Rákosi Mátyás halála

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

 Az első szó róla beszéljen
 csak őt dicsérje, a zömök
 férfit, akit tizenhat évig
 titkoltak tőlünk börtönök.
 S kilépve onnan ránk emelte
 két okos, mosolygó szemét
 és kezét nyújtva, kivezette
 a fényre nemzetét.

Előttünk ismeretlen Sztálin-díjas költő verse


A kommünista Magyarország (nem)szeretett vezérének, Rákosi Vipera Mátyásnak a haláláról már évtizedek óta az a tévhit kering, hogy 1971-ben halálozott el a Szovjetkonföderációban. 1995-re aztán előkerült a bizonyítéka annak, hogy James Bond tette el láb alól Kairóban.

A sztori[szerkesztés]

Képünkön vagy a 60 forintos érme hátoldala, vagy a 60 forintos bélyeg címoldala látható

Rákosi 1977-ben látogatást tett a nagy cápagyűjtő Stormberg Károly villájában, a nagytermetű láncharapó művész Kikel Richárd János társaságában, aki utóbb elnyerte "A Világ Legszebb Műfogsorát Viselő Férfi" díjat. Stormberg közölte vele, hogy Kádár János mester éppen Kairóban szédeleg, aminek Rákosi nagyon megörült, mert rég el akarta tenni a bognárt lábalól, amiért 1956-ban nem engedte neki, hogy ő nyerje meg az 1956. október 23.-i országos utcai meccset. Viszont Stormberg tévedett, mert akit a bognárnak vélt, épp James Bond volt, aki forgatáson kívül tett egy kis kirándulást Kairóban nők után kutatva. Stormberg csak egyszer látta a bognárt, amint a Playboy egyik számában egy képen feszengett, ami azonban Bond képe volt. Ezt tették be a szerkesztőt, hogy Kádár valamivel jóképűbbnek fessen, s megdobogtassa az amerikai lányok szívét (ez természetesen sikerült és 1989-ig női bálványként tartották számon Kádár bognárt az USA-ban).

Rákosi megkérte egyik ismerős nőjét, hogy kicsit csalja el Kádárt, azaz Bondot egy kis villába, valahol a városban. A lány azzal állt elő, hogy egy Fikusz nevű úriember keresi. Ekkor Bond bevetette a nőimágnest, a kémintézet által kifejlesztett szupererős dezodort, hogy kicsit többet húzzon ki a lányból. A szegény lányt annyira elragadta az illat, hogy már tényleg szerelmes kezdett lenni Bondba. Ekkor az emeletről előbukkant Rákosi, kezében pisztollyal. A pisztolyt lassan elővette, de a lány megpillantotta, s testével megvédte Bondot, akit így elkerült a halálos találat. Rákosi rémülten vette észre, hogy nem ősi ellenségével találta szembe magát, hanem az angol titkos ügynök-színésszel. Bondot egyébként ki nem állhatta, mert egyik filmje miatt elnapolták a csatornán a "Mesék a Kolhozból" c. műsort, aminek Rákosi rendszeres nézője volt.

Nem sok ideje maradt gondolkodni, mert Bond is előrántotta fegyverét és utána lőtt. Rákosi nagy testtömegével lihegett a ház tetején lévő teraszra, ahol lesbe állt, s mikor Bond kiért a tetőre, rávette magát és kicsavarta kezéből a pisztolyt. Bond pedig az ő pisztolyát vette el és hármat jól behúzott Rákosinak, egy hasba, kettőt pedig szájba, de a fogát nem köpte ki. Rákosi leszédült egy kis lépcsőn, de mire feleszmélhetett volna, kapott a képébe egy jó rugást Bondtól. Bondot ekkor megszállta az Úr szelleme és neki ugrott Rákosinak. Rákosi sem tétlenkedett, hanem nagy karjai közé fogta, míg Bond a lábaival a derekába kapaszkodott, s mindkét kezével nyaki artériáit szorította Rákosinak, ki már majdnem elszédült, mire egy jó kézfogással megrecsegtette Bond még nem öreg csontjait. Utána két kezével derékon vágta, falhoz csapta és viszonzásul bemosott neki egyet. Ekkor Bond összeszedte magát és egy lábast nyomott Rákosi hordó pocakjába, majd megragadta kopasz fejét, elrántotta a hatalmas testet és páros lábbal fenékbe billentette. Még egyszer nekiveselkedett, hogy birkózással győzze le, de ezúttal Rákosi számított rá és elrántotta. Megpróbált kettőt is belérúgni, de Bond mindannyiszor kivédte, oldalba csapta, majd mégegyszer behúzott neki, de akkorát, hogy Rákosi egészen a tető széléig szédült. Még maradt annyi ideje, hogy elkapja Bond csíkos-kék nyakkendőjét, de hájas testét nem bírta visszahúzni, másik keze pedig a levegőben lógott. Ekkor Bond kérdést intézett hozzá: Hol van Fikusz! Rákosinak fogalma sem volt kiről beszél, mire Bond mégegyszer nyomatékosan megkérdezte őt: Hol van Fikusz? Rákosinak már semmi nem jutott eszébe, könyörgő hangon ennyi jött ki a száján: Piramosok! Bond visszarántotta és Rákosi nem pottyant le a mélybe, gondolhatnánk így, de hát nem így volt. Bond lelketlenül elcsapta kezeit és Rákosi ordítva vagy negyvenméter zuhant és kilapult a járdán. Milyen segítőkész. – állapította meg a kinyúlt Rákosit szemlélve Bond.

