Pernahajder

Az Unciklopédiából

A pernahajder – mesebeli népi alak. A folklórban azokat (az állítólag férfi nemű) egyéneket nevezik így, akik legszívesebben vonatkerék-pumpálással és más hozzá kapcsolódó ősi mesterségekkel foglalkoznak (pl. fűtő a napnál). Fontos tisztázni, hogy a Pernahajder nem azonos a Párnahajderrel, aki ténykedését valójában sötét hálószobák mélyén végzi. A Pernahajder, mint ősi mesehős csaknem kihalt a magyar mondavilágból, de hála néhány amatőr lelkes néprajzkutatónak, nagyvárosok eldugott kiskocsmáiban, koszos terein történő gyűjtés során sikerült rekonstruálni az eredeti alakot.

Jellemzői[szerkesztés]

Szívesen választ magának egyszerű foglalkozásokat, a vonatkerék-pumpáláson kívül, mint pl. a tulajdonáthelyező és biztonságtechnikai szakember, ami népies nyelven a tolvaj, vagy okleveles nyeles lapát technikusként árokásással tölti idejét. Láttak már olyan Pernahajdert is, akikihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintézőként szedte be a pénzt, de ez nem igazán jellemző rá.

Híres pernahajderek[szerkesztés]

Pernahajder Campbell, a legnagyobb pernahajder

Pernahajder Campbell[szerkesztés]

A leghíresebb pernahajder az ősi brit eposz, a Szupernagyi egyik szereplője, Pernahajder Campbell (ejtsd pernahajder kembell!). Ő volt az említett nagymama legádázabb ellensége. Sajnos ebben a mondakörben a pernahajder - mint alak - negatív érzelmeket vált ki. Campbell személye ékes bizonyítéka annak, hogy Európát határokon átívelő nagy területet lefedő kulturális (Lásd Cool túra!) differencia jellemzi.

További pernahajderek[szerkesztés]

Állítólag Erős Pista is az volt.

Egyes, meg nem erősített források szerint Tutajos is. Lásd még (de ne itt, az unciban. Eléggé bunkók vagyunk): Tutajos.

Források[szerkesztés]