Csillagkapu

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A Csillagkapu, idegen szóval Stargate egy fizikusok által is megerősített, alternatív valóság, melyet a televízió képernyője továbbít az emberi tudatnak.

Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Csillagkapu témáról.

Máspistáknak: Sőt, nem csak egy gyenge szócikke van, hanem mindjárt nyolc.

Filmográd[szerkesztés]

„Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó... Ja, de van.”

~ egy Reaganész
Az isten szerelmére, futás, élesítettem a C-4-et!
Már látjuk a fényt a féreglyuk végén.

1994-ben régészek[1] egy csoportja dr. Daniel Jackson[2] vezetésével felfedezett egy hatalmas, sörnyitó alakú tárgyat a Szahara homokjában. Mivel sikertelenül próbáltak vele üveget bontani, illetve nem volt akkora üvegük[3], amin próbálkozhattak volna a kinyitással, így inkább felállították, és elszállították az arizonai Cheyenne-hegység alatti katonai légierőtámaszpont bunkerhálózatának mínusz 28-as szintjére. Ott egy katonai alapokon nyugvó szervezeti hierarchiába gyömöszölték a tudományos, nem militáris kutatótársaságot is, akik lent kuksolnak a sötétben, és csak a csillagkapu fénye világít a szemükbe, míg a posztoló katonák a Cheyenne-alagút előtt sütkéreznek a napon.

Daniel Jackson régészdoktor, dr. Sam(antha) Carter őrnagy, félkatona-féltudós szöszivel besorolt Hammond tábornok létesítményvezető és Jack O'Neill ezredes rendfokozata alá. A szemüveges kockarégész kifundálta, hogy a kör alakú, fémes sörnyitón, ha már nem nyit sört, a kilenc szélső kis pilincka (az ékzár nevet kapta a keresztségben) valamiféle széfkallantyúként mégis csak nyitást szolgál: ez egy kapu, amin keresztül utat nyithatnak a világegyetem bármely részére.

Sam Carter dudás tudós kutatásai alapján a csillagkapu – mert az angolajkú amerikai egy fantasztikus névadó nemzet – a szubtér részecskéinek összegyűjtésével egy féregjáratot hoz létre a nagy büdös semmiben, és így bárhova el lehet jutni az univerzumba, ez tehát forradalmasíthatja az utazást a térben. [4] Néha az időben is, 1968-ba, bár ez utóbbit rá lehet fogni egy méretes zöld rakétára is.

A csillagkaput ezután ügyesen, a kilencből hét ékzár használatával – a többihez nem volt elég energiájuk, mert Paks nem akart csatlakozni az energiaszektorhoz – kinyitották, ami úgy nézett ki, hogy egy iszonyat nagy kék vízszerű anyag előjött a körből, majd oroszlánbődüléssel köpött előre tíz métert, majd visszacsobbant magába, és ott hullámzott, mint a Q-10 kútvíz. Közben sziréna visított, hogy lehetőleg a civil szinteken (27-1) is mindenki összerosálja magát, hogy úristen, mi van, ami ráadásul olyan szupertitkos, mint az atom. Hamarosan a kihelyezett Csillagkapu-1 (továbbiakban CSK-1) csapat: a régészkocka, a dudás tudós és a cinikus ezredes átlépett rajta, és egy Földhöz hasonló bolygón, a Csu'lakon találta magát. Mivel nem volt elég stájsz a körgyűrűben, ezért a csapat kétharmadának vissza kellett mennie, és otthagyták Danielt, hogy olvadjon be a furcsanyelvű, rabszolgák közé, és keresse meg Iza urát, Aprófiszt, aki sanyargatá vala a Csu'lak népességét.