Az ügy napvilágra kerül[szerkesztés]

A gyilkosságnak volt egy szemtanúja, méghozzá a kandikamera egyik oparetőre, aki éppen Kairóban tartózkodott és aznap látta Bondot is. Elhatározta, hogy kifigyeli, milyen szerelmi kalandokba bonyolódik a playboy. Miután a lövések eldördültek, a filmezést egyszerűen nem bírta leállítani az izgalomtól és végig kísérte a háttérből. A nagy bunyó közben Rákosi és Bond nem vették talán észre. Kis-Britanniába visszatérve bemutatta a filmet és annyira megtetszett az operatőröknek, hogy elhatározták beépítik Bond legújabb filmjébe, A kém, aki nem szeretet engem-be is, persze feljavított szinkronnal, mert Rákosi hangját nem találták túl jónak. Ráadásul a nevét is megváltoztatták, mert a Mátyást sem ítélték szalonképesnek a mozinézők előtt. Ezért hát Mátyást Sándornak keresztelték el.

Később kiderült, hogy létezett egy másik filmfelvétel is Rákosiról, amint Stormberggel beszélget. Ezt utólagosan még nagy kapkodva berakták az angol készítők. A film további szerepeiben Kikel Richárd is részt vett, s a forgatókönyv szerint neki kellett volna Sándor (azaz Rákosi) halálát megbosszulnia. Ennek megfelelően több alkalommal is összeakaszkodik a filmben Bonddal.

Az USA-ban akkora sikere lett, hogy utána valódi Rákosi-Sándor őrület következett. Jean-Pierre Decourt francia rendező 1979-ben kitalálta ennek mintájára a Mathias Sandorf karaktert, de mert egyrészt nem találta vonzónak Rákosit tar fejével és kövér pocakjával és mert kicsi volt a költségvetés, ezért olyan színészt szerződtetett a filmre, akin kevesebb volt a háj és több a szőr. Magyarországon már ekkor bemutatták a filmet, de mivel nem tudták kiről van szó, ezért a magyar szinkronban a film Sándor Mátyás címmel található, ami igen komoly vitákat eredményezett. Irodalomtörténészek szerint Decourt és a magyar szinkronizálók meghamisított Verem Gyula író Sándor Mátyás c. regényét és Mathias Sandorf valójában Sándor Mátyás plágiuma. A Magyar Televízió azzal védekezett, hogy az irodalomtörténészek állításának alapja az ő szinkronjuk, melyet ők csak véletlenül találtak és Mathias Sandorfnak semmi köze sincs Sándor Mátyáshoz.

2008-ban egy balmazújvárosi betelefonáló állítása szerint Bonddal nem Rákosi verkedett meg akkor 1977-ben. Rákosi évekkel ezelőtt szerződtetett egy statisztát Milton Reidot a piszkos munkára, Mongólia fővárosából, Glasgowból, aki megszólalásig hasonlított rá. Reid látta a Playboyban a Kádár Jánosként feltűntetett James Bondot, ezért is hihette annak. És mivel a szerződés már évekkel ezelőtt megszületett, Rákosi mégis 1971-ben halt meg. Az ismeretlen betelefonáló állítását alapjában ingatja meg, hogy Milton Reidot 1979-ben látták Ausztráliában, holott ő már két éve halott kellett, hogy legyen, habár az sem kizárható, hogy túlélte a zuhanást. Ezzel egyidőben egy másik ismeretlen levélíró azt mondja, hogy Rákosi tényleg ott volt Kairóban, de nem James Bonddal, hanem James Bobbal, a répafejjel verekedett össze.

A bizonyítékul szolgáló kandikamera felvételek[szerkesztés]