Bob Marley

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bob Marley haláli élete


Bob marley.jpg

„Volt egyszer egy ember, haja tiszta raszta, a szájában kender.”

~ JamaiKalevala

„Enyém vagy, Mary!”

~ Mary Juanja

„Bob Marley élt, él és élni fog!”

~ Egy kikeresztelkedett leninista internethasználó
Bouncywikilogo.gif
Azok számára, akiket a Wikipédia lefizetett: a Wikipédiának van egy elég gyenge kis szócikke a(z) Bob Marley témáról.

Bob Marley nem halt meg, csak hazament.

Megszületett[szerkesztés]

1945-ben született meg, február 6-án, a magzatvízöntő jegyében és egy jamaikai trombitás által elhagyott falusi ispotályban. Középső nevének az anyja szerette volna a Nesquick nevet adni, mivel félvér lett a gyönyörű kisfiú, bőre színe, mint a kakaó. Apja azonban idejében fejbecsapta nőjét, hogy gondolkozzék, így Nesta lett az Istenadta középső neve. Ez egész életében elkísérte, ifjúkorában kakaósnak csúfolták, amit a kis Bob faji megkülönböztetésnek érzékelt. Persze fogalma sem volt arról, hogy a születése idején felmerülő névbonyodalmak kiszivárogtak egy rosszkedvű bába ügyködése folytán, és az egész megye erről beszélt a család háta mögött.

Élni kezdett[szerkesztés]

A kis Robert már korán vonzódni kezdett a gitárhoz, az énekléshez, és a politikában rejlő gonoszság felismeréséhez. Tinikorában egy nyuszi kezdte üldözni egy szívószállal, ami miatt Bob azt hitte, hogy hallucinált. Fel is kiáltott, hogy „ez milyen jó anyag már”, majd ijedtében egy elsőre parlagfűnek látszó termésföld növényei közé menekült. A nyuszi egyre közeledett a kétes tisztaságú szívószálával és az ijesztő vigyorával és hosszú, csavarodó füleivel, az ifjú Marley pedig annyira berezelt, hogy a mezőn a növényt kezdte enni. Egy idő után a nyusziból százan lettek, körbevették és együtt eltáncolták a Jorge a havasba megy című nótát, amitől Bob lenyugodott és a nyuszis rémkép sem zaklatta. Ettől kezdve gyakorta kijárt a mezőre és barátaival együtt, cigaretta formájában is elfogyasztottak az általa csak „nyugivirág” néven hangoztatott növényből. A nyuszik ilyenkor nem zaklatták, nem akartak semmiféle szívószálat és pohár barna löttyöt lenyomni a torkán… Az emberek, akik ismerték, elkezdték érezni, hogy Bob legyőzhetetlen. [1] Nem is mertek hozzányúlni, sem megverni vagy ilyesmi. Mivel gyakran járt a mezőre, nem volt ideje hajat mosni, ezért az belengyelfürtösödött. Ezt elnevezte rasztának, és megtartotta emlékbe, mivel jó szúnyogriasztó volt, illetve sikerült lefognia valamivel a David Hasselhoff mellszőrét is lepipáló hajtömeget a fején. El is híresztelődött a mondás:

Alkotott[szerkesztés]

„Kell egy háááááz lenn az óceán partján, majd ha végleg visszavonuultam…”

A nyuszi elkergetésével Bob Marley végre hódolhatott a zenének, amit annyira szeretett, és megalakította első együttesét. Közben elment lakatosinasnak hegesztői gyakorlattal, hogy ezzel együtt növelje pszichikai erejét. [2] Amíg szállt az acetilénplazma, Bob Marley-t megszállta Ras Tafari szelleme, és azt üzente vele a világ felé, hogy van nagyobb üzlet az autókarosszériák hegesztésénél a műhelyben: a politikai aktivista zenész-kar a bölcs-ész világegyetemen. Marley megvilágosodott… Később megdörzsölte szemét, visszaemelte a védősisakot, majd optikushoz ment.

És tovább alkotott[szerkesztés]

Együttesével beült egy stúdióba elszívni pár rudacskát. Bob Marley elbóbiskolt [3], és közben valaki betolta őket a süketszobába. Így lett meg első albumuk, amit azonnal szétterjesztettek a világon, és mire Marley felébredt, már híres volt.

Sodort egyet, azután megint alkotott[szerkesztés]

Bob Marley nagyon szerette a nőket, de rettenetes volt az arcmemóriája. Így történhetett, hogy három Ritával[4] és két Janettel is, valamint számos, a(z) N, az A, az I, a T és a J bűvös betűket tartalmazó nevekkel megáldott nővel közös paplan alá került. Később brit tudósok arra következtettek, hogy ezt kizárólag azért tette Marley, mert Rastafarit szerette volna örök társául látni, bár szeretett Scrabble-özni is.

Végül meghalt - Fűbe ment terv[szerkesztés]

Bob Marley-t 36 éves korában intette le a halál, hogy álljon meg. Trafikkapsz híján nem állt meg. Hirtelen fekete öltönyös emberek jelentek meg az asszonya előtt az ajtóban, és bejelentették, hogy beteg és meghalt, és vége. Asszonya nem hitt nekik, a helyszínre sietett, ahol hirtelen megbetegedett a kedvese. Legalábbis a helyszínelők szerint a halál beálltát a májhőmérséklet szerint állapították meg [5]. A test már nem volt ott [6], és kérték a pregnáns hitvest, hogy menjen inkább haza, ne foglalkozzon az üggyel, ne kérdezősködjön, adja oda a bankkártyája PIN-számát és ne hagyja el az államot egy ideig.

De mi tudjuk az igazságot![szerkesztés]

Miszerint: dehogy halt meg Bob Marley! Ha így lett volna, amilyen fifikás volt, azonnal reinkarnálódott volna a frissen születendő gyermeke testébe. De nem így volt. Betegségét és halálát az antirastafariánus és Ladánybene 27-ellenes elemek híresztelték, nehogy tovább koncertezhessen, továbbá azért, hogy mások szétlophassák a zenéjét. Rosszulléteit a helytelenül szárított és kénsavval átitatott pipadohány okozta, amit az inge bal felső zsebébe rejtettek ármányosai. De ő túljárt mindenki eszén! 1990-ben felköltözött a perui hegyekbe egy égetett Rastafari-agyagszoborral, vette a gitárját, telepített némi zöldet az ablaka alá, és azóta is énekel, énekel, énekel… A közeli indián törzs azóta abban a hitben él, hogy Fekete Nagyhang alszellem, Manitu jobbkeze feltámadt, és szünet nélkül muzsikál a hegyen. 2010. május 22-én zenében és füstölésben egyesült az izlandi Lárifárinyalkafalkaküllő vulkánnal, és azóta is szól a reggeli reggae.


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. Ez idő alatt Chuck Norris nem tartózkodott a planétánkon, mivel a gangenekhez kellett mennie egy kis helyi békefenntartó agyabugyára, de mindent látott!
  2. Csók Nóra bátyja még mindig nem volt itthon.
  3. Szólt az MP3 (= Marley's P*nis getting Free-mantra) a fülében, nehogy elfelejtse, hogy küldetése van (lásd ott).
  4. Ő ennyit látott éppen akkor egyszerre…
  5. Éppen akciós volt a mirelit sertésmáj.
  6. Különös dézsavü!