Antianyag

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Antianyag

az anyag ellentétes párja. Mert mindennek és mindenkinek van párja az univerzumban, kivétel ez alól Chuck Norris, neki nincs és nem is lehet párja.

Meghatározása fizikai... lag...[szerkesztés]

Képzeljünk el egy elektront, amint másnaposan kóvályog szeretett atommagja körül, mint aki kerülgeti a saját házát, mert nem találja rajta az ajtót. Képzeljük el az atommag párját (egy pontosan ugyanolyan házat), aminek pontosan ugyanilyen elektronja van, csakhogy az pontosan ellenkező irányba kóvályog. Hiába, nehéz megtalálni az utat a kocsmából hazafelé, főképp ha az univerzum méreteiben gondolkodunk. (Ittas állapotban szoktuk az univerzumot multiverzumként érzékelni, de ez más lapra tartozik.) Ha ugyanabban a házban laknának ők ketten (vagyis ha ugyanazon atommag körül keringenének), akkor csakhamar összekoccannának, és bumm. Esetünkben a két ház azonban nem ugyanaz, csak pontosan úgy néz ki, mert a szomszédság kispórolta az építkezési terveket, és egymásét fénymásolgatták, hála Janó bácsinak, aki ezt kitalálta, mert korára való tekintettel igen tapasztalt ezen a téren (a nőknél már kevésbé...) Szóval ha ez a két ház mozogna (lehet annyit inni, igen...), akkor a két másnapos elektron úgy csattanna össze, hogy nemhogy a lakónegyed, de az egész város köddé válna azonnal. Az anyag és antianyag találkozása tehát meglehetősen veszélyes. Ezért nem is szoktak találkozni, de nemcsak ezért. A fizikusok ugyanis kimutatták, hogy az univerzum főként anyagból áll, az antianyagot már a Nagy Bumm utáni másodpercekben ellopták az alulfizetett munkások, azóta nem tudni róla semmit.

Felhasználása[szerkesztés]

Az antianyag hajtja az Enterprise űrhajót és más hasonló járműveket. Napjainkban ugyanis az antianyagot sokkal olcsóbban adják a töltőállomáson, mert mindenki fél tőle, ezért kicsi rá a kereslet, hiába, hogy olyan ritka. Janó bácsi a kocsmában a sört hívja antianyagnak, mivel azzal lazítja fel a töményet, olyankor hasad is a magja rendesen.

Érdekesség[szerkesztés]

Az antimon ellentéte a mon.

Magyarázat: Az antimon ellentéte az antiantimon, de a két „anti” kioltja egymást, így lesz „mon”.

Lásd még[szerkesztés]