Eltelt két év, amikor is sikerült újra átmenniük a kapun, mivel végre Paks is csatlakozott a Csillagkaput Tápláló Energiaunióhoz (és kiderült, hogy ő sem tud elég kakaót szolgáltatni a két maradék ékzár megmozdításához). Itt hamar összetűzésbe keveredtek Aprófisz katonáival, a Jaffákkal, akik a Kólával ellentétben nem narancssárga, édes italok, hanem vérmes, erszényes emlős katonák, akik goa'uld-szimbiótákat hordoznak a hasukban.[5] Egyikük elkapva az őslakossá olvadt Daniel feleségét, Shau'nit betaszajtotta Aprófisz háremébe, ám a CSK-1 könyörgésére és szíve ráhatására megtért, és hithű csillagkapista és goa'uldellenes lett[6]. A csu'laki jaffa a Teal'c nevet kapta annak idején a kereszthasságban. Emígyen vála vala Teal'c is a CSK-1 tagjává, és bár kezdetben nem valának kebelbarátok Daniel Jacksonnal, na, de aztán később.

Motívumok[szerkesztés]

 • A CSK-1 felfedez egy bolygót. A bolygó lakóinak előbb-vagy utóbb el kell menekülniük a bolygóról, vagy azért mert a CSK-1 meglátogatta őket, vagy a CSK-1 roppant szerencsésen felfedezte, hogy a bolygó napokon belül belezuhan a napba, vagy felrobban. Ezt a szép tradíciót az Atlantiszon vendégszereplő egységek is magukévá tették.
 • Ha az epizód Atlantiszon játszódik, a negyvenöt percből harminc azzal telik el, hogy két főszereplő botokkal veri egymást edz.[7]
 • Ha egy nő(stény egyed) túl sokáig van távol a bázistól, tutira terhes lesz, lehetőleg valamelyik ellenség gyerekével. Ha nem, akkor a saját fajtájáéval, de abban sem lesz később köszönet.
 • A „Nem várt bejövő féregjárat!” felkiáltás, a nyitva felejtett írisz, a békésen kávézgató, dologtalan technikusok és semmitmondó párbeszédek esetén biztosra vehetjük, hogy tíz másodpercen belül feje tetejére áll a világ, a bolygó, a naprendszer és az univerzum is.
 • A bőséges, több epizódon keresztül fűzhető technoblabla után egészen biztosan van egy két mondatba sűríthető, átlag tévénézők számára eladható üzenet is, ugyanabban a témában.[8]
 • A szabályszegő alterai (ős) jó fej. Persze csak a földi halandók szerint.
 • Jack O'Neill közelebb hajol egy az Ősök által épített falhoz, erre abból kinyúlik egy óriási baseballkesztyű, megragadja O'Neill fejét, és 5000 TB/s sebességgel feltölti neki a teljes Ős adatbázist.

A csillagkapu skolasztikája[szerkesztés]

Csillagkapus.png

Történ-elem[szerkesztés]

A talált kerek, idegen fémtárgy alapjaiban rázta meg a történelemkönyveket: az ismeretek tekintetében a maja világrend, az óegyiptomi kultúra, a görög mitológia, vagy akár a rómaiak hatalmas birodalmi ereje mind-mind földönkívüli tevékenység története, illetve az ember evolúciója alapvetően átformálódott: nem a majomtól származunk, hanem az ősöktől.[9] Ezek az ősök folyton menekültek valami elől, pedig állítólag teremtők voltak, de mindig valamibe beletört az ősbicskájuk, így mikor ők is tönkretették ezt a bolygót, gyorsan kereket oldottak (szó szerint), és ráhagyták a rendrakást a természetre. Közben kihaltak a dinoszauruszok, és jött a jégkorszak, majd a második ember, mi. A Föld planétának megint nem volt szerencséje...

Grammatik-A-lapok[szerkesztés]

A Csillagkapu alapja az A, rajta egy kis körrel. Így:

Å (kiejtés: at)

Ezt már a svédek is feltalálták, így az Ikea-katalógusokat előszeretettel böngészi az ősnyelvet kutató Daniel Jackson. A legutóbb már sikerült venni egy dohányzóasztalt és két fotelt is, a felfedezések során.

Az Atlantiszi kapu felfedezése után a jelet felváltja a nagy O betű. (Lásd Ori.)

