Ori

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Országos Rendező Iroda c. szócikket itt ne keresd. Az ORI már régesrég nincs is.

„Egyszer randiztam egy Ori csajjal. Csak két hét múlva nőtt vissza a szőr a ...”

~ Oscar Wilde
Az Ori bármikor szívesen meglátogat az otthonodban.

„Ori? Nagy lángon élő egy népség. Szerintem el tudnánk adni nekik egy csomó olajat. Én nagyon bírom a burájukat.”

~ George W. Bush
Mi szóltunk...

„Ezek a jöttment lánglovagok túrtak ki minket!”

~ A Goa’uld az Oriról.

„Az Ori vizsga? Az kemény volt.”

~ A Rettegő Előadóművészek Szövetsége

Bevezető

Oké, meggondoltam magam! Áldott legyen az Ori!

Áldott legyen az Ori! Az Ori magának való népség volt, békésen gyilkolászgatva a saját galaxisukban, mígnem egy napon Vala és Daniel Jackson fejükbe nem vették, hogy kipróbálnak egy gazdaságos feliratú galaxisközi kommunikációs eszközt, lelkesen lengetve karjukat, ’’ itt vagyunk, kapjatok el, ha tudtok!’’ Pechjükre, el tudták kapni őket. Rövid vallásfilozófiai vita után megegyeztek abban, hogy az Ori rögtön elindul, és megtéríti Tejútrendszerünk hitetlenjeit. Vala és Daniel kaptak három perc előnyt...

Eredet

Áldott legyen az Ori!

Az Ősök[1] és az Ori kezdetben egy nép volt. Az egyik demokratikus választás során az Ori csalónak kiáltotta ki az Ősöket, azzal vádolva, hogy több bolygó hívőinek szavazatait meghamisították, így az Ori az igazi győztes. Az Ősök ezt cáfolták, az ellenzékbe vonult Ori pedig nekiállt, hogy kidolgozzon egy új reformelképzeléseken alapuló galaktikus vallást, ami elhozza neki a tuti győzelmet még a az anyagalaxistól elszakadt peremvidékeken is.

Megjelenés

Az Ori és az USA szövetségesek. Szóval elég valószínű, hogy ez a zászlóégetés még tartogat kínos meglepetéseket a résztvevők számára.

Áldott legyen az Ori!

Kevés túlélő tudott hiteles leírást adni, az mindenesetre bizonyos, hogy natúr formában úgy néznek ki, mint egy lángoló babkonzerv-gázfelhő.

Ha megszállnak egy Hívőt, leégetik az arcát, és opálossá teszik szemeit, hogy a belső Ori hangra figyelhessen.

A felemelkedés

Áldott legyen az Ori!

Az Ori a felemelkedett népek csoportjába tartozik. Gyengébbek kedvéért ez valami olyasmi, mint a törvények felett állás, vagyis hasonló ahhoz, amikor egy fickó állandóan az adótörvények betartásáról papol, de közben minden cége a ciprusi Kajmán-szigeteken van bejegyezve.[2]

Az Ori küldetéstudat

Az Ori is magáévá tette a hittérítők kimondatlan etikai szabályzatát: akit tudunk, megtérítünk. Aki nem hajlandó látni a fényt, annak, nos az örök világosság fényeskedjék néki... Az Ori tehát tűzzel-vassal[3] hirdeti az igét.

A térítés eszközei

Csodák, még több csoda és megannyi süket duma.

A Hírnökök

Minden vallásnak szüksége van lelkes önkéntesekre, akik a buszon, vagy a P-539/X jelű bolygó kocsmájában próbálják meggyőzni a hitetleneket az Igaz Út előnyeiről.[4] E lelkes követőket már távolról is könnyű felismerni:

 • Opálos tekintet.
 • Harmadfokú égésnyomok az arcon.
 • Olyan telekinetikus erő, ami még Stephen Cuttert is megingatja.[5]
 • Nagy bottal járnak.
 • Szeretnek a tűzzel játszani.

A csatahajók

Az Ige hirdetőeszközei, vagy ahogy a Hitetlenek nevezik őket: a Repülő WC-ülőkék.

Szuperkapu

A CSK-1-nek ma elég rosszul kezdődik a napja.

