Félpár zoknik magányossága

Az Unciklopédiából
Sock.jpg

„Társat keresek. Lehet balos is, jobbos is; szinte mindegy.”

~ Társkereső

„Aki a félpár zoknikat nem szereti, az a pálpusztai sajtot, és a migrácsokat sem szereti.”

~ Sajt

Tudományos megközelítés[szerkesztés]

A félpár zokni reálfogalma[szerkesztés]

A félpár zokni a legambivalensebb anyagforma a világon: miközben energiaminimumra törekszik az entrópia vonalában, azaz fél párrá válik (individualista elméletek szerint) – ezzel szemben, mivel nevéből adódan egy „pár fele”, feltételezhető, hogy okkal duplikáltatott erre a világra (egzisztencialista elméletek szerint).

Az ambivalencia együtthatója[szerkesztés]

 • A félpár zokni egyszerre küzd a saját egyénisége kibontakozásáért, és mutat rá arra, hogy mindazonáltal nem kellene páratlannak lennie.
 • A félpár zokni ilyen formájában azonnal haszontalanná válik, ám abban a pillanatban fel is figyelnek rá.
 • A félpár zokni sosem keresi a párját, csak a gazdája. A gazdája is keresi néha a párját, de ő nem válik haszontalanná, ha nem találja meg.
 • A félpár zokni gyakran eltéved a wiki-lapokra, és garázdálkodik. De ha bemutatják neki a párját, már nem teszi.
 • A félpár zoknit igazából csak Észak-Amerikában hasznosítják (Mikulás ajándékcsomagja), Európában minél gyorsabban igyekeznek megszabadulni tőle.
 • A félpár zokni könnyen válhat bábosok céltáblájává, így rövid időre értelmet nyer páratlan létük. Viszont ha meglesz a párjuk, már senki sem akar bábozni velük, inkább a lábukra húzzák.
 • Minél gyorsabban megszabadul a gazda a félpár zoknitól, annál gyorsabban lesz meg a párja. (De már hiába.) Ami akkor már szintén félpár zokni, így haszontalanná válik…

Tehát elmondható, hogy a félpár zoknik ebben a minimalizált energiaintervallumban hulladékká, játékszerré és dísztárggyá válnak. (Páros formában használati tárgyak, de ezt nem tárgyaljuk ki részletesebben, minek. Inkább húzzuk fel, meg ne fázzunk.) Ez tehát feltételezi, hogy az ambivalencia együtthatója szerint a félpár zoknik számára az energiaminimum nem hasznos, így nem lenne szabad törekedniük rá.

A félpár zokni magányosságának megjelenése[szerkesztés]

Figyelem! A félpár zokni – lévén élettelen objektum az egzisztencialista irányvonal szerint – nem érzékeli páratlanságát. (Ergo neki tök mindegy, hogy van-e párja, vagy sem.) Magányosságát egyedül az élőlények, vagyis a zoknifelhasználó ember veszi észre, és csakis számára jelent kellemetlenséget is.

A félpár zoknik magányossága kialakulhat helyi diverzitásban, amely csupán temporális: egy alapos rendrakás után a két szemközti szobasarkakban veszteglő magányos zokni-objektumok összepárosíthatóak, és közösen kimoshatóak a gépi mosás rendszere szerint. Később tanulságként egy műanyag segédeszközzel (zoknifogas) együtt tarthatóak, a szétkeveredés kockázata nélkül. A rizikó csak az entrópia kóros mértékű elharapódzása (rendetlenség) esetén lép fel.

A félpár zoknik komolyabb magányossága akkor tapasztalható, ha a térdiverzió mellett az idő-kontinuum sérülése is fennáll. Ilyenkor a félpár zoknik szinte biztos (98%), hogy páratlanok maradnak, és fennáll az ambivalencia együtthatója. Ebben az esetben a zoknifelhasználó kénytelen más funkciócsoportba sorolni a páratlan zokni-objektumot.