Bio-belelógia[szerkesztés]

Ki lehet dobni a biológiakönyveket is: egy ember szervezete ugyanis – ha az óegyiptomi istenlények, a goa'uldok által elhurcolt szerencsétlenekben gondolkodunk – simán kibír egy undorító, szájcsápos, hatalomán[10] kukacot[11] több ezer évig is, öregedés nélkül. Ezek a férgek a goa'uldok valójában, akik gazdatesteket keresnek, és a parasztok ezért előnyt élveznek. A nyakon ejtett vágásba ugorva, félhalottra vált áldozatuk gerincére tekerednek, és 5-6 félhanggal lejjebb transzponálják a hangját Schönhertz-modulátor méréstartomány szerint. (Így aztán a kutya se ismeri fel a szinkronszínész hangját. Hiába dicsekszik otthon, hogy én voltam Baál hangja, senki se hiszi el neki...)

Fi-zika kém-ja[szerkesztés]

A kaputest egy földönkívüli fémből, a nakvadából (Nq126) áll, ami szilárd halmazállapotú, és atomi szinten stabil anyag. Egy instabil, radioaktív izotópja, a nakvadria (Nq126-2) ismeretes, amit a kelovnai társadalom dobál előszeretettel a szomszédaira, de amúgy csak annyira nem veszélyes, hogy alapból megöli dr. Jacksont, akit később Bobby Ewing sorsára hajtanak a nézők: kénytelen visszajönni egy humanitárius ős, Oma De Szalad segítségével. Ez a nakvada stabil formában csodákra képes, benne van az istenített goa'uldok vérében, megsokszorozza erejüket és genyaságukat.

Gáztech[szerkesztés]

Nem annyira rizikómentes csillagkapun át utazni, de ez igaz más járművekre is. Ott a bibi, hogy az eseményhorizontba lépve a rendszer atomi szintű elemekre bont mindent és mindenkit, elektronikus móddá, mint a fax, és a „másik oldalon”, a féregjárat végén újra összerakja. Megnyugtató... A kilövő eseménycsóvába[12] meg jobb nem beleállni, mert akkor efféle utolsó mondatok keletkezhetnek, mint: „Nem értem, miért menjek messzebb? Nem hallom, HRRRAÖRRFLUSSS!”

Ének-zene[szerkesztés]

The Stargate Anthem, azaz a Stargate Himnusz. Figyelem! Vájtfülűek csak sajttal[13] hallgassák!

Szereplők[szerkesztés]

CSK-1, a Tau'ri (földi ember) képviselői[szerkesztés]

Jaffa[szerkesztés]

Kelovnai[szerkesztés]

Goa'uld[szerkesztés]

Tok'ra[szerkesztés]

A jobb marketingesekkel rendelkező, [14] Goa'uldok. Nevüket ellenállási mozgalmukról kapták, amelynek lényege Tok Ra, azaz [15][16] ellen!

A replikátorok és a lidércek[szerkesztés]

Az Ősök jól bevált kutatási módszereikről híresültek el. Ennek lépései:

 1. Kísérleteznek valamivel, amikor éppen senki nem lő rájuk és éppen béke van a galaxisban.
 2. Véletlenül vagy szándékosan, de megalkotnak egy új , igencsak életképes, nagyon szívós, és legyőzhetetlennek szánt fajt.
 3. A legyőzhetetlenség beigazolódik.
 4. Az új faj alkotói ellen fordul.
 5. Az Ősök gyorsított ütemben elhagyják a galaxist és keresnek maguknak egy másikat.
 6. Vissza az egyes ponthoz.

Lidércek[szerkesztés]

Az agyukra másznak. Vagy fordítva.[17]

Ez a faj a véletlenül létrejött kategóriát színesíti. Az Iratus bogár emberi DNS[18]-hez jutott[19][20], és úgy döntött, átalakul valami nagyobbá és életerőt szívóvá. Az első próbálkozás nem volt tökéletes, ezek az egyedek azonban részmunkaidőben el tudtak helyezkedni az APEH-nél, illetve próbálkoznak tevékenykedni a vezető gazdasági szférában is. (Lásd még az Irratus-bogár c. részt.)

A következő evolúciós lépcsőben színre léptek a lyukas tenyérrel rendelkező példányok, akikkel érthető okokból senki nem akart kezet fogni. Az éhes szerzetek rövid idő alatt megragadták az Ősök által kint felejtett szociális hálót és azon felkúszva lendületes szaporodásba kezdtek, megtámadva az Ősöket, mint potenciális fehérje- és életerőforrást.

