Életképek a 2010-es magyar választások előtti időkből

Az Unciklopédiából
(Botrány Bunkóváron szócikkből átirányítva)

„Szavazás előtt kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!”

~ Választási felhívás, 2010


Az alábbi életképekben egyetlen közös vonás van: valamennyien a régóta nem talányos kimenetelű 2010-es országgyűlési választások előtt készültek.
Azt, hogy e sorok később, elolvasásukkor is aktuálisak-e még, döntse el e sorokat figyelmével megtisztelő Olvasónk.


Simply Blue - a búcsúkoncert[szerkesztés]

„Retkes a Tilla”

~ Sóhősünk anyjának sóhaja

Az alábbiakban kis körképet adunk popzenei életünk 2009. júniusi helyzetéről.

Simply Blue[1] búcsúkoncertjére június elején került sor úgy, hogy az együttes eredetileg nem szánta ezt búcsúnak.

A közönség – láthatóan – elfordult Simply Blue-tól, pedig a magyar Simply Red békés távozásakor, 20 éve, Simply Green után a második legnépszerűbb együttes volt.

Egykor még Simply Orange csak az előzenekar lehetett („majd belejönnek a fiúk”, mondogatták Simply Blue-nál) – ma pedig Simply Orange jövőbeli koncertjeit tartják sokan ígéretesnek. Az elővételről csak azért nem lehet szó, mert Complicately Red - a Simply Redből alakult át az együttes, de megtagadta korábbi stílusát - erőlteti a piaci alapú jegyvásárlást. Simply Orange stílust váltott – sikerrel. Közrejátszott ebben, hogy Complicately Red stílusát Simply Orange folyamatosan Simply Red stílusa utódjának kürtölte ki - márpedig Simply Red mindig is fenntartotta magának a stílus meghatározásának monopóliumát, legfeljebb dúr helyett igyekezett mollba átmenni. Simply Orange menetelése Simply Blue stílusától Simply Green modernizált stílusáig nagy erőfeszítéseket kívánt, de sikeresnek bizonyult: Simply Orange átvehette Simply Green egykori helyét.

Ne hallgassuk el, hogy Complicately Red stílusát Simply Blue közös fellépéseiken módosítani akarta, de mióta külön mentek, Complicately Rednek sem megy valami jól. Persze, mindezért mindkét előadó tábora a másikat hibáztatja, ők tudják, minek.

Simply Green valaha közvetlenül Simply Red után koncertezett és titokban megegyezett Simply Blue-val, hogy bár együtt nem lépnek fel, repertoárjukat egyeztetik. Mára Simply Green „frontlédije” a fennmaradás érdekében mind a Radetzky-marsot, mind a Louis Beau-Croche által ajánlott konkrét zenét (pl. üres tányér csörgetése vibrafon helyett) felvette repertoárjába.

Simply Red Stripes muzsikája nemrég még alternatív rétegzenének tűnt, a rajongói szinte nem is merték nyíltan felvállalni, és most hipp-hopp (vigyázat, nem hip-hop, az egy másik stílus) az általuk felújított (modernizált ?) dallamok terjednek, mint a slágerek. A mai popzenei piacon – láthatóan - nem számít, hogy Simply Blue rajongói közül sokaknak ezek a dallamok hamisak, avittak – legalábbis többeknek nem. Simply Blue rajongói hiába állítják, hogy Simply Red Stripes voltaképpen a Simply Black, ezt nemcsak az együttes, de hívei is tagadták.

Vannak, akik hiányolnák Simply Blue freestyle irányát, ha ez a stílus eltűnne a popzenei kínálatból. Talán többen is, mint akikről ma gondoljuk.


  1. Magyarul: egyszerűen kékek. Nem összetévesztendő az együgyű kékekkel!


Három plusz egy nővér[szerkesztés]

„Mi a kínosabb: ha valakinek ajtót mutatnak vagy ha sajtót mutatnak?”

