Imádom a fagylaltot

Az Unciklopédiából


Kirándul az első osztály. Egy kisvárosban vannak, a főutcán a legkülönfélébb pékségek és cukrászdák eregetik termékeik feromonjait. A gyerekek sóvárogva tekintenek a kirakatokban hemzsegő mannára, amíg egyikük a tanárt manipulatív módon felszólítja az édesség megvásárlására, nem érezve kijelentésének súlyát.

„Én imádom a fagylaltot. ”

~ az egyik gyerek

Ekkor aztán felhívja magára a mellék sikátorban somfordáló evangélikus lelkész figyelmét, akit a gyanútlan gyermek észre sem vett. Nem gondolta volna, hogy burkolt fagylaltrendelése vallási vétkek, eretnekségek és tisztátalanságok egész garmadáját indította el. Figyelem! Bármennyire úgy tűnik, hogy nem, ezt a cikket egy hívő ember írta!

Imádd az Egyistent és a Szentháromságot, ne a fagylaltot![szerkesztés]

Imádni nem pusztán annyit jelent, hogy nagyon szeretni. Az imádásban ragaszkodás, feltétlen hit, erős szeretet elegyedik, jellemzője még, hogy az imádott entitást[1] az értékrendünket, szemléletünket meghatározó eszmék és normák hordozójának tulajdonítjuk. A fagylaltot imádni tehát nem lehet, legfeljebb úgy, hogy okkult hamis próféták képzelt energiákat ültetnek a fagylaltba, és megidézik annak a marhának a szellemét, akitől a fagylaltban lévő tej származik. Az ilyesmi kuruzslásban való hit veszélyes, és személyiségtorzulást okoz.

Tízparancsolat megsértése[szerkesztés]

A második parancsolat imigyen szól: Ne legyen más istened. Mózes megfordulna a sírjában, hogy az emberiség odáig süllyedt, hogy már nemcsak olyan ritka aranyművesmunkákat imád Istenként, mint az aranyborjú volt, hanem holmi mindennapi élelmet, fagylaltot is. A fagylaltban Istennel ellentétben nincs örök érvényű igazság, sem gondviselés, sem mindenkire kiterjedő szeretet. Bálványozása az Istennel való kapcsolat elhanyagolását vonja maga után.

Hedonizmus[szerkesztés]

Aki fogyasztható élelemben látja az imádottat, egyenes úton van a spirituális háttér nélküli pusztán élvezetelvű, önpusztító élet felé. Aki gyerekkorában imádja a fagylaltot, az pár év múlva imádja majd a konyakot, a dohányt, a Jackpotot, az iPhone-t, neadjisten a drogokat, és mindeme hamis tanácsadókkal teljesen elveszíti hitét az egy igaz Istenben. Az önpusztító élet elleni nevelés egész kicsi korban kezdődik, nem is gondolunk olyan apróságokra, hogyha gyermekünk saját bevallása szerint imádja a fagylaltot, az azt jelenti, hogy lelki problémái elől a fagylaltevésbe menekül, abban talál örömet és vigaszt.

A média hatása[szerkesztés]

Igen észrevehető a fenti gyermeken a fogyasztói társadalom szolgálatában álló média romboló hatása. Akárcsak a megkárosított felnőttek, ő is állampolgári jogának érzi a féktelen fogyasztást és pénzszórást. A reklámok arra tanították, hogy a fagylaltért érdemes élni, az a gyerek az értékesebb, aki több fagylaltot tud megengedni magának. Ez aztán negatív előítéletekhez, diszkriminációhoz, intoleranciához vezet. A reklámok által megnyert gyerekek elkülönülnek a fagylaltárusnál a többitől, ez egyértelmű szegregáció.

Miisez?[szerkesztés]

Kecskeméten egy tanévnyitó beszédben a lelkész több percet szánt arra, hogy a gyerekeknek elmagyarázza: miért nem lehet imádni a fagylaltot.

  1. az entitás a dolog szó politikailag korrekt megfelelője