Replikátorok[szerkesztés]

Az Ősök a fentebb részletezett jól bevált kutatási szisztémához nyúltak, és egymással kommunikáló nanitokból megalkották a replikátorokat.[21]

A parányi önsokszorozó gépek annyira beváltak a filmvásznon, hogy a nanoszonda technológiát megvették[22] a szomszédos Star Trek univerzumban, ahol szintén megalkottak egy hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkező fajt: sem a replikátorokat, sem a borgokat nem lehet végérvényesen elpusztítani, mert mindig akad egy idióta, aki kinyit egy űrben sodródó „Tilos kinyitni!” ládát, vagy megpróbálja bevetni őket egy még sokkal szörnyűbb ellenség ellen. [23] A replikátorok utolsó hivatalosan is támogatott bevetése az Ori ellen irányult volna, de természetesen előbb az őket szállító hajó rendszerei ellen fordultak, így már sosem tudjuk meg, ki döbbent volna meg jobban: a replikátorok, amint egy forró tűzgolyó képében a Hírnökök megmutatják nekik a Ori dicsőségét [24], vagy az Ori Hírnökei, amikor szembesülnek azzal a kellemetlen ténnyel, hogy a lila köves pásztorbotjuk végén tanyázó replikátor nemcsak megátalkodottan eretnek, de tökéletesen ellenáll minden ártó célzatú energiaformának.

Az Ősök idejében azonban még nem merült fel ez a dilemma: a replikátorok fellázadtak ellenük, és a lidércek helyett alkotóik ellen fordultak, akiknek nem maradt más választásuk, minthogy elhagyják a Pegazus-galaxist.

Irratus-bogár[szerkesztés]

Igen irritatív ízeltlábú, a lidércek evolúciós őse. (Lásd Lidércek részt.) Hazánkban is megtalálható a bérházak pincéiben, ott a közös képviselőkből és a csótányokból olvadt össze és mutálódott eme fajjá. Jelenleg macskákkal és hontalanokkal táplálkozik. Elképzelhető, hogy cirka három milliárd év múlva belőlük is lidércek lesznek.

Genii[szerkesztés]

A Pegazus-galaxisban tanyázó faj, akikről az ember[25] első látásra azt gondolná, egyszerű parasztok. Hamar kiderül, hogy tényleg azok, föld alatti bunkerekben kucorogva várják a hidegháború folytatását, és az atombomba feltalálását.

Át'kosiak[szerkesztés]

A Genii gyökeres ellentéte, habár ők is emberek, de békések – csak mások háta mögött adnak le jeleket a lidérceknek, ha már unják egymás társaságát, vagy túl sokan vannak, és a főnök lányának már nem jutna elég tea. A Pegazusban rekedt atlantiszi csapat elsőként rájuk bukkan, amint két gyerek az éj leple alatt békésen lidércesdit játszik. El lehet képzelni, hogyan nevelhetik őket a szüleik...

A körülmények szerencsétlen alakulása folytán Birkapásztor őrnagy és csapata eléri, hogy jó CS-1-es szokás szerint az át'kosiaknak menekülniük kelljen bolygójukról[26], de az át'kosiakkal még nem találkoztak, akik ahelyett, hogy egy új bolygóra települnének át, mint azt a jó menekültektől elvárhatnánk, befészkelik magukat Atlantiszra. Az átok kölykeik pedig már a második órában felfedezik a transzportert, a gonosz fekete felhőlényt és egy csomó egyéb kellemetlenséget zúdítanak a mit sem sejtő tau'rik fejére.

Tégla Énmagam, a bot(ox)ozó „királynő”[szerkesztés]

„Állandóan mozgásban vagyunk. Persze nem élünk rettegésben, csak folyamatosan félünk. Mikor én felöltözöm, kisminkelem magam, jön a lidérc. Nem tudom, miért.”

~ a kis Tégla

A főnök lánya. Persze főnök már nincs, mert ötven éve laposra szívták a lidércek, valamilyen titokzatos oknál fogva, amikor a lányának ajándékozott egy nyakláncot.

