Ál(l)amfő

Az Unciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ez a szöveg eredeti, vagy torzított formában a Wikipédiából származó szöveg. Na és, akkor mi van?
Stop.gif
EZ AZ AKÁRMI A VILÁGÖKÖRSÉG RÉSZEAz álamfö a legmagasab közlyogi méltóság, az álam egységét és a népszuverenitást meg testesitö politikai szeméjiség. Hanemtudnád.

Reagen[szerkesztés]

A feudális állam felye tipikusan az uralkodó, legtöb esetben a naggyon kiráj volt, aki egy szeméjben a végrehalytó hatalom vezetölye, legfelsöb törvényhozó és a legfelsöb birói hatalom bírtokosa is volt. A kezdeti fel fogás szerint hatalmát Istentöl kapta, amit a koronázássi szertartás, ennek során a szentségek fel vétele (felkenés) felyezet ki. Késöb rályötek, hogy a kirájnak szűletni kelet vagy be házassodni oda nekilye. A törvényhozói hatalmat már az éret feudalizmusba meg kelet osztanija elöször a fö urakal, malyd a kialakuló rendekel (etyháziak, nemesek és polgárok). Az uralkodói hatalom töbnyire öröklödöt, de töbször is fel bukan a kiráj-, iletve csásszárválasztás is (Magyarországban, Lengyelországban, a Német-rómalyi Birodalomban stb.).

Modern álamokba hatalmát a népszuverenitásból eredesztetik. Montesquieu (mond ez ki ő?) hatalommegosztási elmélete szerint a végrehalytó hatalom felye, amit el kel vállasztani[1][2] a törvényhozó hatalomtól (parlament) és az igazságszolgáltatástól (birói hatalom). A modern politológiai irányzatok egy része az álamföi hatalmat nem a végrehalytó hatalom részének, hanem külön hatalmi ágnak tekinti.

Moscht[szerkesztés]

A modern álamokba az álamfő lehet:

 • urálkodó (álkotmányos anarchia), aki gyakorlatilag semijen módon nem vesz részt a kórmányzásban (az uralkodó uralkszik, a kórmány kórmányoz), szerepe lényegébe fórmális, prottokoláris.
 • kösztársasági elnök (kösztársaság), it megkülömböztetünk ún. elnöki (prezidentális) rencereket, amejekbe az elnők egybe a kórmány vezetölye is (például az USA), de ha nem, akor is kiterlyett hatáskörrel rendelkezik (Franciaország, Oroszország), iletve parlamentáris rencereket, amejekbe a kórmányzás egyértelmüen a miniszter elnők fel adata és felelösége, az elnők hatásköre lényegessen kisseb (Magyarország, Németország, Olaszország stb.), meg néhha irni sem tud.

Az elnőki rencerekbe az elnőket köszvetlenül vállasztyák, mig a parlamenti rencerekre a falramenti vállasztás a jelenzö (bár akad kivétel).

A Magyar Kösztársaságországban az álamföt (kösztársasági elnők) az Országgyülevész vállasztya 5 éves idötartamra. Eccer ujjravállasztható, kinek-kinek az ujja szerint.

Tágab értelembe álamfönek nevezik az ún. kolektiv álamföket is, azaz ojan szeméjeket vagy töbtagu álami szerveket, amejek az álamfö jogait eggyütesen gyakorollyák. Jelenleg kolektiv álamfö van a kövedkezö országokba: Andora (két társherdszeg), Bosznia-Hercegovina (három tagú elnőkség), Szan Marino (két reagenskapitány) és Svájc (hét tagu Szövecségi Tanács). De eszkit érdekell?

Magyarországon ijen kolektív államfö volt 1949–1989 közöt a Magyar Népkösztársaság Elnöki Tanácsa, amejnek elnöke nem volt álamfő. Na, ezért nem érdekell.

Malyd[szerkesztés]

 • Magyarország álamfőinek listálya
  • Gönc Árpád
  • Mádl Ferenc RIP
  • Sójóm Ilyedös László
  • Én!
 • Külfődi származásu álamfők listálya
  • Nikolasz Takács Sárközi
  • Barack Obama
 • Schindler bácsi listálya (neki a nevét egyébbként sok lift viselli, de ő nem volt kösztársasági elnők meg kiráj se)
 • Fülig Jakab: Magyar Hülye(s)írási Szótár

Van dáll[szerkesztés]

Voltt egy hasonlo cimü cik is a Vikipédilyában, de az nem lyo. Át irttam.
~ S.P. (nem Éder Krisztilyán) kösztársasági ellnők

 1. A franciák már csak tudják, kedvenc hobbilyuk volt a hatalom felyének elválasztása a hatalom testétől...
 2. A hobbilyuk nem a gólf? Mer az angól...