Felsőgallai Ősfenyves Egyesülettel szemben fellépők

Az Unciklopédiából
Csonk

A Felsőgallai Ősfenyves Egyesület egy olyan szervezetként tevékenykedett, ami a vandalizmus ellen küzdve összefogással próbálta megvédeni Felsőgalla ősfenyves erdejét. Azonban ezt a lakók egy része érthetetlen módon ellenezte. Néhány, 5-6 fős csoport számos kísérletet tett az egyesület ellen, később céljukat elérték; megszűnt a szervezet.

Maguk a rendbontók[szerkesztés]

A rendbontó személyek kilétét az egyesület tagjai jól ismerték, azonban konkrét bizonyítékkal nem rendelkeztek ellenük. A civil szervezet ellen fellépők tucatnyian lehettek, de ezek közül csak néhányan folytattak összeférhetetlen tevékenységet a renddel és összefogással.

Az Ősfenyves Egyesület elleni fellépések[szerkesztés]

Az egyesületet ellenzők először a fiatal fenyők (alig van belőlük) ágait tördesték össze, hogy azok továbbélni képtelenek legyenek és sikertelen legyen a fenyőket megmentő projekt. Ezt az egyesület szomorúan fogadta, szánalmasnak nevezte az elkövetőket.

Az Ősfenyves Egyesület nagygyűlést hirdetett a Bódis-hegyre, a fenyők alá, amin mintegy tizenöt-húszan vettek részt. Ennek békés menetét azonban megakadályozta egy 4-5 fős összeférhetetlen csoport, kődobálással és égő rongydarabok, fenyőgallyak meggyújtásával, amiket az ünneplő tömeg közé vetettek. Ennek következtében majdnem hatalmas erdőtűz alakult ki, a nagygyűlés résztvevőit arra kérték a szervezők, menjenek haza, majd pedig nekiláttak a tűz eloltásához. Eközben a rendzavaró csoport a szervezők számos használati eszközét eltulajdonította. Kis szerencsével különösebb sérülés nem esett, egy résztvevő kabátja meggyulladt, miközben azt a földön felejtette és lángra kapott. A botrányosra sikerült nagygyűlés után - ami az erdővédelem céljából zajlott - az Ősfenyves Egyesület pár napon belül megszűntette működését.

Megmondás[szerkesztés]

(olvasóink írják)

A felsőgallai ősfenyvessel kapcsolatban el kell hogy mondjam, azért nem lehet olvasni semmilyen médiumban, mert alig ismert. A tatabányaiak közül nagyon kevesen tudnak erről, még a felsőgallaiaknak is csak kb. húsz százaléka. Egyébként a fenntebb bemutatott kép nem az Ófaluról készült - ez ott Mésztelep, a Kálvária-hegy másik oldala, egy roma nyomortelep, ami szintén Felsőgallához kapcsolódott korábban; ezekkel szemben az Ősfenyves az Ófalu környékén van. Ajánlom a http://www.felsogalla.hu/ címet, akinek kételyei vannak e településrész, a Bódis-hegy létezéséről, győződjön róla meg, ezek léteznek. A Galéria menüpontban jónéhány képen - tudomásom szerint - látszanak a fenyők. A "Műemlékprogram és egyéb kezdeményezés" kategóriát azért töröltem, mert kissé szubjektív, valóban az Ősfenyves Egyesület szemszögéből íródott. Egyébként az egyesület ellen azért léptek fel talán annyian, mert számos esetben túlzottan egyoldalúan kezelte a többoldalú dolgokat. Ilyen például a "Hős Mazsi, életmentő macska" is. Állítólag több szemtanúja van annak, hogy ez a macska cseles módszerrel életet mentett meg egy fegyveres betörés alkalmából. Van, aki ezt cáfolja. Azért minden On-line hivatkozás a Wikipédiára vezet, mert az Ősfenyves Egyesület - tudomásom szerint - egy önkéntes mozgalom volt, de az is lehet, hogy nem volt hivatalosan bejelentve. Ezt egy ismerős kollégámtól megkérdezem mint felsőgallai, ő korábban tagja volt az egyesületnek:))). Az oldal törlése végül is nem okozna túlságos veszteségek a lexikonnak, érdekességképpen lehetne megtartani.
Felsőgallai Péter
Akinek kételyei vannak a felsőgallai ősfenyvessel kapcsolatban - könnyen meglehet - az keresse fel a települést (Bp-től 60 km). Ha még mindig nem lelt rá a fenyőkre, akkor kérdezzen meg egy helybélit, merre található a bódisch-hegyi fenyves. Ha tényleg megkeresi a kételkedő azt, akkor tapasztalni fogja a gyakran átölelhetetlen vastagságú, 15-20 m magas, göcsörtös, többszázéves feketefenyők jelenlétét. Erről az egész tényről - hogy ősfenyves - csak azért érdemes írni, mert nem minden település dicsekedhet fenyvessel - ősfenyvesről nem is beszélve. Minden településnek célja még ezeken kívül az idegenforgalom is. A fenti hivatkozáson levő kép (geocaching-os) készítője egészen biztosan némi helynévzavarban szenved, vagy csak rossz nevet adott a képének; ugyanis Mésztelep ma már - Felsőgallához hasonlóan - Tatabánya városrésze, elfüggetlenedett korábbi birtoklójától (Pl. a Mésztelepiek Tatabánya más részeire járnak iskolába, nem Felsőgallára - ha járnak egyáltalán). A neten számos ilyen "szép" képet lehet gyűjteni, ahol azon kívül, hogy nem sorjáznak az ősfenyők, undorkeltő a látvány. Így tényleg állandó célja marad a településnek a kulturális értékekről való beszámolás, mert azok a fotók az érdeklődőket messze távol tartják. Aki Felsőgallát ténylegesen szeretné megismerni, az vagy személyesen keresse fel, vagy ajánlom mégegyszer a felsogalla.hu (műv. ház honlapja) oldalt. Még az iskolának (Széchenyi István Ált. Iskola) is van hivatalos oldala, az is némileg Felsőgalláról szól.
Szbé

Szerk. megj.:

Antistub.png Habozás és változtatás nélkül lenyúlva a Wikipédiából. (Nem számítva az elütéseket, egyes helyesírási hibákat, megmégamiaszemünketbáncsa...)