Asgard[szerkesztés]

Thor, vagy Hermioné, vagy Loki, vagy...

A szürke, a testmagasság terén kihívásokkal küszködő [27] humanoidok korán feltűntek az emberiség történelmében, és dacára annak, hogy kihaltak, mind a mai napig találkozhatunk szürke arcú egyedekkel, akik vagy mínusz tíz fokban dideregve várják, hogy jöjjön végre a 106-os gyorsjárat, vagy lábbal lefelé lógnak egy fán.[28]

A Csillagkapu Konzorcium egyik alvállalkozó fajaként aktív részt vállaltak a Kapurendszer megalkotásában, ami akkoriban még jó ötletnek tűnt. Így visszanézve azonban az alapító fajok vagy felemelkedtek, vagy szándékosan felrobbantották a saját bolygójukat, vagy egyéb rejtélyes katasztrófa végzett velük, de mire végeztek volna a kapufektetési a munkával, már egyiknek sem volt ki mind a négy kereke.

Jack O'Neill és csapata abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a roswelli ballisztikus rakétával lövünk a szürkékre incidenst feledve személyesen találkozhattak több asgarddal, így Thorral, Hermionéval, sőt a Debrecenben fölényeskedő Lokival is.

Az Asgardok több súlyos problémával is küszködtek, többek között[29] nem vették fel őket az euróövezetbe, az IMF nem adott nekik fegyverkutatási támogatást, a replikátorok pedig vadásztak rájuk a neutrónium lelőhelyeik miatt, mindezek tetejébe pedig még a szex sem volt már a régi. [30]

Az Asgardok kedvel angol beceneve az ass-guard, ami a forró harci helyzeteket tekintve azt jelenti: „aki mindig vigyáz a hátsónkra, fedez minket”.[31]

Unas[szerkesztés]

Az unasok a P3X-888[32][33] főbérlői a Goa'uldok mellett. Az albérlő Goa'uldok az unasokat használták elsőként gazdatestként[34][35].

Az nem teljesen világos, hogyan jut eszébe egy harminc centis, hosszan szétnyíló szájú fehéres izének, hogy beszáll a gazdatest bizniszbe, de gyanítható, hogy a bolygón található számos patak, víz és egyéb folyás játszhatott közre a döntésben. [36][37][38]

Az unasok hüllő alapú életformák, de nagy testméreteik miatt lakótelepi lakásokban nem ajánljuk a tartását.[39]

A CSK-1 több ízben összefutott unasokkal.[40] A Chaka nevű fickó visszatérő szereplőnek bizonyult.[41]

Chakával Daniel barátkozott össze, miután nyelvi nehézségeiket legyőzve sikerült meggyőznie arról, hogy nem lenne számottevő fehérjeforrás. Az unas törzs alfa hímje[42] ezzel szemben mindaddig kitartott Daniel vacsora céljából történő feláldozása mellett, amíg a Daniel megmentésére kiérkező CSK-1 szemközt nem lőtte. Chaka élt a felkínálkozó lehetőséggel és azonnal elindult az időközi alfa unas választáson, amit nagy szavazatfölénnyel[43] meg is nyert.[44]

Az új alfa unas nem felejtette el a kampányát támogató Tau'riakat, és ahol tudott, segített nekik küldetéseik során. Például sikeresen beszervezett pár törzsnyi unast, hogy azok rendkívül kedvező feltételekkel, azaz ingyen bányászhassanak a Tau'riknak egy naquada bányában, és még a magánnyugdíjpénztári átutalásokat is elintézte helyettük.

Chaka a sorozatban vállalt szerepe miatt annyira népszerű lett Kolumbiában, hogy Shakira neki ajánlotta a 2011. évi futball világbajnokság hivatalos dalát, a Chaka-Chakát. [45]

Ori[szerkesztés]

Áldott legyen az Ori! A többit lásd ott. [46]

Az Ősök[szerkesztés]

„Atlantisz a miénk. Nem félünk az asuran replikátoroktól, mi alkottuk őket, engedelmeskednek nekünk! Segítség,segítsé... Ááárgbrwrgh...”

