Semmittevés

Az Unciklopédiából

Semmittevésnek nevezzük azokat a tevékenységeket, amelyek közben a vizsgált élőlény teste nyugalomban marad, vagyis jelentős fizikai változás nem történik.

Abszolút semmittevés nem létezik, hiszen a létezés is egyfajta tevékenységnek tekinthető. Ezért a semmittevés során végzett passzív, alapvető tevékenységektől eltekintünk (pl. légzés, pislogás, szívverés, öregedés, stb.).

Tárgyak semmittevése[szerkesztés]

Tárgyak nem képesek semmittevésre, mint ahogy bármilyen más tevékenységre is képtelenek.

A semmittevés formái[szerkesztés]

Alvás[szerkesztés]

A semmittevés legegyszerűbb formája az alvás. Alvás közben a test készenléti állapotba kerül, az izmok nyugalmi állapotba kerülnek, az agy kifelé irányuló forgalma minimálisra csökken, a receptorok érzékelése legyengül. A befelé irányuló forgalom lassan gyorsul, míg egy kisebb fizikai hatás be nem indítja az agyat újra. Több információ az Alvás szócikkben.

Elmélkedés[szerkesztés]

Az alvással ellenkezően itt az agy munkát végez, de fizikai munkának nem tekintjük az elektromos jelek ellenére sem. Az unatkozás is egyfajta elmélkedés. Ilyenkor az agy egy elvégzendő munkát, célt keres. Ha elkezdi a megvalósítását, az unatkozás befejeződik. „Az egyetlen baj a semmittevéssel, hogy nem tudod, mikor végeztél.” – részlet egy vicckönyből.