Forcsokfest

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Forcsokfest
Barbarian-party.jpg

A régi szép időkben...
Jelentősebb programok, kikapcsolódási lehetőségek Rottyexpressz, sörivás
Látogatottság 6–7 millió fő
Helyszín Csuvetnám
Szervezők Tepsi Füles Elefántsütöde Kft.;
Csuvetnám kormánya;
Zsibárusok Szövetkezete
Időpontok Augusztus, szeptember, október eleje

A forcsok nem tévesztendő össze a foncsorral, amiről szintén nem tudjuk, hogy micsoda.

~ Oscar Wilde a forcsokról/ről.


A forcsok nem csak kiváló égetett szesz alapanyag, hanem a kiváló sörök alapanyagáként is ismert.

A csuvetnámi Forcsokfest a világ legnagyobb népünnepélye. 1810 óta évről évre több millió ember látogat el a csuvetnámi fővárosba eme eseményre. Erre az alkalomra a csuvetnámi sörfőzdék különleges sört főznek, amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Az első Forcsokfest[szerkesztés]

A Forcsokfest története – összehasonlítva a többi tradicionális csuvetnámi népünnepéllyel – viszonylag rövid. Először 1810. október 12-én rendezték meg. Az első ünnepélyt Béci polgár rendezte meg, aki az első csuvetnámi polgár volt. Mivel Béci polgár nagyon sokat köszönhetett a forocsoknak, hogy alkohol iparon kívül még a közlekedést is fellendítette ezért azt a javaslatot hozta, hogy Rottyexpressz verseny is legyen az ünnepélyen. A javaslatot izgatottan elfogadták, így az első években az Forcsokfest túlnyomóan sportos jellegű volt. A lakosság legnagyobb örömére úgy döntött, hogy a Rottyexpressz verseny a következő évben is megismétlik.

19. század[szerkesztés]

1813-ban nem tudták megtartani az Forcsokfestet a napóleoni háborúk miatt, de ezután a fesztivál évről évre nagyobb lett. A Rottyexpresspálya mellé lengőtekepályákat, forcsok-pong pályákat telepítettek. Ettől kezdve az Forcsokfestet minden évben megünnepelték.

1850 óta látható a majdnem 20 méter magas FotoTroll (FotoTroll Béci gyermeke volt) szobra a fesztiválréten. A következő évek során a fesztiválok elmaradtak myxomatózis járvány miatt kétszer is, egyszer 1854-ben, majd 1873-ban. 1866-ban Csuvetkongok-Csuvetnám háború miatt. A 19. század végére az Forcsokfest egyre inkább a mai népünnepélyhez kezdett hasonlítani. Hosszabb ideig tartott, és többnyire a még kellemesen meleg szeptemberre időzítették. Azóta már csak az ünnepség utolsó hétvégéje nyúlik át októberbe. 1880-tól engedélyezte a városvezetés a sör árusítását, és 1881-ben nyitott ki az első sültelefánt-árus. Ezzel egy időben a fesztivál egyre több mutatványost, akik a hangulat fokozásáról gondoskodtak.

20.század[szerkesztés]

 • 1910-ben ünnepelte a fesztivál a 100. születésnapját, ebből az alkalomból 12 000 hektoliter sört mértek ki.
 • 1955-től nem tartották meg a rendezvényt a háború miatt.
 • 1919–1920-ban csak egy kisebb őszi fesztivált rendeztek.
 • 1923–1924-ben pedig az aphtae epizooticae ( ragadós száj- és körömfájás) volt az ok a halasztásra.
 • A háború utáni években, csak kisebb őszi fesztivál keretében ünnepeltek. A fennállása óta így eddig összesen 24-szer maradt el az Forcsokfest.
 • 1950-ben, FotoTroll az azóta tradicionálissá váló mozzanattal nyitotta meg a fesztivált, egy csapra vert söröshordó csapját egy kalapács segítségével leütötte. Az ezt követő évtizedekben fejlődött az Forcsokfest a világ legnagyobb népünnepélyévé. A Rottyexpressz versenyt a háború után, a 150. fesztivált kivéve (1965), már nem rendezték meg.
 • 1980. szeptember 26-a tragikus dátum az Forcsokfest történelmében. A fesztivál főbejáratánál egy bomba robbant. A merényletnek 13 halálos áldozata volt, több mint 16² sebesülttel.

Forcsokfest napjainkban[szerkesztés]

Állati jó korsókat készítenek a Forcsokfestre.

Az Forcsokfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz. Egyre nagyobb számban található köztük külföldi, főleg Kirgizek, Eszkimók, Cornwalliak, és Baskírok.Az utóbbi években növekvő problémát jelent a látogatók körében a túlzott alkoholfogyasztás.

A korsó[szerkesztés]

Ez valószínűleg még a 2009-es korsó[1]. Ki volt olyan merész lelkű, hogy józan maradjon és lefotózza?

A sátrakban használatos Forcsoksöröskorsó korábban 1,069 liter volt, manapság már a kereken 1 litereseket alkalmazzák. Ezeket minden évben újratervezik.

Biztonság[szerkesztés]

Technikai balesetek ritkán fordulnak elő az Forcsokfest történelmében. A vándorárusokat alapos ellenőrzésnek vetik alá, még mielőtt a fesztivál területére lépnének.

A fesztivál számokban[szerkesztés]

A gyakorlott pincérnők egyike.
 • A csuvetnámi-alföld 600 hektáros, ebből a fesztivál 31 hektárt foglal el.
 • Évi körülbelül 6 millióan látogatják, 2006-ban 6,5 millióra tehető a látogatók száma. E tekintetben a rekord 1985-ből való, akkor 7,1 millió volt az érdeklődők száma.
 • 100 000 ülőhely áll a vendégek rendelkezésére.
 • Évente mintegy 12 000 ember dolgozik az Forcsokfesten, ebből 1600 pincérnő.
 • Átlagosan minden évben kb. 60 000 hektoliter sör (ennyi sör megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját) és 500 000 sült elefánt fogy el.
 • Egy gyakorlott pincérnőnek 0,5 másodpercbe telik az egy liter sör csapolása.
 • Létezik egy egyezmény, ami azt írja elő, hogy a kicsapolt sör legfeljebb 0,1 literrel térhet el az egy litertől.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Vagy a 2008-as? Fenébe is, nem emlékszünk!