Buszból kettes

Az Unciklopédiából


A 2-es számú busz, más néven ketteske, a pécsi tömegközlekedés egyik elengedhetetlen tartozéka. A Budai vámtól egészen az uránvárosi végállomásig kígyózik keresztül a városon.

Alkotórészei[szerkesztés]

A kettes busz vonalán általában kétféle busztípus szokott közlekedni, a márkanév-és egyéb domain jogok miatt a márkát nem említem, elég annyi, hogy az egyik arról a balkáni személyről van elnevezve, aki egy szárnyat tákolt magára, és így akart csalni a krétai vidámpark labirintusában. Ám nem sikerült neki, mivel a szemfüles játékfelügyelők nagyteljesítményű hősugárzóval leolvasztották a szárnyakat tartó technokolt. A másik egy népszerű argentin szappanopera főszereplőjéről van elnevezve, Merrszedesz-ről, aki többször is összeveszett Alehandro De La Vegával, de aztán szerelmesek lettek egymásba, és megesküdtek, hogy eltávolítják a gonosz mostohaapát, Don Fernandez papát. A buszokban különböző kezelőszemélyek, úgynevezett sofőrök ülnek, akik a busz oldalán elhelyezkedő nyílászárókat nyitják-zárják. Amennyiben egy utas bliccelni (jegy nélkül potyázni) próbál, a sofőr egy erre a külön célra készített hangosbemondó készülékkel udvariasan leordítja szegény utas fejét, mire az megszégyenülten elhagyja a járművet.

Public relations, avagy kapcsolat a környezettel[szerkesztés]

Naponta közlekedik, a város minden lakója ismeri, és már messziről nem köszön neki. Ezt a ketteske egy jóízű légfékhanggal viszonozza. Az utasok általában sáros lábbal lépnek be a buszjárműbe, ami ettől igencsak megkoszosodik, ezt az uránvárosi takarító Józsi néni nem nézi jó szemmel. A ketteske utasai általában külön dimenzióban élnek a többitől. Úgynevezett liftarccal (facia elevatoris) tartózkodnak a járművön, csak a felszálló utasokra vetnek egypár, megvetéssel teli pillantást. Néha jön egy igen érdekes példány, az „ellenőr”. Az utazóközönség próbálja őt elkerülni, de elkerülése általában elkerülhetetlen. Az „ellenőr” mindenkitől követeli, hogy mutassa meg, a nála lévő kis papírdarabkát, „jegyet”, ami ízlésesen több helyen ki van lukasztva. Amennyiben az „ellenőr” meg van elégedve a jegy lyukai által képviselt stílusirányzattal, elismerő böffintés után továbbmegy. Amennyiben nem, adatfelvétel kezdődik, ahol mindenki hamis adatokat ad meg, majd letessékelik az érintett utast a buszról.

A kettes busz rajongói oldala

A kettes busz, mint ezoterikus jelenség[szerkesztés]

A pécsi kettes busz, ahogy az közismert, közkedvelt zarándokhely. A legenda szerint Attila, mikor elégedett volt egy nagy lakoma után, jóllakottan kisétált a jurtából, hogy könnyítsen magán. Az általa gyártott domb egyszer csak elkezdett fényleni, majd egyre nagyobb lett, végül egy nagy kettes busz formálódott ki belőle. Attila igen elcsodálkozott, kivonult háza népével, és örvendeztek vala neki. Ezzel a történettel magyarázzák a kettes busz jellegzetes illatkoncentrátumát. A zarándoklatok sajnos csak igen ritkán sikeresek, mert mire a zarándoktömeg beér egy buszmegállóba, a kettes busz már megy is el. Ilyen ez a busz. Több átok is érte már a buszokat, de szerencsére ezek nem teljesedtek be, mivel a vállalat vajákosai minden este 7 óra 7 perckor leveszik a gépekről a rontást, és az elhasználódott fékbetéteket. Több szekta és egyház is végzett már itt sikeres hittérítést, például Jimin Al-Hárib, A Jóságos Szeráf egy alkalommal 30 embert térített meg a csuklórészben saját alapítású, maszek egyháza számára. A babakocsi-beállóban többször is gyertyát gyújtanak Elvis Presley és Zámbó Jimmy, a két nagy király tiszteletére. Tűzeset még nem keletkezett.

Híres szülöttei[szerkesztés]

Halbfinger-Szabható Béla, az orvostudományok kiváló szakértője. Ő fedezte fel, hogy nem csak a Föld kering a Nap körül, hanem több csillag is kering ez ember körül ha túlságosan leissza magát, vagy ha leütik(lásd: Bika csökkel kólintották fejbe)

Dikmájer Geyza, híres élsportoló, anarchista, és nyenyereművész.

Szɐlɐq-pıʌɐp ʎzɔɐlɐƃ, bár anyja szerint nem itt született, sőt szɐlɐq-pıʌɐp saját bevallása szerint nem is járt itt soha.

Művészete[szerkesztés]

A kettes busz belsejében modern művészeti élet zajlik. Több művészegyén, kezdő festő-mázoló, de teljesen tehetségtelen pályakezdők is ide festenek, erősen emlékeztetve Picasso (ugyancsak festő-mázoló) kék, sárga, piros korszakára. Maguk a festmények a „graffiti” vagy a „teg” névvel vannak ellátva, mivel rengeTEG van belőlük.