Madárgecó

Az Unciklopédiából

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)


LEÍRÁS[szerkesztés]

A MADÁRGECÓ - effekt az a XXI. századbéli hang, melyet Ny. Viktor és M. Márk szabadalmaztatott, még 2002-2003 környékén a magyar fővárosban, Budapesten, a XVI. kerületben.

MŰKÖDÉS[szerkesztés]

A hangeffekt egy magas, hosszított hangból áll, melyet egyszerűen, az alsó és felső ajak erős összeszorításával, valamint ezután a szájon át nagy nyomással kieresztett levegő segítségével hozhatunk létre.

KELETKEZÉS[szerkesztés]

A hangeffekt ismeretes volt már mielőtt megkapta volna ezt a nevet, de végső megszólítását azon napon szerezte,, amikor szerepet játszott az eJay SE (Special Edition) 2 zenekészítő programban. A hangeffekt egymás utáni sokadik lejátszása egy beteg madár csiripelő hangját idézi hallgatójában.

KIEGÉSZÍTÉS[szerkesztés]

A hang előidézése kezdőknek eléggé érdekes hatásokkal járhat - általában a kezdők 90%-a vagy túl lazán helyezi össze két ajkát, vagy túl erősen fújja ki a levegőt, aminek eredményeként egy elviselhetetlen felsőajak-csiklandozást szereznek maguknak. A csiklandozó érzés lassan múlik el, egy időre elveszi az ember kedvét eme hang gyakorlásától.

EGYÉB ELNEVEZÉSEK[szerkesztés]

A hivatalos név mellett létezik egy másik, jobban elterjedt szólítása a hangeffektnek, ezt a szerepet pedig a PRÜTTY betűhalmaz tölti ki. 2002-2003-2009 Madárgecó™

Symbol opinion vote.png Megjegyzés: A múlt században (1997-98) hívták prüncögésnek is. De az már rég volt.

Lásd még[szerkesztés]

  • A madárgecó hang alkalmazandó egyes afrikai kürtök megszólaltatásához is.
  • A Bazdmegmadár nem ilyen hangot ad ki, de majdnem.