Email from Google

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Email from Google , (sz.: Goog – ejtsd: Gőg – Emil), (Anglia, London, 1588. január 11. - 1649. február 22.) angol származású német-francia csillagász, a távcső igazi feltalálója. A történészek megállapítása szerint az ő találmányát akarta szabadalmaztatni a maga számára a weseli születésű, Hans Lipperhey, majd Jacob Adriaanszon, Lipperhey üzlettársa és Zacharias Janssen is.

Más kutatások szerint a Vereckei hágón át a Kárpát medencében landolt kazár, vagyis ősmagyar volt, és a nyereg alatt puhított mitsütszkisszűcs felfedezése fűződik a nevéhez; - nem tudjuk.

Életpályája[szerkesztés]

Jómódú családba született, apjának már volt szemüvege is, amit okulárénak becéztek akkortájt. Ezért a kis Email gyakran játszadozott a lencsékkel. A lencsék iránti szeretete kamasz korában sem csökkent, főleg, mivel a cselédház ablakán át homályosan látta Betsyt, ezért valami távolbalátó eszközt kellett szerkesztenie. Különböző anyagokból fabrikált látcsövet és így nem csak a szolgálólányok arcát, hanem a ruhájuk alatti dolgokat is meg tudta vizsgálni. Természetesen kizárólag tudományos szempontból. Az apja mégis helytelenítette a dolgot (eddig mindig az ő kiváltsága volt a leselkedés) ezért Email egyre távolabbról tudta csak a nőket szemlélni. Ezért aztán a távcső folyamatos fejlesztésére volt szükség.

Hamarosan olyan erősségű lencséket szerkesztett a csőbe, amivel az égen lévő objektumokat is meg tudta vizsgálni. Az késztette erre a nagy tettre, hogy fater Georgikusz hosszú cirkalmas levélben elpanaszolta neki, hogy Dalmáciába menet az égen ragyogó fényeket látott, de nem tudta mi az. A kis Google csemete érdeklődése eztán a csillagok felé fordult, de az égbolton is mindenféle nőnemű lényeket vélt felfedezni.

Tanulmányai[szerkesztés]

Még elég fiatalka volt, mondjuk úgy 12 éves amikor elküldték külföldi tanulmányútra, hogy az iskola előtt elég tapasztalatot és bátorságot szerezzen annak megkezdéséhez. Mivel hónapokig távol volt a családtól ezért időnként leveleket küldött nekik, sajátságos színű M alakzattal a tetején. Ez annyira megtetszett az embereknek, hogy nyomban lexikonba vésték, archiválták, majd a 20. században elkezdték alkalmazni, mintha az egy teljesen új dolog lett volna. Pedig... Kár, hogy ekkor még nem járt iskolába, mert ha járt volna, felhomályosították volna szerzői jogait illetően és ez neki rengeteg pénzt hozott volna a konyhára.

Akkor azonban ezt nem tudta, sőt szerette az embereket tanítgatni, hogy jól odafigyeljenek a levelek tartalmára. Így például ráírta nagy betűkkel ezt: "EZ AZ ÜZENET A BENNE LÉVŐ SZAVAK MIATT FONTOS!" Lehet, hogy ez kicsit furának tűnik, de gondoljunk csak bele. Nem mindegy, hogy hogyan értjük azt, hogy "fontos". Gondolhatunk arra is, hogy valami nagyon sürgős, de arra is, hogy a mértéke "font"ban van kifejezve. Ekkor a súlymértékre is gondolhatunk, de az angol fontra, mint pénznemre de akkor meg értéket kell mondani. Szóval egyáltalán nem egyszerű az egész. Egyszer azt hitték, hogy meghalt, mert úgy eltünt a sivatagban, hogy alig lelték meg és akkor is olyan cérnavékony volt, hogy át lehetett látni rajta. De a kis Email ezt mind megoldotta, és plusz kilókat szedett magára, és így ahogy megemberesedett életben maradása emlékére felvette a Google Plussz nevet.

Felfedezések[szerkesztés]

Az égbolt szemlélése mellett azért Betsy, Pixie és Mitzie tanulmányozását se hanyagolta el és sűrűn látogatta a kastély körüli majorságot és szalmakazlakat. Ezen tevékenysége okán születtek a következő csillagnevek. Betsy karcsú nyaka és kék szemei után a Cygnus csillagképet Hattyúnak és Keresztbenézőnek nevezte. A szalmakazlak édes emléke nyomán a Tejútat, Szalmahullatónak és egy borozós est után meggondolatlanul Részegember útjának nevezte. Meg se gondolta, hogy ezzel hagyományt teremt a következő századokra.