Curriculum vitae

Az Unciklopédiából

A curriculum vitae kifejezés latinul [1] [2]van (bizony!), és szószerint annyit tesz: életem folyása; élettörténet. Szóval: önéletrajz.

Ezt nem kell tudni, mert a latin nyelv egyetlen iskolában sem kötelező. (De utána lehet nézni).

A magyar nyelv ismerete sem iskolai kérdés, mert anyanyelv. És anya csak egy van! Kinek ilyen jutott, kinek olyan. Aztán önéletrajzot úgy írunk, ahogy az anyanyelvet megtanultuk.

Íme, egy kiragadott példa[szerkesztés]

(betűhíven; a név helyén: X.Y.Z.A.B.C. - adatvédelmi és emberiességi okokból)

X.Y.Z.A.B.C. született 1954 szeptember 18-án Csikszeredában.Almérnöki diplomát szerez a brassoi mérnöki karon majd 1990 decemberéig a Hargita Bányavállalat szállítási osztályán dolgozott.
    A 89-es események nagy változásokat hoznak életében ,mert nyughatatlan ,mindig ujra törekvö,meg nem alkudo természete miatt az 1990-es vásárhelyi eseményeket a helyszinen éri meg ,feleségével Irénkével a Rozsák terén Erdély elsö humoros heti lapját a Tronfot árulják amikor a leitatott román csürhe ,részeges tömegböl 10-15 egyén megtámadja és fenyegetésekkel probálják a térröl elüzni.Szerencsére a MADISZ tagjai segitségére lesznek és igy sikerül eltávozzon arrol a helyröl ahol jelenkori történelmünk megrázo eseményei fognak lezajlani.
    1990 december 14-én még két társával Péter Gábor és Fogas Gábor segitségével elinditja Csikszereda elsö moder kori magány pékségét a Petöfi utcában a Kalász Pékséget.E pékség sokáig városunk egyik jol menö válalkozásává növi ki magát annyira hogy naponta hosszu sorokban álltak azért jo finom krumplis kenyérhez jussanak.
    A társaival valo nézetkülömbségek miatt 1995-be kilép és több válalkozász is elinditt töbek között:sertésfarmot,üzlet láncot,majd 2000-töl a

   1. Csikszeredai
   2. Betty
   3. panziot inditotta el
   4. ami még napjainkban is üzemel

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. A latin: egy holt nyelv. Úgy kell neki.
  2. Elgondolkodtató, hogy az orvosok nyelve is. Halott nyelvet használni életmentés közben? Ambivalens érzésem van minden fehér köpenyestől...