A magányosság okai, avagy a Félpár zokni – objektum vagy élőlény?[szerkesztés]

Sokan mikroszkopikus méretű, ún. pontszerű fekete lyukak létezésének bizonyítékaként látják a félpár zoknik magányosságának megjelenését. Az egzisztencialisták álláspontja szerint ez egy atomi méretű, tér–idő-anomália, ami szükségszerűen páros tárgyak páratlanodását idézik elő. (Állításaikat sokan támadják, mert felmerül az a kérdés, hogy ebben az esetben a páros szervek – tüdő, vese, fül, szem stb. – vagy páros épületek – pl. a tragikus sorsú WTC, vagy a Lánchíd két kőoroszlánja – miért nem páratlanodnak spontán indukcióval?)

Ezért 2002-ben egy individualista kiscserkész, a magyar származású Árpád Higgs-Bozon publikálta feltételezését, miszerint a félpár zoknik individualizálódása mögött magasabb intelligencia kell, hogy álljon. Ezért ő a félpár zokni magányosságának okát elsősorban a zokni élőlény voltának tulajdonította be. Ez elméletileg megmagyarázza, hogy miért tévednek rá az interneten a wiki-lapokra zoknibáb formájában, és értelmes, emberek által is olvasható üzeneteket hogyan is képesek hagyni. (Őt is sokan támadják, főleg az IP-címét, de a szócikk megírásáig nem sikerült a kérdéses zoknibábot megtalálni. Nagy erőkkel folyik a keresés.)

Borkológiai megfigyelés[szerkesztés]

2016 őszén Akrob Icáv-Óbas izraeli kutató rájött, hogy a kvantumfizika fejlődésével, egészen pontosan a kvantumelmélet megszületésével párhuzamosan megjelentek, illetve megszaporodtak a zoknifélpárosodási jelenségek.

Aquote2.png Amikor azt feltételezzük, hogy nincs ára annak, miszerint az anyag egy részecskéje az idő adott pillanatában két helyen is létrejöhet és ott létezhet a térben, nagyon is tévedünk. Minden ilyen elméleti fejtegetés megszületésének, vagy a kutatás megkezdésének időpontjában kifejlődik egy anomália, melynek formájában eltűnik egy egészséges zoknipár fele. Valahol a világon minden fertályórában megszűnik az atomos kötés két zokni között, mert mi, tudósok nem vagyunk hajlandóak letenni a kvantumfizika rejtelmeinek és az élet alkotóelemeinek a feszegetéséről. Magányos félpár zoknik miriádjai kiáltanak segélykérőn az őket kihasználó emberek felé, miközben mi nem törődünk ezzel. (...) Albert Einstein, mikor első elmélete megalkotásakor elvesztette zokniai felét, a bejárónőt okolta, nem figyelt oda a részletekben lakozó jelre. Inkább mezítláb viselte a női szandált. Aquote1.png

Akrob Icáv-Óbas: Life is Socks c. könyv Einstein hadn't worn a sock c. tanulmánya, 2016.


Óbas, Szuskulcs

Nézetét sokan nem pártolják, legutóbb a neves japán tévéshow-műsorvezető, Ikunuku Csakaduma fejtette ki véleményét a felfedezésről, miszerint „Óbasnak ma nyugipulcsit, más néven vigyorizubbonyt kéne viselnie egy zoknikkal telezsúfolt szobában, akkor megnyugodna” (Watashi Show). Jelenleg a brit tudósok vizsgálják Óbas elméletét, de nem jutottak dűlőre a félpár zoknik sztrájkja miatt, ugyanis 2016. szeptember 30-án reggel dr. John Pee Mortimer adjunktus nem találta a nemzeti lobogós zoknipárja felét, így nem tudott bemenni dolgozni és folytatni a kutatást. Az esetet a BBC is megemlítette a kora reggeli hírműsorában, de élő adásban nem adták le.

Statisztika, mint eltávolodás[szerkesztés]

Melyik a kakukkzokni?

A világon minden harmadik zokni félpár.

Eltávolodás, mint zoknimurfológia[szerkesztés]

Bizonyos fél pár zoknikat jobb nem megközelíteni. A megközelítés javallottsága fordítottan arányos a falpenész és rothadt őszibarackos pálpusztai múmiamaradék közé beszorultan eltöltött évek hosszúságával.

Kulturális megközelítés[szerkesztés]

A félpár zokni humánfogalma[szerkesztés]

A félpár zokni a legmagányosabb szerzet a világon: még a plakátokat és a farkasokat is megelőzi a sorban. Az ellentmondás ebben ott van, hogy így hárman, már nem magányosak, bár egymással nem igazán tudnak mit kezdeni. (Bár egyszer Oroszországban megpróbálkoztak egy félzoknis farkas plakátjával bebizonyítani ennek az elgondolásnak ellenkezőjét, de ott no megállt csak a tudományuk.)

