajon hova tűnt a nedű, de mi csak helyezzük magunkat kényelembe a kanapén, és várjunk türelmesen. Nem kell soká.

Ennél a fajtánál megfigyeltek egy furcsa jelenséget is: a fogyasztó (aki egyben a készítő is) nem lesz másnapos, hanem részeg marad még egy napot, és ezután harmadnapos lesz.