Ön cikk?

Az Unciklopédiából
Két elsőcikkes, magát nevezetesnek tartó Wikipédia-szerkesztő cseveg:
Ön cikk?
– Én tegnap írtam meg a cikket magamről, magamtől.
– Én is magamról írok, de még nem vagyok készen.
Az öncikk - ha valaki nem tudná -, olyan cikk, amelyet valaki saját magáról ír, hogy megörökítse magát egy lexikonban.
Ravaszdi adminok minden új cikk sablonjában figyelmeztetik a szerkesztőt, hogy ne írjon magáról stb., mert a cikke törlésre kerülhet.
Ez azonban - a szabály avatott értelmezői, pl. Bennoporte Napóleon szerint - nem ok a cikk törlésére. Mert, mondják ők, ha az illető nevezetes, hát akkor csak írjon magáról, megköszönjük.
Így a delikvens tovább süllyed az örvényben. Hiszen: ha nem lennék nevezetes, akkor tán törölnék a magamról szóló cikket. Dehát én nevezetes vagyok, legalábbis annyi udvariasságot elvárok a jobb érzésű szerkesztőktől, hogy tartsanak engem nevezetesnek. Hálából én is nevezeteseknek tartanám őket, ha öncikket írnának.
Mert ki ért jobban a saját személyéhez, mint a személy maga?
Az öncikkben az a jó, hogy nem kell attól tartani, hogy az ember nevetségessé válik, mint a modern, űrlapszerű önéletrajzoknál, ha valaki az "Egyéb közlendők" között megereszt annyit, hogy "Méltán ismernek el nemzetközileg, amit számos díjam, elismerésem is bizonyít" vagy "Szerénységemet díjazta a Modesty International."
Igen, szerény gazdagok vagy gazdag szerények, ahogy Jókai Mór szócikkünk szerzője, szerkesztő:Jmor írja (egyébként a szavazás során 80 % szavazott amellett, hogy ez nem öncikk, hiszen Jmor nem lehet Jókai Mór, már csak az eltérő szótagszám miatt sem.)
Valami szerkesztő: Salzburger Wunderkind néven viszont hiába írta, hogy "apukám írja ezt rólam, aki szintén zeneszerző, és én 6 éves koromban már 10 Szimfóniát, köztük az Egrit, a Sátoraljaújhelyit és a Debrecenit, 6 Kossuthot és egy doboz Fecskét megírtam" - nem ment át a nevezetességi próbán. Mert mondjuk Mozart, ha magáról írna, akkor is elfogadnánk a nevezetességét. De ez a Sóvári (a Wikipédiában minden idegen szót magyar fordításban hozunk a cikk címeként, így Körtétráz Vilmos szócikkére Shakespeare csak redirekt, vagy Acélos József Visszarion a cikk címe és nem Sztálin.), ez mitől nevezetes? Csak nem attól, hogy ugyanannyit alkotott zsenge korában, mint Mozart?
Minden szabály annyit ér, amennyire betartják. Ez a szabály – láthatóan – műtrágyányit sem ér, pedig az is káros a környezetre.