III. Pipi fáraó

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Úgy tesz, mintha. Holott...

III. Pipi fáraó (ismertebb nevén Csni Bba) a 46. egyiptomi dinasztia első és utolsó uralkodónője, egyben Amon-pap, a smink feltalálója, az agyalágyultság első ismert áldozata és múmia a Szépnyűvészeti Múzeumban.

Élete rajza[szerkesztés]

Nevét úgy szerezte, hogy volt neki egy édes anyja, meg egy édes apja. Ezek nem tudtak neki nevet adni, ezért felkértek egy EMO-tep nevű papot, adjanak neki nevet. EMO-tep nem adott neki nevet, mert éppen Egyiptom újjáépítésén dolgozott, ezért megkért egy Bitu-men nevű papot, adjon neki nevet, de Bitu-men nagyon el volt foglalva a hükszószok kiűzetésével, ezért megkért egy Faf-ej nevű szolgát, hogy adjon nevet. Faf-ej nem adott neki nevet, mert túlságosan el volt foglalva a királyi szennyes kimosásával, ezért megkért egy Bar-om nevű szolgát.

A történeti források itt megszakadnak. Ezért legtöbben azt feltételezik, hogy a későbbi fáraó már csak felserdült korában kapott nevet, amikor a hettita, szír és asszír királyok és hercegek (akik mellesleg észrevették, hogy a III. Pipi nőnemű) folyton ,,Tyű, micsoda pipi!" felkiáltással illették. Az idős szülői pár már csak ezt hallotta, ezért azt hitték, minden rendben, és EMO-tepnek egész vallást szenteltek, ami máig él, és EMO-tep lerövidült nevével jelölik. Az egykor görög utazók, mikor meghallották, hogy saját szülei Pipinek szólítják a lányukat, rögtön beleírták ezt történeti munkáikba. Innen ered az a kép, hogy a fáraók bűnös házasságokból származnak. Hogy ez végre kiderült, az az egyiptológusok érdeme. Valamivel mégis csak etetni kell a népet.

Miután tehát Pipi felserdült, férjhez ment. Rögtön háromszor is, egy hettitához, egy médhez, meg egy göröghöz. Mivel ezeknek a különböző népeknek nagyon különböző ízlésük van, szegény Pepinek naponta háromszor át kellett öltöznie, és mivel a férjek egymás jelenlétében nem voltak hajlandók a nászéjszakát eltölteni (a görög kivételével), Pepinek háromszor is különböző módon kellett kifestenie magát. A görög a szőkét szerette, a méd a szakállas fajta nőt, a hettita meg a fehér bőrűt. Pepinek azonban egyik szobából a másikba menet nem volt ideje teljesen átöltözni, hajat és fejet cserélni, a végére úgy nézett ki, hogy mindegyik szerkóból lett rajta egy. Másnap az állszakáll miatt fáraóvá koronázták.

Pipinek innentől kezdve arany élete volt. A férjei szövetkeztek ellene, megkaparintották az országot, őt meg aranyba olvasztották. Az arany később a Szépnyűvészeti Múzeumba került. Később onnan ellopták. Nem került elő.