A nemtudás hatalma

Az Unciklopédiából

„A Mariana-árokban már jártam, de állítólag mélyebb IQ is létezik.”

~ Cousteau kapitány

„a mars kaár loll fény évre van a földtől és mivel én nemtudom ezért megkérem a tudósokat hogy írják föl a wikire”

~ A Wikipédiából törölt szöveg

Érdekes jelenségre figyeltünk fel a minap: a valószínűleg iskolás korú alkalmi Wikipédia-szerkesztők közül néhányan úgy homokoznak, hogy az addig nem létező címszó névterébe beírják: "Mi az xxxx? Nemtom."

Ugyanez az Unciklopédiában bonyolultabb, álhumoros formát ölt. (Pl. A keszkenő olyan kihalt állat, amelyik mindig mindent kent. Mást nem tudunk róla.)

A "Hóbortos" szócikk igaz története[szerkesztés]

  1. Első próbálkozás Hóbortos jeligére: (a lap tartalma: „nem tom mitjelent” (törölve; és csak „User:84.1.112.142” szerkesztette)
  2. Második próbálkozás:

Mi van ezen nem-tudni-való? A HÓ + BOR + TOS összetett szó, mint az ESŐ + SÖR + TÖS (tetszik figyelni a finom hasonulást a végén), vagy mint a CSAPADÉK + KÓLA + TOS.[1]

Az összefüggés több mint nyilvánvaló. Ha egy pohár "hóbortos", vagyis hóbortól nem mentes, akkor istenuccse nem csúszik olyan jól, mint a forralt bor, jó kis szegfűszeggel (nem mustárral, Te hotdog-mániás).
A filozófus persze felteheti a kérdést: vajh megismerhető-é a világ, ha egyesek – és ezt nyíltan vállalják –, még a HÓBORTOS szó jelentésével sincsenek tisztában.
Persze, mémes kis világunkban az is lehet, hogy t'ajdonképpen tudják, mi az, csak az a hóbortjuk, hogy tettetik, hogy ők mégsem.
Végülis ez a gyomnövény akár a Bikicsunájjal is közös tőről fakadhat: a tanulás boldogtalanná tesz, a tudatlanságot viszont díjazzuk (bunkó-bankóval, például). A fene fog beleharapni a tudás almájába, még a fogorvosok ajánlása esetén sem. Ha olyan magasan a hegytető, bízzuk a mászást másra. És akkor nem csúszhatunk le.
Ahogy az éleselméjű francia kritika tartja: a Bourbonok semmit sem tanultak, hát semmit sem felejthetnek. (Te tudatlan, a Bourbon whiskey az nem francia konyak!)
Meg akkor is felesleges tudni, ha más tudja. Mint ismeretes, két tudás nem fér meg egy csárdában.
És akkor boldogan telefonálhatunk be a tévékvízbe, emelt díj + ÁFA: Mi Magyarország fővárosa? Vagy miénk a szerencse, vagy a kieső néhány kevésbé felkészült versenyző után mi jövünk, és emelt díj + ÁFÁért beleliheghetjük az éterbe a helyes választ.
Tudtam Józsi, hogy tudtad – mondta Mariska, meg sem várva, hogy a tévészemélyiség megdicsérjen: helyes válasz és bizalmaskodva rákérdezzen: Onnan telefonál?

A nemtudás ragadós?[szerkesztés]

Idézet a Wikipédia laptörténetéből:

(akt | előző) 2011. április 14., 17:01 87.97.98.149 (vitalap) (45 bájt) (Új oldal, tartalma: „nem tudom mi az a szűcs! segítsetek! hello!”)

Most mér'??? És ha csak két és fél éves? Írni pedig már tud? Nézzük mindennek a (lehetetlen) jó oldalát! OsvátA Palackposta 2011. április 14., 15:12 (UTC) '''Szűcs vagyok! Most jelentkeztem be! Meg akar velem ismerkedni valaki?--Szűcs 2011. április 14., 15:16 (UTC)

Miről van itt szó? Küldök egy difflinket, amely szerint "Szűcs kifejezés nem létezik" !íme

A helyzet egyre rosszabb lesz. A való világban sem igen van már szűcs, mióta nem illik prémes állatokra lövöldözni. [2]


  1. A -tos magyarítórag hasonlóan előfordul még a Domestos, biztos (víztos), kapatos szavainkban is. Ne keresse a kakukkto(já)st.
  2. Madarakra egyre inkább lehet, főleg vezető politikusoknak.