Égős

Az Unciklopédiából

Égős, a híres erdélyi falu, Csíkjános és Tepsiszentgyörgy között helyeszkedik el, a Kárpátok lábánál. A sokak által Erdély mellbimbójakén emlegetett szép település történeti és földrajzi értékei hosszasan sorolhatóak.

Nevét a legenda szerint a boszorkányperek szép hagyományairól kapta. 1278 - ban itt született a híres Kárpát-medencei szent, Szent Tormás aki később a virágkertészek és a szolfézsmenedszerek védője lett. Története hemzseg a mellébeszélésektől és ferdítésektől mégis sokaknak nyújtott vigasztalást a nehéz napokban. Attribútuma a jégcsákány.

A nehéz körülmények között élő égősiek mindig híresek voltak találékonyságukról. Állítólag ők használtak először a térségben fojtóhurkot, és az okirathamisítást is jóval hamarabb ismerték, mint bárhol máshol

Innen származik az Éghőssy család, akik közül a legtöbb hamiskártyás és zeneesztéta került ki a századok során. Első említésük Éghőssy Pálinkához köthető, aki híres volt okafogyott kútfúrási kisérleteiről, és arról, hogy szóvicceivel fárasztotta a falu dolgos népét.

Az Orrtúróczy krónikában már mint a környék uzsorásai és semmittevői szerepelnek. történetükről beszámol a híres erdélyi íron, Hunfalvy Benedek is, aki a család rideg vendégszeretetét és fukar kedvességeit élvezte.

A település sokáig fényes elszigeteltségben élt, újból akkor került közelebbi kapcsolatba a kötülötte lévő világgal, amikor egy távvezeték fektetés során fellelték őket az erdő közepén.

Irodalmi említése sajnos elhanyagolható, mindenesetre vasalt albert többször is említi, mint a romániai románokkal többromán alkalommal is kollaboráló települést, akik számára semmi sem szent.

Égős a mai napi kedvelt turistalátványosság a félhüly és félvak turisták körében.