~ Az Ősök egy csoportja visszatér Atlantiszra

Az Alteránok egyik csoportja, amely a vallási terrorgyakorlás helyett inkább a tudomány útjára lépett. Emiatt kisebb összetűzésbe kerültek az Ori képviselőivel. A helyi médiatanács szelíd unszolására másik galaxisban kerestek menedéket.

A Felemelkedés[szerkesztés]

A felemelkedés az a folyamat, amelynek során Daniel teste fényleni kezd, és pár epizódra eltűnik a stáblistáról. Azokat hívjuk felemelkedett Ősöknek , akik ugyanezt már néhány millió évvel korábban megcsinálták.

A felemelkedés módjai
Evolúciós út: az ős elkezdi agyának 90%-át használni, ennek jelei: elhagyja a Dzsennifer és Szamanta neveket, szőkéről barnára festeti át a haját, és kidobja eddig hangosan bőgetett ájfónját a legközelebbi fekete lyukba.[47].
Evolúciós út csalással: az Ős egy DNS-manipuláló kütyü segítségével változtatja meg anyagi struktúráját, hogy a Stephen Cutter által rögeszmésen tagadott valamennyi természetfeletti képességre szert tehessen, ami egy felemelkedett Ős számára munkaköri követelmény
Meditációs út: az Ős addig meditál, amíg elméje tiszta, nyitott és teljesen üres nem lesz, megszabadul az anyagi világ hívságaitól.[48][49]

A felemelkedett lényeknek két fő szabálya van:

 1. Nem szabad leesni a magas lóról.
 2. Nem avatkozhatnak bele a halandók ügyeibe.

Aki a két szabály bármelyikét megszegi, arra visszahúzzák anyagi testét, és Magyarországra száműzik, hogy a sumér-sziriuszi menekültektől tanuljon egy kis önfegyelmet. Egy felemelkedett lény ereje ellen csakis a Sangría nevű eszköz használ, amelyet a Merlinként ismert[50] Ős talált fel. Pár palacknyi Sangría elfogyasztása után nincs az a felemelkedett Ős, aki tudná magáról, melyik létsíkon van, és mihez kezdjen a fénycsápjaival.

Hibridek[szerkesztés]

 • Ánuszbisz, a félgoa'uld-félős (de nem félős)
 • Ford, a lidérces álommá váló autó katona
 • Tégla, aki huszonnegyedrészben lidérc (az ő fia Féltégla)
 • Kelek, Ánuszbisz szőke, svéd fotómodell fia
 • Klorox, a félgoa'uld-félember gyerek
 • Rijeka Adria, a cicis Orici, félVala(ga)-félOri

Klónok[szerkesztés]

 • Egy komplett, első generációs CSK-1-es csapat (1 fő Jack O'Neill, 1 fő Samantha Carter, 1 fő csu'laki Teal'c, 1 fő Daniel Jackson)
 • Az összes Asgard
 • Sam Carter, a hathato(')s replikázó , Ötös teremtett szerelme[51]
 • Egy rakás ál-Baál

Kütyük, bigyók és izék[szerkesztés]

Bámulatos mennyiségű technocucc fordul elő a sorozatban. Ezek 89%-a más, értelmes vagy értelmetlen lények kiirtására szolgál.[52]

 • C-4 (Semtec már nem is jó)

Goa'uld-kütyük[szerkesztés]

 • Piramishajók (hatak)
 • Kiflihajók (alkesh)
 • Gyűrűk (transzmitterek)
 • Szarkofág (gyógyítókamra)
 • Gyógyító gömb
 • Agykurkász gömb
 • Jaffa botfegyver

Asgard-bigyók[szerkesztés]

 • Teleportá-thor
 • Thor pörölye
 • Asgard hajó
 • Klónozókamra
 • Gyógyítókamra

Ős-izék[szerkesztés]

 • Csillagkapu
 • Párhuzamos síkvilág-tükör
 • Ős-internet portál
 • Alt(e)rónus drónfegyverrel
 • Z(ed)PM, azaz zérópont-modul
 • Ősváros-űrhajó
 • Kaputelepítő anyaűrhajó

Humán erőforrás-fejlesztés[szerkesztés]

