Palackposta

Az Unciklopédiából

Ha bedugul az email fiókod, egyet se búsulj. Az uncológus segít:


Books-aj.svg aj ashton 01f.png Ez a szócikk többé-kevésbé a Pallas Nagy Lexikonából származik, ezért szövege és/vagy tartalma úgy szép, ahogy van.
Ma már csak ámulunk rajta, de épp ez a jó benne
.


Palackposta v. Neptun-posta. Hirek közvetítése a tengeren, légmentesen elzárt palackok által, melyek a hajóról a vizbe dobatván, a tengeráramlatok által mint úszó tárgyak tova sodortatnak, mig végre valakinek kezébe kerülnek, ki az üvegben levő papirost elolvasván, közhirré teszi. Hireknek, üzeneteknek ily módon való közvetítését 1802. kisérlették meg először és pedig azon célból, hogy a viz által magával sodort üvegek feltalálási helyét és időpontját azok vizbe vetési helye és időpontjával összehasonlítva, a Golf-áram minőségére nézve adatokat nyerjenek. Több ilyen feltalált palack által nyujtott adatok alapján egész tengertérképeket állítottak össze, mely térképek az egyes tengereken uralkodó vizáramlatok minősége és irányának ismertetése által a hajózásnak igen használható eszközévé bizonyultak. Jelenleg a P., mely hajószerencsétlenségekről szóló hirek közvetítésére is szolgál, népjogilag is védve van. A feltalált palackok a helyi hatóságok útján azon konzulhoz továbbíttatnak, melynek nemzetiségéhez a küldő hajó tartozott vagy tartozik; a konzul kötelessége azután a kapott hirt köztudomásra hozni. A palackba zárt papirlapnak tartalma röviden a következő: A vizbedobásnak helye földrajzilag szélességi és hosszusági fokokban kifejezve, keltezés ideje, a hajó neve, útban -tól -ig, a közlendő hir, továbbá a megtalálóhoz intézett azon kérelem, hogy a talált palackot a helyi hatóságnak adja át. A megtaláló azután a papirra irja, hogy mely napon, időben és hol szedte fel a palackot és mit csinált vele. (Egy a Marco Polo brigg által a 48°36" É. sz. és 6°56" Ny. h. alatt vizbe dobott palack Németalföld partján, 53°3" É. sz. és 4°11" K. h. ponton találtatott fel és az adatok szerint számítva, naponkint 8,3 tengeri mérföldet haladt.) Hasonlólag igen jó szolgálatokat tett a P. az északsarki expedicióknál. A Pandora nevü hajó 1876. két kihalászott postapalackban igen fontos hireket kapott a Nares-féle expedicióról, mely a Smith-csatornában fekvő Littleton Island kutatását célozta volt.

Szerk.mj.[szerkesztés]

A palackposta feltalálása előtt az emberiség a pusztába kiáltott szót használta hasonló, és átvitt értelmű célokra. Ugyanolyan jó volt.

Lásd még[szerkesztés]

Északnyugati átjáró