Ketchup

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ketchup a paradicsommadár húsából főzött, erősen, sőt csábítóan piros színű, ételízesítőnek használt, sűrű lé. Több változata ismeretes, van belőle csípős, édes, keserédes stb.

Előfordulása és felhasználása[szerkesztés]

Meg nem erősített források szerint egyes akciófilmekben ezt használják a vér imitálására, hiszen a ketchup is épp úgy nem newtoni folyadék, mint a vér, azaz furán viselkedik a viszkozitása. Főképp akkor, amikor sikerül a ruhádon vagy a bőrödön landolnia. Ha a közeledben lévő személy bőrén vagy ruháján landol, akkor az illető is furán fog viselkedni. Ez elég sűrűn előfordul, mivel legtöbbször olyan fura csomagolásban kapható, melyből nehéz kinyerni, sokáig és erősen kell rázni, hogy előbújjon a műanyag vackából. Általában a csomagolásban mindig marad egy tetemes mennyiség, mellyel még fel lehetne falni egy halom virslit, de azt már csak drasztikus módszerekkel (pl. a palack felszabdalásával) lehet kinyerni.

Története[szerkesztés]

Sokan amerikai eredetűnek gondolják, pedig állítólag a kínaiaktól származik a megnevezése is, sok századdal ezelőttről; valójában meg mind tudjuk, hogy ez is tőlünk, magyaroktól származik. Valószínűsíthetően a gyorsétkezde-kultúra rohamos fejlődésének köszönhetően vált világszerte ismertté a XX. században. A magyarok addig paradicsomléként fogyasztották, például paradicsomleves összetevőjeként. Tudósok nemrég bebizonyították, hogy a mai magyar paradicsomleves igen gyakran ketchupot tartalmaz. Talán ezzel függ össze az is, hogy hazánkban is előszeretettel gyártják, az őshonos paradicsommadarakból kinyert esszencia felhasználásával. Napjainkban lingvisztikai, például degeneratív grammatikai kutatások folynak annak tekintetében, hogy miért nem jött létre a ketchup antianyaga, a ketchdown. Itt következne néhány ételrecept, mellyel demonstrálnánk a ketchup felhasználását, de igazából csak öntsd rá bármire, és egyed. Ha ki tudod szedni a palackból.

Lásd még[szerkesztés]