Patkány

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Ős patkány terjeszt kórt miköztünk.”

~ József Attila
Americanblue.jpg

A patkány a világ legkövérebb állata. Nagyszemű és általában elég csúnya. Aki patkányt lát, az megölje, amúgy claustrophobia várja őt!

Egy patkányszem általában nagyobb, mint a patkány agya. Az agy súlya kb. 0,00001 kiló, a szemé pedig kb. 300 kiló. Az egész patkány súlya általában nem haladja meg a 150 kilót.

A patkány az egyetlen állat a világon, amelyik agy nélkül is élhet, és a legtöbb patkánynak igazán nincs is agya (lásd a patkányagy cikket).

Mások szerint (= Brehm) a patkány ritka intelligens állat. Szinte mindent túlél. Nem úgy, mint az ember. Az sajátmagát sem éli túl.

Tudnivaló az is, hogy a patkány közeli rokona a háziegér, de rosszban vannak. Már régóta szóba sem állnak.

Megkülönböztetés az egértől[szerkesztés]

Gyakran azt mondják a patkányról, hogy egy nagy, kövér egér. Ezenkívül is nagyon egyszerűen lehet megkülönböztetni egymástól e két állatot:

 • A patkány szeme sokkal nagyobb, mint a füle. Gyakrabban is láthatunk olyat, amelynek kiesett a szeme, mert túl nagy volt.
 • A patkány kövérebb is. Ha inogva szélt okoz az illető állat, bár nem mozdul, biztosak lehetünk abban, hogy patkány.
 • A patkány arca csúnyább. Ha állatot látva feltörsz, patkányt láttál.
 • Segít az úgynevezett "kés-vizsgálat" is: fenyegesd meg egy késsel az állatot. Ha menekül, egérről van szó, amúgy az állat agya miatt megértette, hogy mi történt.
 • Emeld fel az állatot és dobd el: ha földrengés következik, patkány volt.
 • Patkánynak általában több hege van, mivel olyan kövér állat kéthetente szétreped.

A patkány ételként[szerkesztés]

A patkányhús is elég finom, szerintem a világ legfinomabb étele. (a szerző szerint) Svájcban kantoni ételként esznek olyan ételt, amelynek "Eidgenössisches kantonal vereidigtes Ratten-Rösti" (fordítás: szövetségi kantonálisan megesketett patkány-rösti) a neve. Íme a receptje: ölj meg patkányt, keverj hozzá 1 molnyi sót, megpirítsd zsíron, párold három óráig és edd meleg vízzel. Egy másik svájci kantonban darált húst is termelnek a patkányból.

A színes részeből a következő ételeket lehet főzni: töltött patkány (piros), patkányzsír (világoskék), patkányfelvágott (zöld), patkánymáj (ibolyakék), patkánysonka (sárga), patkányagy (narancssárga), patkányvese (kék), patkányszem (fekete). A fehér részeket nem lehet enni. A dáralt húst és a patkánypörköltöt valamennyi részből lehet kapni (a fehérből is).

Néhány ismert és népszerű étel, amely patkányból készítik (lásd a képet):

 • Töltött patkány. A patkány burokát rízzsel, paprikával és gombákkal kell kitölteni. Néhányan levest is tesznek be.
 • Patkányzsír. Megpirítunk egy darabot , fűzerezzük. Vannak, akik füstölt szalonnát is tesznek bele. Szalonnát is termelhető belőle.
 • Patkányfelvágott. A hentesnél kapható, gyakran hagymát tartalmazó kolbász. Néha is erős.
 • Patkánymáj. Gyakran főtlen eszik.
 • Patkánysonka. Elég drága, szinte fehér sonka.
 • Patkányagy. Nagyon ritka, ezért csemegének tekintik. Aki főzi, annak vigyázni kell arra, hogy ne fogjon tüzet. Egy agyat nem kell megpiríteni többet, mint fél perc (külön-külön kell piríteni!). Sok sót kell hozzátenni.
 • Patkányszem. Kenyéren kenceként használják; az gyakran ízetlen.
 • Patkánypörkölt. Harmincnegyedekre vágjuk a patkányt, utána megpirítjuk és ha hétköznapi pörkölt hozzávalóját tesszük rá.
Ezenkívül
 • A patkány teje lehet használni, amely különben Svájcban elterjedt, mert ott patkányok alkotják a népességet. Egyes kantonban az utak építésére használják (és ha esik az eső, lehet, hogy elsüllydnek az iszapba), másokban a híres híredt svájci sájtot készítik belőle. Gyakran az egész tőgyöt levágják: mivel Svájcban még hiányzik az elektromosság, gépet nem használhatnak fel.
 • A patkány tojása ehető, de szerintem az nem finom.

Létezésének oka[szerkesztés]

Nincs ismert értelem, amiért Isten létrehozta a patkányokat. A Bibliában sem említik soha. Az ismert orosz tudós, Csnya Agytln Ptkny pedig azt írta könyvében (fordítás):

Nem ismert, hogy miért hasznosak a patkányok, ezért feltehetően nem kellene létezniük. Azt gondoljuk, hogy Isten túl kicsinek találta az egereket, ezért kitömte különböző nyers étellel: zsír, felvágott, máj, sonka, agy, szem. Az eredménye lett a patkány.
Nem hiszed el? Akkor vágj fel egy patkányt. A fenti ételek ma is megvannak a patkányban.

