Lenézia

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

„Lenézni jó!”

~ A kilátótornyok szerelmeseinek mottója

Lenézia nem egyetlen kitalált állam, hanem a külországokról merénylett álhumor prototípusa.

A név eredete[szerkesztés]

A név utal "az ország, amelyet/amelynek lakóit lenézzük" kifejezésre. (Forrásokkal nem igazolható az etimológia, miszerint domborzati-hegyezeti szempontok lettek volna a döntőek, lásd pl. hegycsúcs, ahonnan az ember lenéz.)

Geográfia[szerkesztés]

Az egyetlen fennmaradt térkép Lenéziáról.

Az országról térkép nagyon limitált számban lelhető csak fel. A térképészek nem adták el térképeiket a népnek, hiszen úgy is minek, mert a proletárok majdcsak nem mennek sehova. Majd a térképészek rájöttek, hogy csődbe mentek, mert nincs bevételük. „Biz kemény sors vár arra, ki/ Lenéz földön/ Térképészként kíván dolgozni.. ”

~ Lenéz Nem-nemzeti himnusz

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Rossz esetben valós földrajzi név rejtezik megette (a fene megette...)
Jó esetben ez a vonatkozás nincs kidolgozva.
Az országban több magasabb hegység található, ezek közül a legnagyobb kiterjedésű a Lenéz-Alpok. Itt található az ország legmagasabb pontja, a Parlament-csúcs 4569 méterrel. A hegycsúcs azért kapta ezt a nevet, mert itt található a lenéz parlament, tudniillik ilyen magasságból jó sok embert le lehet nézni.
Fővárosa Lenéz City (korábban Lujzaváros).
Egyéb megyei jogú városok:
  • Lóma
  • Lenézlak
  • Lenesia d'Latol
  • Las Naiselles
  • L

Éghajlat[szerkesztés]

Lenézia éghajlata hegyvidéki. A lenéziaiak szerint itt úgysem terem meg semmi, szóval az egész ország cipőfelsőrész-készítő iparból él.

Története[szerkesztés]

Rossz esetben pontosan azonosítható, névhű módon említett szereplőkről olvashatunk olyasmit, amit a felküldő szerkesztő kivételével mindenki legalábbi ízléstelennek tart (érdemes rákeresni, vajh szerepel-e az Unciklopédiában, hogy az MDF volt elnöknőjét megerőszakolják, Pécs mostani polgármesterét a horvátok megölik, akik mellesleg Pécsett állomásoznak stb.
Jó esetben némi humort is kapunk.

Népesség[szerkesztés]

Mivel a magyar lakosság hangadó része egyre inkább etnocetrikussá válik és már a fogvájójánál is megköveteli, hogy magyar gyártmányú legyen, nos, számukra ez a rovat bontja ki leginkább a szócikk célját: elkülöníteni egy csoportot, etnikumot, majd minden más tulajdonságát ebből levezetni. Mi nem vagyunk ilyenek. Lujzaváros, Lujzaváros!

Kultúra[szerkesztés]

Örüljünk annak, hogy szerkesztőink mesterei a betűvetésnek és akár többnapos klavia-túrákat is megengedhetnek maguknak.
Pedig ha tudnák, hogy egy félmilliós amerikai városban kisebb a napi kulturális kínálat, mint nálunk egy ötezer lelkes településen, akkor nem a kultúra lenne a gúny fő célpontja.

Ellenszere[szerkesztés]

Nincs. Az emberi meggondolatlanságot és ízléstelenséget nem lehet rendőri eszközökkel sem megszüntetni. (A bunkóság megmaradásának törvénye.)

Utóirat[szerkesztés]

Lenézia Pirézia ősi ellensége.
Nem csak mi magyarok vagyunk egy gáz. Két példa:
  1. Hogyan mondják azt angolul, hogy se' szó, se' beszéd faképnél hagyni valakit: to take a French leave. (= franciásan távozni).
  2. És hogyan mondják ezt franciául: Quitter a l'anglaise (= angolosan távozni.)
Na, azért.