Azért az emberi faj földi egyedei is büszkélkedhetnek néhány tudományos vívmánnyal (persze magunktól nem jutottunk volna el odáig, mert mi csak a majomtól származunk):

 • Goa'uld idegméreg (tok'ra, akik szintén goa'uldok, de hát nem egy logikus faj, mint tudjuk)
 • Tretonin (goa'uld-kivonat)
 • Nakvadria (-(atom)bomba) (kelovnai)
 • Nakvada (-bomba, írisz a kapura) (ős, goa'uld stb.)
 • Prométheusz, Odüsszeia és Daedalusz űrhajók (asgard)

A Csillagkapu Magyarországon[szerkesztés]

Kevesen tudják – igazából kb. 50-100 emberen kívül senki –, hogy 2007 óta hazánkban is van egy csillagkapu, az oroszok adták oda, mikor a CSK-1 kutatott a tárgy után. Jelenlegi helye hivatalosan ismeretlen, ellenben igazából a volt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet elhagyott épületének alagsorában, a 404-es szobában tesztelik a legújabb GPS-mérések szerint. Egyelőre még objektumot vagy élőlényt nem küldtek át rajta, mivel csak néhány másodpercre sikerült megnyitni a szubtéri féregjáratot. Azután leolvadt a paksi atomerőmű harmadik blokkja, és az „adás”(-vétel) megszakadt. (Sok helyütt az áramellátás is, de ez nem érdekelt senkit.) Jelenleg nincs pénz a kapu további működtetésére, ezért 2011-ben nagy valószínűséggel leszerelik, elszállítják és szétbontatják a helyi színesfém-kereskedőkkel, és a helyére újranyitják az OPNI-t[53]. A szétbontott csillagkapuból kinyert nakvadát az EU számára kiárusítják, hogy ebből fedezzék az IMF-hitel egyik részletét, a novemberi GDP-t és a Világbank elnökének a 13. havi fizetését. Ezt már most 12 csillag kapujának nevezik a szervezők, és nagy reményeket fűznek a projekthez.