Ptkny szerint ezért ehető a patkány, míg az egér nem.

Mások szerint nem is létezik a patkány. Azt főleg az úgynevezett optimisták mondják, szerintük nem csak az egér létezik, hanem csak a szemüveges emberek láthatják a patkányt, és csak akkor, ha piszkos a szemüveg.

Megint mások szerint: a patkány ezért létezik, hogy dögöljön meg, és az emberek elcsússzanak a tetemén (lásd a következő szakaszt).

Halála[szerkesztés]

Ha egy patkány meghal, utána pontosan ott fekszik, ahol elcsúszhatnak az emberek (általában sötét utcában, pincében vagy lépcsőn). A patkány születésekor már eldönti, hogy mikor és hol hal meg, a szavazott napon a szavazott helyre megy és meghal. Természetesen a szavazott hely mindig sötét utca, pince vagy lépcső, és pedig azért, mert a fény bántaná a hatalmas szemét haldoklás közben és azért, hogy az emberek elcsússzanak.

Néha a patkány önkéntelenül hal meg. A halál fő okai a következők:

 • Egy tégla esik le a patkányra.
 • Egy ember nem látja és parkolja az autóját.
 • Egy ember látja és parkolja az autóját.
 • A csatornát, melyben lakik a patkány, lebontják. Ezért sok csatorna természetvédelmi terület.
 • Valaki levágja.
 • Az állat túl kövér és megreped.

Fajfenntartás[szerkesztés]

Tizenkét patkánytojás

A patkány évente pontosan tizenkét tojással szaporodik. Mivel nem tud számolni, üres tojásos dobozokat szerez és teletölti.

A patkánytojás szép színes. Ennek az oka a védelem: az embereknek szeretik a tojást eltiporni, de ha olyan szép, mint a húsvéti, nem merik megtenni.

A tojást aztán a mélyhűtőbe teszi, hogy betegejenek meg a kis, kövér patkányok. Pár nap múlva a patkányok tüsszentenek, ettől megreped a tojás. A felnőtt (vagy nem felnőtt ...) patkány közbenmár elfelejtette, hogy tojása van. Nem nyitja ki többé a mélyhűtőt. Egy év múlva visszatér tizenkét új tojással, amiket be akar tenni a mélyhűtőbe. Csak most találja meg a tizenkét kis mélyhűtött patkányt, elviszi őket, és arra vár, hogy felmelegedjenek.

Ezután végre felnőhetnek a kis patkányok (az anyjuk közben elfelejti újra, hogy a mélyhűtőben újabb tizenkét gyereke van, és ha ebben az évben meghal, azok soha nem kerülnek elő. Bár egy kis patkány soha nem emlékszik arra, hogy mi történt a mélyhűtőben vele, mert egész életében elmebeteg lesz.

Ezért olyan ostoba minden patkány, mint a svájcisapka.

Táplálkozás[szerkesztés]

A patkány mindenevő, de a kedvenc ételei azok, amelyeket az emberek pincéjében találnak. Általában két- vagy háromnaponta teljesen üresít egy pincét, aminek nemcsak a taplálkozás az oka, hanem a szórakozás is. A patkány szeret rombolni: az ablakon át jön be a házba, de nem kinyiti, hanem eszi azt az ablakot. Utána bemegy a pincébe és kezd valamennyi ott lévő ételt, bútort és egyéb tárgyat enni. Ha étkezés közben a ház tulajdonosa (illetve bérlő) bejön a pincébe, a patkány szörnyű módon megöli (= nézi) és eszi.

Néha a patkány maga nem éli túl az étkezést: számos házban a gazat tározó medence a pincében van. Ha látja a patkány, nem tudja, hogy mi ez, és ha egy patkány semmit nem tud valamiről (ami gyakori), akkor azonnal megeszi az illető tárgyat és megmérgezi magát. Ha ez soha nem volna előfordult, senki nem tudná, hogy miért olyan gyakran találunk egy üres pincét ...

Ha a pincével a falakat is evett a patkány, lehet, hogy az egész ház is omlik be. Sajnos a patkány nem hal meg, mert a zsír nagyon jó párnázat.

Amikor az egész pincét üresítette, a patkány kimegy és először 24 órát alszik a lakócsatornájában. Utána új pincét keres és megismételi a fenti történetet.

Lakóhely[szerkesztés]

Egy elég kövér patkány a fészekében

A patkány egy fészekben él. Naponta kétszer vagy háromszor új fészeket kell építenie, mert a régi már nem találja meg. A pakányok szeretnének egy fán élni, de ha megpróbálnak egy fára felmenni, azt állapítják meg, hogy túl nehezek.

A fészekét építésére kocsira van szükszége a patkánynak. Általában azt csinálja: az autópályára fut, hogy baleset történjen, majd kidobja egy kocsi halott vezetőt (míg a baleset körül emberek szidkozódnak), elviszi az autót és elalszik benne.

Lásd még[szerkesztés]

című cikkeinket. Addig sem unatkozol.