Politikai korrektség

Az Unciklopédiából

„Miljók egy miatt.”

~ Madách Imre

A politikai korrektség (röviden: PC avagy píszí[1]) egy nagyon fontosnak vélt divat a mai világban és az olajárrobbanás miatti politikusi bérnövekedés miatt a jövőben is.

A politikai korrektség kifejezés a magukat nyelvészeknek valló, gyakorlatias életvitelre képtelen emberek többségének véleménye szerint az oximoron [2] egyik klásszikus példája (az „épelméjű matematikus” mellett).

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Alkalmazása

A píszí elsődleges alkalmazása a kamerának nevezett létfontosságú alapanyag előtt valósul meg, amikor kényelmetlen fújságírók fújják különböző nem előre egyeztetett kérdésekkel. Ilyenkor kínosan ügyelnek rá, hogy egyes személyek, népek, esetek néven nevezése bizonyos más csoportokban[3] görcsös ellenérzést válthat ki, mely kényszeres megszólalást, (fr)akciózást és esetleges pénzbeni juttatásokat vonhat maga után. Emellett a bakizó személy politikailag, gazdaságilag, meg amúgy is nulla. A píszí újabb egyik, hanem (ha nem?) leggyakoribb előferdülési hejehuja az abszurdisztáni Orrszaggyűlés.

[szerkesztés] Kialakulása

Több elmélet is kering a Föld körül evvel kapcsolatban. Az egyik elmélet szerint az imprlsta burzsoá amerikai globáltőke osztályidegen maradványa. Más elmélet szerint a büszke amerikai színésznő, Demo Cracy zabigyereke. A legújabb elmélet szerint még a politika kialakulása előtti időre tehető a kialakulása. Az elmélet vallói szerint ezt is Chuck Norris találta ki, mert látá, hogy az jó. És levé. Amúgy meg ő is csak egy imprlsta burzsoá amerikai...

[szerkesztés] Használata

Használata a gyakorlatban durván kipróbált, akinek csak demo változata van, az vagy hülye vagy friss politikus. Legújabb kiadása a PC 2.0.0.8-as averzió, melyben már beépített magyar-píszí és píszí-magyar szótár is található. A kiadó szerint leginkább fújságíróknak és bulvársztároknak ajánlott.

[szerkesztés] Veszélyei

Mivel a két homlokegyenest megegyezőnek tartott fogalom között csupán egy szóköz áll, vigyáznunk kell, nehogy egybeírjuk, mert szakadás történik a tér-idő-kontinuum (és a hatályos politikai halál, azaz élet) folytonosságában!

[szerkesztés] Lásd még  1. Hiszi a...
  2. Állítólag a kifejezés egy szőke mormon nő helyeslése után alakult ki.
  3. fújságírók, magukat különben felesleges érző jog(si)védők, egyéb szakterülethez nem értő politikusok, esetleg maguktól elszállt „közvegetálási személyiségek”
Személyes eszközök
View and edit namespaces data

Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök
Más nyelveken