Lásd még[szerkesztés]Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
 1. részegek
 2. Jack Daniels, lásd előző lábjegyzetet – ugye, ugye!
 3. Pedig dehogynem! Az üveg olvasztott homok, a Szahara pedig forró homok... Na, ugye, hogy ugye?!
 4. Még jó, hogy a BKV nem csapott le az ötletre. Marha drága lenne rá a jegy...
 5. Vér- és bérkenguruk.
 6. Most őszintén, ha neked is lenne egy ütős botfegyvered, te mit tennél a zsarnok főnököddel? Na, ugye!
 7. Éles harci helyzetben ugyanezek a szereplők lőfegyvereikre támaszkodnak, mindennemű testi kontaktust kerülve az ellenséggel.
 8. A bulvár-sci-fi sikerességének titka.
 9. Ez sosem volt kérdés! Az ősök csak este jönnek haza...
 10. Sic(c)!
 11. Kis féreg!
 12. vö. oroszlánhangú köpés
 13. Pécsiek utána kérjenek meg valakit, aki kibányássza fülükből a sajtot.
 14. Most őszintén, ha egy harminc centis kígyó beléd mászik a nyakadon át, olyan mindegy, nem?!
 15. Gyengébbek és zoknibábok kedvéért Ré...
 16. A Hai Rá nevű japán goa'uldszekta elsődleges legyőzői.
 17. Mondhatnánk úgy is, hogy a pofánk leszakad(t).
 18. Domain Name Service
 19. El nem tudjuk képzelni, hogyan...
 20. Elrágott egy hajszálat, lásd tetű.
 21. Az Eredet Könyve szerint egy női android alkotta meg önvédelemből az első replikátorokat (a célját elérte, önvédelemből tényleg kiirtották a bolygó teljes lakosságát), és egy női replikátor okozta a pusztulásukat is. Meglettebb mozinézők ellenben arra esküsznek, hogy látták, amint egy maréknyi replikátor kimászik a vetítővászonból a Gyilkos robotok vetítése alatt.
 22. A nanit-közbeszerzési pályázat vesztésének nem adott igazat a döntőbíróság.
 23. A 8472-es faj sokat tudna erről mesélni.
 24. Áldott legyen az Ori!
 25. Akarjuk mondani, tau'ri
 26. Öregem, itt aztán alacsonyan szállnak a telekárak! Három szedett-vedett kis sátor és máris túlnépesültnek számít a bolygó!
 27. Konkrétabban: csökött.
 28. Tehát a denevér nem ezért szürke.
 29. Magyarország, Törökország...
 30. Konkrétan semmilyen szex sem volt, amióta áttértek a klónozásra, de hát ki hibáztatott volna egy asgardot azért, mert egy átmulatott éjszaka után nem egy nagyfejű, fekete szemű, kopasz, szürke földönkívüli nő mellett akart felébredni?!
 31. Ez egyre rosszabb asszociációkat vet fel...
 32. Kérjük óvatosan tárcsázzon, emelt díjas féregjárat!
 33. De most egy plusz lövet tretonint küldünk hívásonként a féregtelenített unasok számára!
 34. Kezdetben unas untalan.
 35. Orgazdatestként.
 36. Hidd el, ha ilyen ábrázattal sokáig nézegetnéd magad a víztükörben, te is hamar a plasztikázás mellett döntenél. Sajnos arrafelé ismeretlen volt a mosolybénító botox, így más módszert kellett keresniük a külső megváltoztatására. Belebújtak hát valaki másba.
 37. A belebújás, mint tevékenység megítélése igencsak eltérő az egyes kultúrákban. Van ahol ördögnek nevezik az illetőt, máshol ugyanezért csak férjnek...
 38. Zárójelben megjegyeznénk, hogy Jack O'Neill szótárában a plasztikázás a C-4 bőkező használatát jelenti bármilyen, kicsit is felrobbanthatónak ítélt felületen.
 39. Arról nem is beszélve, hogy egy átlagos vérmérsékletű unas már akkor leharapná a fejedet, amikor mepróbálnád betuszkolni a liftbe.
 40. Sokkal többel is összefuthatott volna, de a P3X-888-on tartott szereplőválogatások alkalmával aggasztóan sok rendezőasszisztensnek veszett lába nyoma.
 41. Ennek ahhoz a tényhez lehetett köze, hogy a CSK-23 egy küldetés közben eltűnt a P3X-888-on, és utána valahányszor használta valaki a CSK-23 kódját a Csillagkapu Parancsnokság íriszének kinyitásához, mindig Chaka bukkant fel. A mérési eredmények alapján a kódot valahonnan Chaka belsejéből sugározták...
 42. Alfa Unas, azaz Első Első
 43. -Papa, mi az az árelőny?
  -Kuss, csak szavazzál!
 44. A másként gondolkodók hamar szembesültek a CSK-1 fegyvereivel.
 45. Kettejük kapcsolatáról nem tudni többet, csak annyit, hogy Shakira közben szülési szabadságra ment.
 46. Hasonló, Ori-gyalázó mondatok hangoznak el mostanság a tévéképernyőkön, pl. „Ázott legyen a Bodri Buksi!”
 47. Ezért hozták azt a rituális előírást, hogy az Ős férfiak felemelkedése során nem lehet a közelben .
 48. Egészségbiztosítás, szavazati jog.
 49. A közeljövőben ezt a módszert valószínűleg felülvizsgálják, és szigorítják a meditációs felemelkedés szabályait, mert a Jaffák által napi szinten űzött mélymeditáció, a Kelnoreem puszta véletlenségből túl sok kíváncsi Jaffát juttatott el a Felemelkedettek létsíkjára.
 50. Na, nem az a tampontévés, alacsony költségvetésű, bárgyú vonalvezetésű kis ficsúr, hanem az igazi.
 51. Vajon mit kezdene Hetessel?
 52. Helyesbítünk: elgépeltük. Az arány 98%.
 53. Ha mégis sikerülne támogatást szerezni, mondjuk Soros György egy újabb bűnbánási rohamában megalapítja a Magyarokat a magyar féreglyukba alapítványt, akkor az intézeti ápoltakat sikerülne elhelyezni valahol a nagy kékség túloldalán, megszűnne a helyszűke, és az egész politikai elit beköltözhetne jól kiérdemelt helyére.