Büszkeség Napja

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mottó: Aki ánuszt mond, mondjon bénuszt is!

Akikre büszkék vagyunk, az idei miskolci bajnokcsapat

A Büszkeség Napja egy nagyszabású magyarországi ünnepségsorozat, amely a géjprájd (vagy mi a túró) nevű nemzetközi eseményből – a magyar néplélekhez igazodó vonások felvételével – napjainkra igazi magyar népszokássá változott. Megrendezésére mindig szabadtéren kerül sor. Nem keverendő össze a Böszmeség napjával, amely egy szintén új keletű és lebonyolításában is a megtévesztésig hasonló esemény.

Csapatok[szerkesztés]

Az eseményen három csapat, a melegek, a nemmelegek és a policájok vehetnek részt. A melegek feladata, hogy épségben eljussanak A pontból az Andrássy út érintésével a B pontba. A nemmeleg csapat feladata, hogy a melegeket ebben megakadályozza. A policájok feladata, hogy a nemmelegeket a megakadályozásban megakadályozzák. A melegek kizárólag rózsaszín tüllszoknyákkal, szivárványos lobogókkal és liberális publicisták bevetésével szállhatnak harcba. A nemmelegek eszköztára jóval szélesebb, ők utcabútorokat, tojásokat és a magyar politikusok retorikai eszköztárából kölcsönzött szófordulatokat is bevethetnek. A legjobbak a policájok lehetőségei, ők tömegoszlató eszközeikkel kapcsolódnak be a népi játékba.[1]

Lebonyolítás[szerkesztés]

A Büszkeség Napja nevével ellentétben többhetes esemény, amely meghatározó mozzanata a budapesti nyárnak. A csúcsponton, a tulajdonképpeni Büszkeség Napján Budapest belvárosában találkoznak a csapatok és órákon át tartó önfeledt tereprendezéssel, tojásdobálással, és tömegoszlatással töltik a délutánt. A gyakran éjszakába nyúló buli eseményeit az újságok még hetekig elemzik, hiszen egy-egy jól sikerült taktikai húzás valamely résztvevő részéről előre vetíti a böszmeség napi visszavágón várható eseményeket.

A Büszkeség Napja és a külföldiek[szerkesztés]

Silány nyugati reprodukció.[2]

A külföldi géjprájdolások dögunalmasak a magunkfajta ká-európaiak számára. Ott csak a melegek csapata vesz részt a játékban, így elmaradnak a Magyarországon már jól bevált ünnepi elemek is, például a "tojásozás", a tömegoszlatás, de hiányzik rózsaszín biblia felmutatása is. A látványosság - már akit érdekel - annyi, hogy egy rakás fickó betépve gatyában ugrál[3][4] a platón. (Gyalázatosan sivár szokásvilág.) Nem is foglalkozik vele a helyi sajtó két napnál tovább. Néhány haladó szemléletű nyugati csoport kísérletezik a magyarhoz hasonló szokások meghonosításával, ám ismerve az beszűkült nyugati szemléletmódot erre kevés az esély.

A Büszkeség Napjának magyarországi eseményei ellenben dicséretesen sok külföldit vonzanak hazánkba. Legtöbbjük nyugati újságíró, de vannak a testvéri volt szocialista országokból érkező önkéntesek is, akik többnyire a nemmeleg csapatba akarnak beállni. A büszkeség napi fieszta eseményei a CNN és a BBC képernyőjén maguk mögé utasítják még a vele egy időben zajlópamplonai bikafuttatást is, a géjprájdnak nevezett szánalmas pótcselekvésekről már nem is beszélve.


  1. A gumibot az elmúlt évben az egyik csapat tagjainak őszinte sajnálatára kikerült a repertoárból. Na vajon melyik csapat? Hát persze, hogy a ...
  2. A vak is láthatja, hogy ez egy külföldi. A hazai aktivistáknak a sáltól nem látni az arcát. Borzalmas, milyen hideg nyarunk van!
  3. Persze még mindig jobb, mintha gatya nélkül tenné ugyanezt...
  4. Még kivernék valakinek a szemét azokkal a hosszú micsodákkal...
  Magyar ünnepek

HeppinyújírVelöntájn napFaternapBüszkeség NapjaBöszmeség NapjaKamukaHarácsonyGaskó-nap