Balog szakma

Az Unciklopédiából

Bár vannak szerkesztők, akik az Unciklopédia-cikkek szerzőinek kimagasló átlagú IQ-jára büszkék, azért néha mégis ráfanyalodunk egy kis importhülyeségre.

Mert – ismerjük el –, a Wikipédiára is felküldenek néha - pókerarccal - olyan szövegeket, amelyeknek tán még itt sincs helyük.

Ezek után nézzük csak – szó szerint, még mielőtt ott kukába kerül:

Balog szakma

"Sokan már elfeledték, hogy a Magyar emberek egymást szakmájuk elnevezése szerint szólították, s nem édesannyuk által adott nevükön. Annó az új közösségbe került magyar embertől sem a nevét kérdezték meg, hanem a foglalkozását, majd a környezetében lévő emberek úgy is szólították, amennyiben hasonló szakmai tudással rendelkező emberből több is volt egy adott közösségben, úgy kiegészítették azt avval, hogy honnan jött. "Szójjatok a Szögedi Balognak, hogy az Öttömösi Szabó mán efogy az anyagbú."

A "balog" szó valódi magyar jelentése szövet készítő, nem összekeverendő a nemez készítővel, illetve a szabóval.

A balog szakma: bármilyen vékony, hajlékony, annó még növényi eredetű anyagból (pl: Kender) egy rétegű szövet lemez előállítása, melyet felhasználtak alapanyagként ruházatokhoz, szőnyegekhez, függönyökhöz, de bútorok előállításához is.

Manapság ezt gépek végzik. A szabó a balog által gyártott anyagot használta fel termékek előállításához, melyben a varró segített neki. Például: gatya, ruha, kabát, szőnyeg, függöny szék, asztal, ágy.

(Több feljegyzésben olvasható, hogy a "balog" bal kezes embert jelent, viszont ez a tézis elvetendő, mivel az összetett szavakat (bal kezes) a magyar nyelv melléknévvel jellemzően nem helyettesíti)

A bal kezes embert hívták régiesen úgy hogy "suta", illetve suta kezű, mely akkoriban nem számított pejoratív jelzőnek, inkább az ő hozzá tartozó szerszámok miatt volt ennek jelentősége, és emiatt emelték ki, így jött létre a "suta balta" "suta kalapács" "suta olló" úgymond suta szerszámok illetve fegyverek, melyek az idő teltével azért váltak pejoratív jelzővé, mert a többségben lévő jobbkezesek az efféle szerszámok láttán, illetve kézhez vételekor közölték, hogy nem tudnak vele dolgozni, mert az egy suta szerszám, ami csak annyit jelentett, hogy ők nem tudják használni azt, nem azt jelentette, hogy az a szerszám rossz."