Baszta

Az Unciklopédiából
Egy modern baszta a nagyvárosban.

A baszta a lengyeleknél a bástyát jelenti. A lengyelek a baszta szava onogur eredetű, mely szó változatlanul maradt fenn a lengyel nyelvben mind a mai napig.[1] Az onoguroknál – s majd a magyaroknál is egy ideig – is eredetileg bástyát jelentett a baszta. A magyar nyelvben azonban a történelmi és társadalmi hatásoknak köszönhetően megváltozott a baszta szó jelentése.[2]

A történészek és a nyelvészek azt a teóriát kotlották ki, hogy az oszmán hódoltságnak köszönhetően változott meg a baszta jelentése a magyar nyelvben. Azt állítják, hogy a sok bástya (baszta) rendszeresen ledőlt az oszmánok rohamainak köszönhetően, s ezért változott meg a baszta jelentse bástyára. S a baszta jelentése innentől már más lett a magyar nyelvben, köszönhetően az oszmánoknak. A magyarok pedig basztáztak, vagyis basztak az oszmánokra. Innen eredhet a „rábaszta a lábamra az a hüle oszmán kölök a téglát!” kifejezés.

Hasznosnak tűnő weboldal(ak)[szerkesztés]


Láb.gif Ez a jegyzet: lábjegyzet! Nem szól senkinek, még annak se, akit érdekel. Szinte apróbetűs. Egyáltalán nem kell elolvasni.
  1. A nyelvészek legalábbis ezt állítják. Mi meg elhisszük nekik.
  2. Például a húgy/hugyos szó is megváltozott az idők folyamán. Régen csillagot/csillagost jelentett. „Nézd fiam, hugyos az ég!”