~ Apokrif
Csehó V. után demokratán és szabadon
Eredeti címe: 3 + 1 nővér (eredeti orosz címe: Cseh tűr-e szeszt? Címének angol fordítása: Sisters 3 in 1)
Szín: fakult (nem a kedvenc mosóporunkkal mosott) drapériák között
Játsszák
  1. Violetta Davidova, a plusz egy
  2. Konytosova Riporterova
  3. Begyesova Riporterova
  4. Raccsolnyikova Riporterova
Történik: a cári tévéstudióban, reggel, választási kampánytól 4 versztára


Kontyosova: Violetta, mi igaz abból, hogy Te és Szvobodno-Ptyicovszkij - szóval, ti, együtt...
Violetta: Nekem programom van, inkább arról beszélnék...
Begyesova: Engem meg az érdekelne, hogy Louis Beau-Croche herceg, szóval ő megvan-e még?
Violetta: Nekem programom van, inkább arról beszélnék...
Raccsolnyikova: Jaj, milyen szag van itt? Bűsz és bűszhödézs! (Befogja az orrát, nazálisan raccsol tovább) Szeintem izs meg kellene mondanod, hogy nálatok izs felülhől nyomják el a nőket a féhfiak? Éhted, hogy éhtem?
Violetta: Nekem programom van, inkább arról beszélnék...
A másik három: Sajnos, arra nincs időnk, hogy meghallgassuk. Nekünk is programunk van...


Botrány Bunkóváron[szerkesztés]

„Hej, Te bunkócska, Te drága”

~ Daloskönyv Vlagyimir Iljics tiszteletére
Nemszegfűk
Nemnarancs

Bunkóvár váratlanul került be a hírekbe: egy önkormányzati testületi ülésen (vagy illegitim rablótanyán) a képviselők túlléptek a nagypolitika játékszabályain, miszerint bármit lehet mondani a másikról a hatalomra kerülés érdekében vagy éppen a hatalmon maradásért, de csak szóban szabad inzultálni az ellenségnek tekintett ellenfelet.

Történt pedig, hogy a polgármester (illegitim rabló, a másik oldal szerint) testületi ülést hívott össze, amelynek napirendjén a településen eldobott, mára már oszlásnak indult narancsok és szegfűk eltakarítása szerepelt volna.
A szegfű-bódult bunkóvári polgármester állítása szerint főleg az oszló (nem Oszkó, vigyázz) narancsok okoznak a környezetre káros köztisztátlanságot.
Az alpolgármester, egyben az ellenzék szépreményű vezetője, ezzel szemben kizárólag a szegfű-roncsokat ("böszme zöld szemét", mondogatta) akarta eltávolíttatni,magukkal a szegfűsökkel kezdve. Ehhez pedig előbb új választás kellene.
A jegyző szinte megdermedt...
A testületi ülés botrányba fulladt: amikor a polgármester elkezdte, hogy közpénzekből kellene mindkét szemétfajtát eltávolíttatni a közterületekről, az alpolgármester egy rothadt szegfűs cserepet vágott a mikrofonhoz, miáltal a hangosítás megszűnt.
Ekkor elszabadult a magyar Tomatina: a képviselők - pártállástól függően - narancsokat illetve szegfűket vágtak egymáshoz.
Az elvadult harc csak akkor szakadt félbe, amikor a helyi galambász, id. Kovács István fia, Kovács Pisti elkiáltotta magát: a Gera gólt rúgott a Liverpoolnak, élőben adják a meccset!
A következő napokban a polgármester által megbízott Dr. Hergel Elek és az ellenzék által megbízott Dr. Békés-Guillotine László ügyvédek kölcsönös feljelentéseket fogalmaztak meg, ismeretlen tettesek ellen. Bár a szöveg részleteiben nem ismeretes, annyi bizonyos, hogy a szemben álló felek legalább 100-100 bűncselekmény elkövetésével vádolják egymást.
Az ügyészség bejelentette, hogy megkezdték a mintegy 80 kötetnyi feljelentések vizsgálatát. Következő közleményüket már csak a következő országgyűlési választások után kívánják nyilvánosságra hozni.
Biztos, ami biztos.
Dr. Frajd-Csernushalmi Ferenc pszichológus a képviselők magatartását azzal magyarázza, hogy kiválasztásukat a "Légy hű saját pártodhoz mindhalálig" követelmény alapján ítélik meg és IQ-vizsgálatot - tapintatból - soha nem végeznek.