A szuperkapu voltaképp egy állati nagy csillagkapu. A tipikus macsó versengésben, azaz a na kié a nagyobb, az Ori győzött az Ősökkel szemben. Tipikus tévhit, hogy csakis egy fekete lyuk elégséges a működtetéséhez.[6] A változatos igényeknek megfelelően a szuperkapukat több típusban és méretben is gyártják:

 • Gazdaságos szuperkapu.
 • Nagyon gazdaságos szuperkapu.
 • Környezetkímélő szuperkapu.
 • Működő szuperkapu.
 • Nagy szuperkapu.
 • Nagyobb szuperkapu.
 • Még nagyobb szuperkapu.
 • A létező legnagyobb szuperkapu.
 • Hihetően nagy szuperkapu.
 • Hihetetlenül nagy szuperkapu.
 • Á, ez biztosan csak egy számítógépes trükk! szuperkapu.
 • Ó, a francba, nagyobb tévét kell vennem, mert nem látszik a széle! szuperkapu.

Az Oricik

Többnyire cicis Ori utódok. Ha egy Ori nem bír a gerjedelmével, lángfelhő formájában megkörnyékez egy nőt, az Oricik tehát szeplőtelenül fogannak.[7]

A tévécsatornák

Az Ori érezve a fenyegetést, beférkőzött a CSK-1 munkásságát dokumentáló tévécsatorna vezetésébe, és mielőtt még az eretnek CSK-1 sikerre vitte volna harcát az Ori ellen, megszüntette a sorozat forgatását, és biztos ami biztos, a helyi tévékben pedig megakadályozta a régebbi epizódok közvetítését.

Az Ori vizsga

Az Eredet Könyve

Az Ori Szent Könyve. Eredetét homály fedi, valószínűleg szamizdat kiadványként kezdte a pályafutását, de a sikeres marketingtevékenységnek hála a szerzők nem csupán pár nyavalyás kombínót szereztek meg maguknak, hanem egy egész galaxist.

Hozzáférhetőség

Áldott legyen az Ori!

Az Ori Gyülekezet, a Ori Testvériség, és az Ori Kalifátus mindenki számára elérhetővé tette eme remekművet, abszolút ingyenesen[8] e-könyv formájában, de megrendelhető nyomtatott formában ingyenebédként[9] is. Az Ori Motelhálózat valamennyi szobájában az ágyad mellé készítenek egy grátisz példányt, az Ori Hangja rádióban pedig folyamatosan idézeteket hallhatsz ebből a bestsellerből.[10] Gondolva a pécsiekre, kiadták a The Complete Idiot's Guide to Ori című képes könyvet, amely szavak nélkül magyarázza el, mit kell tennie egy hithű Ori követőnek.

A legkedveltebb idézetek

Ha ez nem gömbvillám, akkor Daniel Jackson elég nagy bajban van. Ha pedig igen, akkor meg azért.
 • A tüzet az Ori adta az embereknek.
 • Nyírd ki az összest, aztán az Ori majd szétválogatja őket.
 • Áldott legyen az Ori!
 • Chuck Norris vala nyápic karatés, de jőve az Ori és felemelé a maga képmására, és Chuck Norris lészen az Ori legfőbb bajnoka és reklámarca.
 • A Hitetlenek harcba szállanák az Ori Bajnokkal, és lészen végtagoknak nagy röpködése.
 • A liposzóma légyen veletek, ti kik meghalljátok.[11]
 • Akik egyesülnek az Orival, komolyan egybesülnek vele.
 • A tüzes víz az Ori ajándéka.
 • Hidd el az Ori választási ígéreteit, és az Ori meghálálja néked tudatlanságodat.
 • Mikor látá az Ori, hogy a Hitetlenek elfordíták orcájukat az Nagy Lángtól és imádák a Szent Műanyag Teheneket, az Ori éktelen haragra gerjedé, és lecsapá vala az Égi Lánggal, és mind egy tehénig porrá égeté amaz Hamis Bálványokat.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Vagyis a csillagkapu fetisiszták.
 2. Természetesen a felesége egri leánykakori nevén.
 3. Többnyire mégis inkább tűzzel.
 4. A térj meg, és életben maradsz! érv például elég ütősnek szokott bizonyulni.
 5. Mivel egyetlen szempillantással húsz méterre képesek röptetni a makacsul kétkedőket, ez nyilvánvalóan túlteljesíti a megingatás követelményeit.
 6. Tökéletesen elegendő egy pécsi , vagy miskolci fejében levő vákuum is.
 7. Tanulmányainkból tudjuk, hogy ez sohasem jelent túl sok jót. Vegyük például Darth Vadert. Tudna még valaki példát mondani?
 8. Mindössze a lelked PIN-kódjára van szükségük, persze szigorúan csak azért, hogy ellenőrizzék, valóban elmúltál-e már 18 éves.
 9. A freebie cuccok 95%-a vallási jellegű kiadvány.
 10. A hallásküszöb alatt….
 11. Vagy szörnyű tűzhalálban meghaltok…