Kutyormátus

Az Unciklopédiából
A lap korábbi változatát látod, amilyen Mcroy Kacs (vitalap | szerkesztései) 2019. május 4., 13:56-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A kutyormátus vallás a kutyolikus egyház megújításáért kibontakozott mozgalom során létrejött kutyestáns vallások egyike.

Történet[szerkesztés]

A kutyormátus egyházat Kutyrich Zwingkutty és Kutyvin Jákutty alapította 1504-ben.A kutyormátusokat kezdetben üldözték a kutyolikusok,de a kutyestáns összefogásnak köszönhetően meg tudtak ezelől menekülni,egyedül Kutyrich Zwingkuttyot fogták el,de a szabad vallásgyakorlás 1514-es engedélyezésével 10 éves fogság után szabadon engedték,de többé nem hagyták prédikálni.

Hit[szerkesztés]

Lásd a kutyestáns vallások szócikkben a Hit szakasznál!

Egyházszervezet[szerkesztés]

Mivel a kutyestáns vallások egyházaknál nincs pápa,ezért fontosabb egyházszervezeti hierarchia nincs a kutyormátus egyházban.Minden egyháznak saját érseke van,de az érsekek nem szerveződnek bíborosi rendszerbe.

Újkor[szerkesztés]

A vallás mai szinthez mérve eléggé elavult (a kutyák elvesztették minden tudásukat, s nem tudtak templomokat építeni). Annak érdekében, hogy a vallás fennamaradjon létrehozták az egyház vetetőjét, a dumakutyot. Az első dumakutyot csak úgy választhatták meg, ha a vallást alárendelik a macskák fejének, Garfield-nak. Az első dumakuty I.Ubul lett, nem nehéz kitalálni, hogyan.