Alapmeghatározások[szerkesztés]

 • A félpár zokni sosem véletlenül magányos. Ha párban lenne, akkor nem lenne magányos (hacsak nem szenved BPD-ben [1]).
 • A félpár zokni, ha elvesztette párját, jellemzően mindig verset ír, egy fiókba, melynek kulcsát belsejébe rejti. Így erről nem tud senki.
 • A félpár zoknik Isten akaratából léteznek. Ezzel saját létezésére hívja fel a figyelmet, és arra, hogy az entrópia nagyon nem kóser…
 • A félpár zoknik magányosak, de hihetetlen erejű reménnyel telt lények, mivel sosem lesznek öngyilkosok. Párjukat a végsőkig visszavárják.
 • A félpár zokni sosem hűtlen. Gazdája sem akar szégyenkezni.
 • A félpár zokni egyszerűen csak van. Ha nem lenne, nem is beszélnénk róla.
 • Ha megszabadulunk a félpár zoknitól, attól még a másik fél hiánya ottmarad, kitörölhetetlenül.
 • Mindannyiunknak van legalább egy félpár zoknija. Valahol valamikor, életünk folyamán legalább egyszer egy zoknink elveszíti a párját, és ez ellen nincs mit tenni.
 • Minden zokni egyszer félpár lesz. (Kivéve azokat, amelyeket a gazdája párban hajít a kandallóba/a vécébe/az iratmegsemmisítőbe.)

Ez az élet.

A félpár zokni magányosságának megjelenése[szerkesztés]

A félpár zokni életét a tökéletességben (szövöde) kezdi, párban, kiegyensúlyozottan, hibátlanul. Aztán jön a viszonteladó és boltba viszi, ahol már ott a félpárosodás kísértése. A törésvonal a vásárló otthonában kezdődik el, hol előbb, hol utóbb, de egyszer minden zokni félpárrá válik. Ha szerencsés zokni, akkor már jóval az elhasználtsága után történik a szétválás, esetleg valamelyik ruhahulladékgyűjtő kukában. Ha még szerencsésebb, akkor a gazdája párban hajítja el a kandallóba/a vécébe/az iratmegsemmisítőbe.

A félpár magányos zokni egy örökös trubadúr. Egy Rómeó Júlia nélkül. Egy bánatos Harlequin – akit később egy bábművész zoknibábbá alakít, de a magányossága örök. Ennek ellenére nem pusztul el a magányban, csak haszontalanná válik (lásd Tudományos megközelítés).

A félpár magányos zokni egy lelkileg sérült alany, aki folyton folyvást keresi a párját (akármit is mondanak a tudományos megközelítés hívei). A magánya szinte azonnal megjelenik, amint nem találja a másik felét, már bőven azelőtt, hogy a gazdájában realizálódna az eset a mosógép előtt tanácstalanul állva.

Misztika[szerkesztés]

Felemás zoknit viselni szerencsehozó.

Két fél pár zoknit viselni duplán szerencsés.

A félpár zoknik magányossága (vers)[szerkesztés]

Egy fehér, egy piros és egy azúrkék
A feketék és a szürkék
Színkavalkád a mosógép belsejében
Ó, hogy tekeredtek szépen
De hol vagyok én, és hol vagy te az egészben?
Egy félpár zokni magányosodik
Csendben egészen a mosódobig
Csak utána látja meg, aki kimosta
Hogy kimosta a zoknit magányosra
Elmúlt a szinkronitás mosolya
Egyetlen darab, sérülékeny
Örökké vágyó, képlékeny
Szeretetéhes zoknifélpár
Miért nem unod már?
Miért nem unod már?
Eldobsz, hisz nem kellek úgysem
Párosan szebb az életem
Gazdám!
Az elvesztett párom, lám,
Tudom valahol vár rám!
(Szeizmatikus Hümér, kényszeres verselő)

Sock Puppet Star.gif


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. Büdös Pálló Disz-zoknizmus, jellegzetes szaggal járó mentális zoknimélységzavar